Β. Γούργαρης: Υπάρχει κίνδυνος να παρθεί κάποια στιγμή απόφαση για σταμάτημα της λιγνιτικής δραστηριότητας στη Μεγαλόπολη

gourgaris0“Οι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ επιδοτούνται γενναία  και στη φάση της κατασκευής. Στην ανατολική Μάνη εταιρία που θα κατασκευάσει μονάδα ανεμογεννητριών 25 MW πήρε επιδότηση  10.500.000€.

Στα πλαίσια της απελευθέρωσης ποινικοποιήθηκε η χρήση του λιγνίτη και από εθνικό στρατηγικό καύσιμο που ήταν μέχρι πρόσφατα, κυριολεκτικά εξοστρακίζεται από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι τελευταίες αποφάσεις για παραπέρα περιορισμό του, είναι η χαριστική βολή”. Επεσήμανε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος της τoμεακής οργάνωσης Αρκαδίας του Κ.Κ.Ε. Βαγγέλης Γούργαρης στην ημερίδα για το λιγνίτη στη Μεγαλόπολη.

 Αναλυτικά ο χαιρετισμός του κ.Γούργαρη:

Εκ μέρους της Τομεακής Οργάνωσης Αρκαδίας του Κ.Κ.Ε. θέλω να ευχαριστήσω την Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ για την πρόσκληση.

Εμείς αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη συζήτηση που θα ακολουθήσει, θέλουμε  να συμβάλουμε σ’ αυτή τη συζήτηση.

Επιτρέψτε μου να καταθέσω επιγραμματικά και τις δικές μας θέσεις γι’ αυτό το πολύ σοβαρό θέμα της ενέργειας και του λιγνίτη.

Κυρίες και κύριοι από τη συνθήκη του Μάαστριχτ και μετά οι εξελίξεις στον τομέα καθορίζονται από τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για την απελευθέρωση – Ιδιωτικοποίηση της Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Όλα τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου σε Κεντρικό – Περιφερειακό και τοπικό επίπεδο στηρίζουν αυτές τις πολιτικές. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ νωρίτερα, του ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και Οικολόγων σήμερα, διαμόρφωσαν το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και υλοποιούν την πολιτική της απελευθέρωσης που μας έφερε εδώ και οδηγεί στα χειρότερα.

Μέχρι το 2020 το μερίδιο της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να μειωθεί στο 50% μέσω των ΝΟΜΕ (Δημοπρασίες λιγνίτη και υδροηλεκτρικής παραγωγής) σε τιμές πολύ κάτω του κόστους. Το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική και χονδρική αγορά επίσης θα μειωθεί στο 50%. Μεθοδεύεται η μεταφορά ποσοστού μετοχών της ΔΕΗ στο υπερταμείο.

Στις αρχές Αυγούστου του 2015 ψηφίστηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ο νόμος που θωρακίζει και διασφαλίζει για δεκαετίες τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κέρδη που έχουν γίνει ενεργειακή θηλιά για τα λαϊκά στρώματα. Δεν είναι μόνο η για δεκαετίες εγγυημένη πολύ υψηλή τιμή του ρεύματος, δεν είναι μόνο το τέλος ΑΠΕ (χαράτσι) που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα με τους λογαριασμούς του ρεύματος. Οι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ επιδοτούνται γενναία  και στη φάση της κατασκευής. Στην ανατολική Μάνη εταιρία που θα κατασκευάσει μονάδα ανεμογεννητριών 25 MW πήρε επιδότηση  10.500.000 €.

Στα πλαίσια της απελευθέρωσης ποινικοποιήθηκε η χρήση του λιγνίτη και από εθνικό στρατηγικό καύσιμο που ήταν μέχρι πρόσφατα, κυριολεκτικά εξοστρακίζεται από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι τελευταίες αποφάσεις για παραπέρα περιορισμό του, είναι η χαριστική βολή.

Όσο προχωράει, όσο βαθαίνει η ολοκλήρωση της Απελευθέρωσης – Ιδιωτικοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας θα φορτώνει με νέα βάρη τα λαϊκά στρώματα, θα επιφέρει καινούρια δεινά στους εργαζόμενους στην ενέργεια. Γι αυτό να μην παγιδευτούν τα εργατικά λαϊκά στρώματα αν η απελευθέρωση θα ολοκληρωθεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αν θα γίνει με τη λεγόμενη μικρή ΔΕΗ ή με τα ΝΟΜΕ ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, με όποιο τρόπο και να γίνει θα έχει οδυνηρές συνέπιες.

Για όσους αποδέχονται και στηρίζουν αυτή την πολιτική, η αναζήτηση φιλολαϊκή λύσης στα πλαίσια της απελευθέρωσης είναι τουλάχιστον ουτοπία

Η Τ.Ο. Αρκαδίας του Κ.Κ.Ε. κινούμενη στην αντίποδα αυτής της πολιτικής έκανε πολλές παρεμβάσεις συζητήσεις με τους εργαζόμενους του ενεργειακού κέντρου, οργάνωσε συγκεντρώσεις- συζητήσεις στην πόλη και σε χωριά του Δήμου Μεγαλόπολης.

Κατά διαστήματα οργανώσαμε ολοκληρωμένες διαδικασίες με τη μορφή της ημερίδας, πριν ακριβώς ένα χρόνο στις 15/12/2015 σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα κάναμε την τελευταία ημερίδα με αιχμή το λιγνίτη.

Τα στοιχεία είναι πολύ ανησυχητικά.

Στη διαδικασία της απελευθέρωσης, οι δραστηριότητες στο ενεργειακό κέντρο, συρρικνώθηκαν δραστικά με συνέπεια τον οικονομικό μαρασμό στη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

Το προσωπικό με σταθερή δουλειά από 3000 με 3500 εργαζόμενους μειώθηκε στους 1280, ανάμεσα σε αυτούς είναι αρκετοί εργαζόμενοι που λόγω των μεγάλων μειώσεων στις συντάξεις δεν αποχωρούν από την υπηρεσία παρότι έχουν συμπληρώσει το όριο συνταξιοδότησης.

Στο ενεργειακό κέντρο Μεγαλόπολης λειτουργούν οι λιγνιτικές μονάδες 3 και 4 ισχύος 300MW η καθεμία και η μονάδα Φυσικού Αερίου ισχύος 810MW.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΕ μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας κύρια ανεμογεννήτριες και Φ/Β, συνολικής ισχύος 2700MW. Από αυτές, μονάδες ισχύος 700MW έχουν ολοκληρωθεί και έχουν ήδη συνδεθεί στο δίκτυο, ενώ κάθε μέρα ολοκληρώνονται και συνδέονται καινούργιες.

Επιπλέον έχουν υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ζητούν να αδειοδοτηθούν ακόμη μονάδες ισχύος 2500MW.

Η διοίκηση της Περιφέρεια και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου οραματίζονται και διεκδικούν παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην περιφέρεια Πελοποννήσου  15000MW. Με αυτά τα δεδομένα και με τη ζήτηση σε εθνικό επίπεδο να κυμαίνεται από 5500 έως 6500MW πιο μπορεί να είναι το μερίδιο της Μεγαλόπολης στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας;

Να πούμε 400MW; 500MW; Ακόμη και 800MW να φτάσει, καλύπτεται από την παραγωγή της μονάδας Φυσικού Αερίου.

Κυρίες και κύριοι, οι προϋποθέσεις υπάρχουν, ο κίνδυνος για να παρθεί κάποια στιγμή η πολιτική απόφαση για σταμάτημα της λιγνιτικής δραστηριότητας στη Μεγαλόπολη, με ότι αυτό συνεπάγεται, είναι μεγάλος. Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης έχει πάρει πρόσφατα ομόφωνη απόφαση που υπερασπίζεται τον κοινωνικό χαρακτήρα της ΔΕΗ, είναι απέναντι στην ιδιωτικοποίηση, υπερασπίζεται τα συμφέροντα των κατοίκων και των εργαζόμενων, υπερασπίζεται τη χρήση του λιγνίτη για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση μπορεί να αποτελέσει τη βάση συσπείρωσης και οργάνωσης αγώνων από το εργατικό λαϊκό κίνημα της ευρύτερης περιοχής.

Ο λιγνίτης μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να δίνει ζωή στη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή. Υπάρχουν διαπιστωμένα κοιτάσματα και στην Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή παρότι οι έρευνες έχουν σταματήσει από το 1985. Στην Ασσέα την Πελάνα και τις άλλες περιοχές υπάρχουν κοιτάσματα απολήψιμου λιγνίτη που ισοδυναμούν με 200 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη Μεγαλόπολης.

Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις για την επέκταση της τηλεθέρμανσης της Μεγαλόπολης πρέπει αυτή άμεσα να συνδεθεί και με τις τρείς λειτουργούσες μονάδες, για να λειτουργεί χωρίς διακοπές και να έχει προοπτική ανεξάρτητα από την εξέλιξη της μονάδας Νο 3 που είναι τώρα συνδεδεμένη.

Τελειώνοντας θέλω να τονίσω ότι η οριστική λύση του προβλήματος βρίσκεται στον ενιαίο δημόσιο Φορέα ενέργειας που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Σε αυτό το πλαίσιο  με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πηγών ενέργειας, λιγνίτη, νερών κλπ. Εξασφαλίζεται επαρκής και φθηνή λαϊκή κατανάλωση, ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου, εξοικονόμηση ενέργειας, υψηλός βαθμός ενεργειακής απόδοσης και μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας. Αυτό απαιτεί άλλη εξουσία – άλλη οικονομία. Θέλει ο λαός να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του, η λαϊκή πάλη για τα καθημερινά προβλήματα πρέπει να συνδέεται και με αυτό.

Ευχαριστώ για την προσοχή και το χρόνο σας.