Β. Κεγκέρογλου «Να αποκατασταθεί η αδικία για χιλιάδες πολίτες που μένουν εκτός των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» (video)

«Να υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού και αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων που ισχύουν»

kegkeroglou2«Πρέπει να υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού και αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων που ισχύουν, για να αποκατασταθεί η αδικία για πολλές χιλιάδες πολίτες που μένουν εκτός των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης»

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, στη διάρκεια της συζήτησης της σχετικής Ερώτησης του προς το Υπουργείο Εργασίας, με θέμα την ένταξη των πολιτών στα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ζήτησε από την πολιτική ηγεσία να δώσει άμεσα λύση στην αδικία που υφίστανται πολλές χιλιάδες πολίτες.

Όπως σημείωσε, στόχος του Υπουργείου πρέπει να είναι η αποκατάσταση της αδικίας για αυτούς που πληρούν τα κριτήρια αλλά απορρίφθηκαν λόγω έλλειψης προϋπολογισμού, αλλά και λόγω των εισοδηματικών κριτηρίων που ισχύουν.

«Αυτή τη στιγμή έχουν μείνει περίπου 90.000 δικαιούχοι έξω από το πρόγραμμα σίτισης και περίπου 36.000 από το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου. Οι πολίτες αυτοί πληρούν τα κριτήρια, αλλά μένουν απ’ έξω.
Το ένα θέμα λοιπόν που πρέπει να διευθετηθεί είναι η αύξηση του προϋπολογισμού για να ενταχθούν στο πρόγραμμα και το άλλο είναι να ληφθουν υπ’ όψιν τα εισοδήματα του 2014-2015 και όχι μόνο αν κάποιος ήταν αδύναμος το 2013. Είναι ανάγκη να υπολογίζονται και τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία για τους δικαιούχους
Πρέπει να δούμε άμεσα το θέμα της αύξησης του προϋπολογισμού και το άλλο της αλλαγής των κριτηρίων», είπε ο κ. Κεγκέρογλου μεταξύ άλλων.

Και συνέχισε: «Το θέμα μας δεν είναι η αντιπαράθεση, αλλά η συνεννόηση. Θα πρέπει να βρούμε πόρους για να εντάξουμε όλους εκείνους που μένουν εκτός του προγράμματος αδίκως. Φέρτε λοιπόν στη Βουλή την τροπολογία που θα δίνει λύσεις, για να δεσμευτούμε εδώ και να την ψηφίσουμε όλοι», επισήμανε ο κ. Κεγκέρογλου.

Η Ερώτηση την οποία είχε καταθέσει προς το Υπουργείο Εργασίας και τον κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη, που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή ο κ Κεγκέρογλου είναι η παρακάτω:
«Κύριε Υπουργέ,

Η μελέτη που έχει γίνει για το ποσοστό της ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα, την περίοδο της κρίσης, με βάση τα κριτήρια του «Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος» προσδιορίζει το ποσοστό σε 5% ως 7% του πληθυσμού, ανάλογα με την κοινωνικοοικονομική σύνθεση της κάθε περιφέρειας, δηλαδή 550.000 ως 770.000 πολίτες.

Η απόφαση της κυβέρνησης να θεσπίσει στο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης τα ίδια κριτήρια με το «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισοδήμα» θα έπρεπε να οδηγήσει σε αριθμό δικαιούχων αυτού του επιπέδου. Όμως υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά.

Τα εισοδηματικά όρια εφαρμόζονται για τα εισοδήματα του 2013, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις και όχι με βάση το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα την περίοδο εφαρμογή του προγράμματος. Αυτό θα οδηγήσει εκτός προγράμματος μεγάλο αριθμό ανθρώπων που βιώνουν την ακραία φτώχεια και ιδιαίτερα αυτών που η κατάσταση άλλαξε προς το χειρότερο το 2014 και 2015.

Επειδή θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα μέσα από τα συγκεκριμένα προγράμματα να δώσουμε στήριξη σε όλους τους ανθρώπους που βιώνουν την ακραία φτώχεια και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν συγκρίνονται τα εισοδήματα του 2013 προκειμένου να κριθεί κάποιος δικαιούχος ή μη, σε ένα πρόγραμμα που υλοποιείται το 2015.

Ερωτάστε κ. Υπουργέ

-Προτίθεστε να διορθώσετε την απόφαση και να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα, εντάσσοντας στο πρόγραμμα και αυτούς που τα πληρούν με βάση τα μειωμένα εισοδήματα του 2014 ή και του 2015;»