Άνοιγμα προς τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους του κεντρώου χώρου αλλά και προς τους ψηφοφόρους της ΝΔ, έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το Βόλο, από όπου ζήτησε για άλλη μια φορά αυτοδυναμία για το ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου, «για να ξαναγίνει ο λαός μας αυτοδύναμος». Πρόσθεσε, δε, πως αυτή είναι η ημερομηνία κατά την οποία κλείνουν οριστικά οι λογαριασμοί με το πολιτικό παρελθόν.
Κάνοντας άνοιγμα τόσο προς τους ψηφοφόρους τους μεσαίου χώρου όσο και ειδικότερα της Νέας Δημοκρατίας σημειώνοντας: «Ο κ. Σαμαράς θεωρεί τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, τους συντηρητικούς ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης, δική του ιδιοκτησία. Θα διαψευσθεί όμως οικτρά». Απευθυνόμενος, δε, στους ψηφοφόρους της ΝΔ, ανέφερε: «Δώστε μας τη δύναμη κι ελάτε μαζί μας να διεκδικήσουμε πραγματικά μια καλύτερη λύση για την πατρίδα μας, μέσα στην ευρωζώνη. Ο στόχος μας είναι να ενώσουμε τους Έλληνες και να κάνουμε πράξη την κοινωνική ευαισθησία που δεν είναι μονοπώλιο κανενός».
Λέγοντας ότι αυτοί που είναι σε πανικό προσπαθούν τώρα να τρομοκρατήσουν τον λαό, έδωσε απαντήσεις-εγγυήσεις με «καθαρές κουβέντες», όπως είπε, σε έξι «επίμαχα» σημεία:
• η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύσει το ευρώ χωρίς άλλες θυσίες εκ μέρους των πολιτών
• ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών
• εγγυάται και δεσμεύεται ότι θα καταργήσει το 2015 τον ΕΝΦΙΑ και θα σταματήσει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας
• εγγυάται για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, με επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ («Ένα φορολογικό σύστημα που δεν θα αφήσει σε χλωρό κλαρί λαθρέμπορους και φοροφυγάδες»)
• δεσμεύεται για το τέλος της διαπλοκής και εγγυάται ότι η δικαιοσύνη και η δημοκρατία θα επιστρέψουν στον τόπο. Εγγυάται ότι θα καταλογισθούν οι πολιτικές ευθύνες και θα αναζητηθούν και οι ποινικές εκεί όπου υπάρχουν
• εγγυάται ότι από την επομένη των εκλογών θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η αρχή του τέλους της λιτότητας και των μνημονίων. Κατηγόρησε, δε, τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, για «ρεσιτάλ κινδυνολογίας», «λαϊκισμό» και «παροχολογία».
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν είναι «ούτε λαϊκισμός, ούτε παροχές». Όπως είπε, «είναι το δικό μας χρέος. Το μόνο χρέος που αναγνωρίζουμε. Το χρέος της ανατροπής αυτής της εφιαλτικής κατάστασης και της αλληλεγγύης σε όσους έχουν χάσει σχεδόν τα πάντα».
Το σύστημα που πεθαίνει, ξέρει ότι εμάς δεν θα μας βάλει στο τσεπάκι του, για αυτό και κατέφυγε στην τρομοκρατία του Grexit και του bankrun, παρατήρησε. Αυτήν την προπαγάνδα, όμως, την τελείωσε η ίδια η Ευρώπη, τράβηξαν το χαλί της τρομοκρατίας οι ίδιοι οι θεσμικοί παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έμειναν μόνο κάτι οίκοι αξιολόγησης να στηρίξουν τους λύκους, έμεινε μόνο ο κ. Σόιμπλε και ένας άθλιος τεχνητός τραπεζικός πανικός, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
«Σκέφτονται μάλιστα, πρόσθεσε, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ξαναφέρουν αυτό το ψεύτικο πανικό όσο πιο επίσημα μπορούν, δύο μέρες πριν τις εκλογές. Αυτό είναι το τελευταίο τους χαρτί, το χαρτί της απελπισίας. Αλλά είναι πια αργά! Ο λαός έχει ήδη αποφασίσει. Έχει στρέψει την πλάτη στους εκβιαστές και τους τρομοκράτες. Ο λαός πια τρομοκρατεί τους τρομοκράτες» υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο θέμα της ανεργίας, τονίζοντας ότι αποτελεί χρέος να σταματήσει αυτός ο εφιάλτης. Στο σημείο αυτό επανέλαβε τις θέσεις του κόμματός του για κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και του εργατικού δικαίου, κατάργηση των ρυθμίσεων για τις μαζικές απολύσεις, σχέδιο για 300.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ έκανε λόγο και για άλλα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα.
Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, δεσμεύτηκε, μεταξύ άλλων, για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, με ισόρροπη πολύ-πολική ανάπτυξη και διακριτές τοπικές ταυτότητες. Διότι μόνο έτσι, όπως είπε, θα παραχθεί πραγματικό τοπικά προστιθέμενο προϊόν και θα δημιουργηθεί πλούτος και ευημερία, ενώ αναφέρθηκε και σε Σχέδιο Μετάβασης σε Βιώσιμη Γεωργία.
Τέλος, επανέλαβε ότι το θέμα του ελληνικού χρέους λύνεται με ευρωπαϊκή διάσκεψη και ριζοσπαστικές προτάσεις μακριά από τις εμμονές γραφειοκρατών και τις ορέξεις των αγορών. Μόνη διέξοδος σήμερα είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, συνδυασμένη με μία περίοδο χάριτος και ρήτρα ανάπτυξης στην αποπληρωμή του επισήμανε.
eklogika.gr