Κατατέθηκε στη Βουλή – και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της – το σχέδιο νόμου με το κείμενο της συμφωνίας στην όποια κατέληξε η ελληνική κυβέρνηση με τους εταίρους της χώρας.
Το σχέδιο νόμου με τον τίτλο «Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης» περιλαμβάνει τη δέσμη μέτρων, η ψήφιση των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για την επικύρωση της συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης προβλεπόμενης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Η πρόταση της κυβέρνησης είναι το εν λόγω σχέδιο νόμου να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Το βαρύ πακέτο των μέτρων συναντά έντονες αντιδράσεις από τους «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παραμένει άγνωστη η τελική στάση του Βερολίνου.
Μεγάλες ανατροπές σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των 100 δόσεων, τον ΦΠΑ και τη φορολογική αντιμετώπιση των αγροτών φέρνει η νέα συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς.
Ειδικότερα, στα μέτρα που θα επηρεάσουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων Ελλήνων ξεχωρίζουν η υψηλότερη φορολογία για τους αγρότες, το «ψαλίδισμα» των ευνοϊκών όρων στη ρύθμιση των 100 δόσεων, καθώς και οι νέες μετατάξεις στον φόρο προστιθέμενης αξίας.
Επίσης με τη παράγραφο Β κυρώνεται από τη Βουλή η σύμβαση χρηματοδοτικής διευκόλυνσης μεταξύ ESM, Ελληνικής κυβέρνησης, ΤΧΣ και Τράπεζας της Ελλάδος.
Το ποσό της νέας δανειακής σύμβασης δύναται να φθάσει τα 86 δισ. ευρώ, ενώ το Μνημόνιο συνεννόησης θα είναι τριετές πρόγραμμα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Μεταξύ άλλων το νέο μνημόνιο προβλέπει:
* -0,25% πρωτογενές έλλειμμα το 2015
+0,50% το 2016
+1,75% το 2017
+3,5% το 2018
* Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους.
* Τα «κόκκινα» δάνεια δεν πωλούνται, σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον, σε εταιρείες. Ωστόσο σε δεύτερο χρόνο θα υπάρξει ομάδα διαβούλευσης με το κουαρτέτο των πιστωτών, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση.
Στο πακέτο της συμφωνίας περιλαμβάνεται ακόμη και το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ των 35 δισ. ευρώ.
Στις 21:30 το βράδυ έχει ορισθεί σύνοδος των προέδρων του κοινοβουλίου ώστε το νομοσχέδιο να εισαχθεί στη συνέχεια (αύριο Πέμπτη) στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αναμένεται να κατατεθεί στην Ολομέλεια και να ψηφισθεί μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.
newsbomb.gr