Ξεκίνησε το Συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βόλο με θέμα «Αλλαγή του Καλλικράτη-Νέο Μοντέλο Οργάνωσης και Διοίκησης του Κράτους»
Με κεντρικό μήνυμα «Ισχυροί Δήμοι, για Δυνατή Ελλάδα» ξεκίνησε το ειδικό θεματικό συνέδριο που διοργανώνει η ΚΕΔΕ στο Βόλο, με αντικείμενο την αλλαγή του Καλλικράτη και το νέο μοντέλο Οργάνωσης και Διοίκησης του Κράτους.
Ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης προσδιόρισε τo πλαίσιο των βασικών θέσεων της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού για την αλλαγή του Καλλικράτη και τη διοικητική μεταρρύθμιση με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου, επιτελικού Κράτους, αλλά και την οικονομική και λειτουργική αυτοτέλεια των Δήμων.
Κατά το συνέδριο, οι συγκεκριμένες θέσεις με τις οποίες η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού έχει προσέλθει στον εθνικό διάλογο για τη διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους, θα αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου με στόχο τη διαμόρφωση ενός τελικού σχεδίου προτάσεων, το οποίο θα παρουσιαστεί στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές Δεκεμβρίου.
Κατά τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε πως η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού είναι έτοιμη να συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της στη διαμόρφωση του εθνικού σχεδίου για τη διοικητική μεταρρύθμιση, με την προϋπόθεση όμως οι δρομολογούμενες αλλαγές να μην είναι πρόχειρες και αποσπασματικές, αλλά ουσίας.
Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι το νέο μοντέλο οργάνωσης του κράτους θα πρέπει να «κατοχυρώνει ένα πλαίσιο ισότιμης και ειλικρινούς συνεργασίας μεταξύ της Κεντρικής Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, που δεν θα αντιμετωπίζει την Αυτοδιοίκηση ως έναν θεσμό β’ κατηγορίας» και σημείωσε την ανάγκη να διασαφηνίζονται οι σχέσεις μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα τόνισε τη σημασία να δίνεται προτεραιότητα στο τοπικό επίπεδο με βάση την αρχή της εγγύτητας και της επικουρικότητας, δύο έννοιες πολύ βασικές για την Αυτοδιοίκηση, όπως ανέφερε.
Προσδιορίζοντας το πλαίσιο συνεργασίας με την κυβέρνηση, επισήμανε πως η ΚΕΔΕ έχει τη διάθεση να συζητήσει με ανοικτό πνεύμα και διάθεση ειλικρινούς συνεργασίας, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει η ίδια διάθεση και από την άλλη πλευρά. «Να μην αιφνιδιαστούμε ξανά από προτάσεις σαν αυτή που φαίνεται ότι ήθελε το Υπουργείο να προωθήσει, με την τοποθέτηση Ειδικών Γραμματέων στους Δήμους, οι οποίοι θα έπαιρναν στα χέρια τους τις αρμοδιότητες και υποκαθιστούσαν ουσιαστικά τους αιρετούς Δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Πατούλης, επικαλούμενος το ευρωπαϊκό παράδειγμα όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το ιδανικό πλαίσιο για την επίλυση των πρακτικών προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών, τόνισε την ανάγκη οι Δήμοι να είναι ισχυροί, να μπορούν να λειτουργούν, να διοικούνται και να μην «μετατραπούν σε ακυβέρνητες Πολιτείες και πεδία πειραματισμού για να ικανοποιηθούν μικροκομματικοί σχεδιασμοί, μέσα από την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές».
«Πρέπει να αποφασίζουμε εμείς για ζητήματα που αφορούν άμεσα τις τοπικές μας κοινωνίες», ανέφερε και πρόσθεσε εξειδικεύοντας τη θέση του: «Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να μην έχουμε τον πρώτο λόγο σε θέματα όπως ο χωροταξικός σχεδιασμός, η προστασία του περιβάλλοντος και η διαχείριση των απορριμμάτων, η πρωτοβάθμια υγεία, η δυνατότητά μας να έχουμε δικούς πόρους μέσα από την υιοθέτηση μιας νέας οικονομικής πολιτικής που κυρίαρχο στοιχείο της θα είναι η φορολογική αποκέντρωση, η δυνατότητα μας να προσλαμβάνουμε προσωπικό στις ανταποδοτικές μας υπηρεσίες με βάση τις ανάγκες του κάθε Δήμου ξεχωριστά».
Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Πατούλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στη συμβολή του στη διαμόρφωση των στρατηγικών θέσεων της ΚΕΔΕ, μέσα από τη μελέτη για την «Τριετή Στρατηγική Μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση περιόδου 2016-2018», η οποία θα παρουσιαστεί αναλυτικά στο συνέδριο