“Είχε προειδοποιηθεί η κυβέρνηση αρμοδίως πριν 20 ημέρες και κώφευσε”.
“Με δύο σκληρές και κατατοπιστικές επιστολές είχε ειδοποιηθεί η κυβέρνηση για την ανεξέλεγκτη κατάσταση στην δομή προσφύγων στο Κρανίδι. Φέρουν και οι δύο την υπογραφή του δημάρχου Ερμιονίδας, και ημερομηνίες 3 Απριλίου και 7 Απριλίου αντίστοιχα, ενώ παραλήπτες έχουν τόσο τον αρμόδιο υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας , τον υπουργό Υγείας, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής, τον αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου και πλειάδα αρμοδίων (ΑΠ 2908, ΑΠ 2811)”. Σε αυτήν την αποκάλυψη προέβη ο π. περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης τονίζοντας δε, ότι εν μέσω πανδημίας μεταφέρθηκαν ακόμη 50 άτομα στην ήδη ασφυκτικά γεμάτη δομή, ενώ εντύπωση προκαλεί η είδηση ότι είχε ζητηθεί κινητή μονάδα υγείας και ενίσχυση του υποστελεχωμένου Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής, αιτήματα στα οποία δεν δόθηκε ποτέ απάντηση.
«Να σεβαστεί τις θυσίες των πολιτών που εγκατέλειψαν τις ζωές τους με ορατό τον κίνδυνο της οικονομικής τους κατάρρευσης», ζήτησε ο Πέτρος Τατούλης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέροντας ότι «οι πολίτες έκαναν τα πάντα για να ισορροπήσουν τα εχέγγυα δημόσιας υγείας που δεν ήταν ικανή να τους προσφέρει η κυβέρνηση» και κάλεσε τον αρχηγό της κυβέρνησης «να εγκαταλείψει την επικοινωνία και την έπαρση γιατί στην περίπτωση του Κρανιδίου πιάστηκαν ψευδόμενοι και έχουν την κύρια ευθύνη για την τραγική τροπή που πήρε η ιστορία».
Από την άλλη πλευρά, ο Π. Τατούλης εξήρε την επαγρύπνηση του δημάρχου Ερμιονίδας, Γ. Γεωργόπουλου , ο οποίος μπήκε μπροστά προκειμένου να διαφυλάξει τον τόπο του και τους πολίτες και καταλόγισε «υπερφίαλο συγκεντρωτισμό στον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτική δόξα που δεν του αναλογεί και έχει μετατρέψει την διαχείριση της κρίσης σε ευκαιρία ανάδειξης πολιτικών και μη πολιτικών φίλων του σε κινηματογραφικούς αστέρες, επενδύοντας στον τρόμο που έχει καταλάβει τους πολίτες».
Τέλος, ο π. περιφερειάρχης Πελοποννήσου έκανε λόγο για τον σημαίνοντα ρόλο της αυτοδιοίκησης στην διαχείριση κρίσεων και προκλήσεων, “έστω και αν αυτή η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης και τον θεσμό στο σύνολό του με απαξίωση και επιφυλάσσει στην αυτοδιοίκηση ρόλο κομπάρσου. Άλλωστε, ο διορισμένος κομματικός περιφερειάρχης και εκλεκτός του Κ. Μητσοτάκη, κωφεύει από την αρχή της κρίσης στις εκκλήσεις όλων των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου για λήψη μέτρων και διεκδίκηση μεγαλύτερης προστασίας της δημόσιας υγείας τόσο σε προσφυγικές δομές όσο και σε καταυλισμούς Ρομά, υποδεικνύοντας ως μόνο υπεύθυνο τον ΕΟΔΥ και τον εαυτό του διαχρονικά ανεύθυνο”.