Β. Κατριβάνου: Παραιτήθηκα γιατί δεν μπορούσα να πω «ναι σε όλα»

Τους λόγους που την οδήγησαν στην απόφαση να παραιτηθεί λίγες ώρες μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, το βράδυ της περασμένης Κυριακής, εξηγεί σε συνέντευξή της η πρώην πλέον βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου, τη θέση της οποίας κατέλαβε σήμερα ο Γιώργος Κυρίτσης.

katribanouΗ κ. Κατριβάνου μίλησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» λίγα 24ωρα μετά την πολυσυζητημένη παραίτησή της. Πολυσυζητημένη τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στα Μέσα ενημέρωσης που την ερμήνευσαν ποικιλλοτρόπως. Η ίδια θέλησε να δώσει τη σωστή διάσταση και εξήγησε πως έφτασε στο σημείο να παραιτηθεί.

«Το είχα σκεφτεί αρκετές φορές το προηγούμενο διάστημα, όταν ψηφιζόταν το ασφαλιστικό και πολύ έντονα, όταν υπογράψαμε τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας: μια συμφωνία παράνομη, που επιστρέφει πρόσφυγες σε μη ασφαλή χώρα, την Τουρκία, ανατρέποντας τη Συνθήκη της Γενεύης. Και μάλιστα τη συμφωνία αυτή την παρουσιάσαμε και εξακολουθούμε να την παρουσιάζουμε σαν επιτυχία!

Η συμφωνία είχε άμεσες επιπτώσεις: στα hotspots, στην παροχή ασύλου, σε κάκιστες συνθήκες διαβίωσης, στα ασυνόδευτα ανήλικα. Αυτά και αρκετά άλλα με έκαναν να νιώθω ντροπή και ευθύνη ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αισθανόμουν, κάθε μέρα και περισσότερο, να επιβεβαιώνεται η ύπαρξη μιας συνεχούς επιτροπείας, που κάνει ασφυκτικά τα περιθώρια άσκησης πολιτικής, ακυρώνει ουσιαστικά τη δυνατότητα να αλλάξει η ζωή μας. Ωστόσο, υπερίσχυε μέχρι τώρα η απόφαση να παλεύω τα πράγματα από μέσα, να στηρίζω τις θετικές πρωτοβουλίες, να χρησιμοποιώ την όποια εξουσία μού έδινε ο ρόλος μου.

Με πολιτικό όρκο ο Γιώργος Κυρίτσης

Ορκίστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βουλή, με πολιτικό όρκο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος καταλαμβάνει την έδρα της Βασιλικής Κατριβάνου που είχε παραιτηθεί, στην Β’ Εκλογική Περιφέρεια της Αθήνας.

Τι άλλαξε την Κυριακή; Με μια φράση: Μου ήταν αδύνατον, δεν έβγαινε η φωνή μου να ξαναπώ «Ναι σε όλα». Και από τη στιγμή που είπα «όχι» σε δύο βασικά άρθρα, δεν μπορούσα να παραμείνω βουλευτής.

To κριτήριο για μένα δεν ήταν αν το «υπερταμείο» και ο «κόφτης» ήταν λιγότερο κακά σε σχέση με άλλα μέτρα στη θέση τους· αυτοτελώς, είναι εξαιρετικά κακά, μας υπερβαίνουν και το τι είναι το καταλαβαίνουμε αν σκεφτούμε τι σχέση έχουν με τις προσδοκίες και τα πιστεύω μας».

Η κ. Κατριβάνου διέψευσε αυτό που γράφτηκε από μερίδα του Τύπου, ότι δηλαδή παραιτήθηκε έπειτα από πιέσεις που της ασκήθηκαν από την κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Οχι! Η στάση μου ήταν επιλογή-πακέτο, με τρία σκέλη: Ναι επί της αρχής για να μην κινδυνεύσει η κυβέρνηση. Δεσμευόμουν σ’ αυτό από τις εκλογές του Σεπτέμβρη. Οχι στον κόφτη και το υπερταμείο, δύο επιλογές με ανεξέλεγκτες συνέπειες σε βάθος χρόνων. Παραίτηση από βουλευτής και παραμονή στον ΣΥΡΙΖΑ ως μέλος. Η παραίτηση ήταν οργανικό κομμάτι της στάσης μου».

cnn.gr