Η κατάσταση των αυτοαπασχολούμενων δεν είναι ρόδινη και χειροτερεύει παραπέρα. Το αποτυπώνουν τα στατιστικά στοιχεία:
200 χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις έκλεισαν την προηγούμενη τετραετία.
Το 81,7% όσων επιβιώνουν είχε πτώση του τζίρου το Β εξάμηνο του 2013.
Το 47,1% θεωρεί πιθανό να βάλει λουκέτο τους επόμενους μήνες.
Το 53% των ασφαλισμένων δεν μπορεί να πληρώσει την εισφορά στον ΟΑΕΕ.
Το 32,7% των αυτοαπασχολούμενων χρωστά στην εφορία, το 28,7% στους προμηθευτές, το 28,1% στις τράπεζες (ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ).
Πέρα όμως από τους αριθμούς, την άσχημη κατάσταση την επιβεβαιώνουν τα καθημερινά αδιέξοδα που συναντά κάθε αυτοαπασχολούμενος, οι δυσκολίες να θρέψουμε την οικογένειά μας, το αβέβαιο μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας.
Η καπιταλιστική οικονομική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και όλα τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που επιβάλλονται στο όνομα της, δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Η οικονομική ανάπτυξη της προηγούμενης περιόδου, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επίκεντρο την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων, ήταν αυτή που έκανε αναπόφευκτη την οικονομική κρίση. Αυτού του είδους η «ανάπτυξη», δημιουργεί τις συνθήκες για την μονοπώληση κλάδων και τομέων της οικονομίας και των εξοστρακισμό των μικροεπιχειρήσεων από την αγορά.
Όλες αυτές οι αρνητικές εξελίξεις που βιώνουμε σήμερα στη ζωή μας, έχουν δρομολογηθεί από την συμφωνία του Μάαστριχτ, είναι κατευθύνσεις που περιέχονται στις συνθήκες που έχουν υπογράφει και συνδιαμορφωθεί από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Δεν είναι σημερινή η εκτίμηση των επιτελείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι η παρουσία τόσων πολλών αυτοαπασχολούμενων στην Ελλάδα αποτελεί «διαρθρωτικό πρόβλημα». Δεν είναι πρώτη φορά, που προωθείται η κατεδάφιση του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας και παιδείας κλπ. Την προηγούμενη περίοδο, την περίοδο της «ανάπτυξης», οι επιπτώσεις αυτές ήταν δυσδιάκριτες, γιατί όλο και κάποια ψίχουλα περίσσευαν από το μεγάλο φαγοπότι των μονοπωλίων. Έτσι ενισχύθηκαν αυταπάτες ότι μπορούν να συμβιώσουν μικροεπιχειρήσεις και μονοπώλια στα πλαίσια ενός δήθεν «θεμιτού» ανταγωνισμού.
Σήμερα, μετά από δεκαετίες, έχουμε σαφή μείωση των α/α. Οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ μειώνονται με ρυθμούς 40-50 χιλιάδες ετησίως. Και το κυριότερο, αυτές οι εξελίξεις δεν είναι προσωρινές. Η οικονομική κρίση, δίνει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία στα μονοπώλια, να επιβάλουν σε μόνιμη βάση μεγαλύτερη εκμετάλλευση των λαϊκών στρωμάτων, να επιταχύνουν διεργασίες που για διάφορους λόγους καθυστερούσαν, να εδραιώσουν παραπέρα την κυριαρχία τους. Επομένως, οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν μπροστά τους δύσκολα χρόνια, ακόμα και αν οι δείκτες της οικονομίας βελτιωθούν.
Τα αντιλαϊκά μέτρα επιβάλλονται τα τελευταία χρόνια με καταιγιστικό ρυθμό, στο όνομα της ανάκαμψης της οικονομίας. Οι βασικοί άξονες της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους είναι:
Διευκόλυνση της μονοπώλησης, κύρια με την επιτάχυνση των ρυθμίσεων για την περίφημη «απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων».
Αναδιανομή του εισοδήματος σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων,
Παραπέρα υποβάθμιση του κοινωνικής ασφάλισης
Στραγγαλισμός των δικαιωμάτων στην δημόσια παιδεία, υγεία,
Ένταση των διώξεων, με τις απειλές για κατασχέσεις και φυλακίσεις για χρέη στον ΟΑΕΕ και την εφορία.
Από τις παραπάνω κατευθύνσεις, είναι εύκολο να διακρίνει κάποιος, και το είδος της ανάκαμψης της οικονομίας που επιδιώκεται από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι η γιγάντωση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων, που στηρίζεται στην πιο σκληρή εκμετάλλευση των λαϊκών στρωμάτων. Είναι φανερό επίσης ότι, οποιοδήποτε «μίγμα» πολιτικής ή διακυβέρνησης σέβεται την εξουσία των μονοπωλίων, μέσα στο μαντρί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ίδια κατεύθυνση είναι υποχρεωμένο να στοιχηθεί. Αντιλαϊκά μέτρα θα επιβάλει, όπως και να τα βαφτίζει. Μόνο προεκλογικές αυταπάτες μπορεί να καλλιεργήσει, μόνο στάση αναμονής χωρίς προοπτική μπορεί να επιφέρει. Λύση πάντως στα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων δεν μπορεί να δώσει.
Συγκλονιστικά τα στοιχεία που προκύπτουν απ’τους κρατικούς προϋπολογισμούς, για το – διαχρονικό και πάντα «πατριωτικό» – σύστημα της φοροαρπαγής.
Το σύνολο των φορολογικών εσόδων του κράτους κατά την περίοδο 2004 – 2013, φορολογικά έσοδα που προήλθαν κατά κύριο λόγο από τη φορολογία των ασθενέστερων, ανέρχεται στα 467,4 δισ. ευρώ! Όλα αυτά τα λεφτά από τη φορολογία, τα οποία ξεπερνούν 2,5 ολόκληρα ΑΕΠ της χώρας, πού πήγαν; Τα είδε κανείς; Επιστρέψανε κατ’ ελάχιστο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες, τους εργαζόμενους και συνταξιούχους
Οι επιπλέον (άμεσοι και έμμεσοι) φόροι που με έτος βάσης το 2004 έχουν επιβληθεί μέχρι και το 2013 ξεπερνούν τα 72,5 δισ. ευρώ! Από το 2004 της «ισχυρής Ελλάδας», των Ολυμπιακών Αγώνων και της «επανίδρυσης» μέχρι και το «σωτήριο» 2013, σε μια περίοδο που οι φορολογικοί συντελεστές για τα κέρδη των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μειώθηκαν πάνω από 50% (!!!), σε ένα διάστημα με «τσουνάμι» φοροαπαλλαγών και χαριστικών ρυθμίσεων για τους ιδίους διαδεχόταν το άλλο, το σύνολο των επιπλέον φόρων, ανέρχεται στα 72,5 δισ. ευρώ! Υπάρχει κανείς που να μπορεί να αμφισβητήσει ότι το ειδεχθές αυτό βάρος έχει πέσει στις πλάτες μας; Μήπως δεν είμαστε εμείς που πληρώνουμε τη συντριπτική πλειοψηφία τόσο των άμεσων όσο και των έμμεσων φόρων; Ενδεικτικά: Μόνο στον προϋπολογισμό του 2013, σε σύνολο 44,3 δισ. ευρώ άμεσων και έμμεσων φόρων που προβλέπονται, το ποσό που με τη μορφή των άμεσων φόρων καλούνται να πληρώσουν τα νομικά πρόσωπα (δηλαδή, οι μεγάλες επιχειρήσεις που μονοπωλούν την αγορά, αυτοί που κατέχουν το κεφάλαιο) μόλις και μετά βίας φτάνει στο 1,5 δισ. Ευρώ.
Όσων αφορά για φορολογική... δικαιοσύνη.
1) Σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ, το 2007 στην Ελλάδα η πραγματική φορολογική επιβάρυνση για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων δεν ξεπερνούσε το 15,9%. Την ίδια στιγμή η πραγματική φορολογική επιβάρυνση των εργαζομένων ήταν στο 35,1%, δηλαδή δυόμισι φορές μεγαλύτερη! Αυτά πριν από τα μνημόνια, πριν από τη φοροληστεία της τελευταίας τετραετίας, πριν από τα χαράτσια. Μπορεί κανείς να φανταστεί πού έχουν φτάσει τα πράγματα σήμερα...
2) Τη δεκαετία του ‘90 ο φορολογικός συντελεστής επί των επιχειρηματικών κερδών των Α.Ε. βρισκόταν στο 45%. Μετά από διαδοχικές «πατριωτικές» αποφάσεις των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κατέβηκε στο 26% με άμεση προοπτική τη μείωσή του στο 15%. Ο φόρος επί των μερισμάτων για τα διανεμόμενα κέρδη των μεγαλοκαπιταλιστών πέφτει στο 10%!
3) Ενώ το έτος 2000, τα φυσικά πρόσωπα πλήρωσαν το 52% του συνόλου των άμεσων φόρων και τα επιχειρηματικά κέρδη πλήρωσαν το 48%, μετά από μια τετραετία ΠΑΣΟΚ κι άλλη μία τετραετία ΝΔ, το 2008 τα φυσικά πρόσωπα πλήρωσαν το 70% του συνόλου των άμεσων φόρων και τα επιχειρηματικά κέρδη μόνο το 30%. Οι δε έμμεσοι φόροι, κοινώς ο Φ.Π.Α. η πιο επαχθής και άδικη μορφή φορολογίας για τα λαϊκά στρώματα, εκτινάχτηκαν το 2010 στο 60% επί του συνόλου των φορολογικών εσόδων.
Εντάξει, αλλά κάποιος θα πει λεφτά πια δεν υπάρχουν πια. Λοιπόν, το 2012 455 πολυεκατομμυριούχοι Έλληνες, μόνιμοι κάτοικοι της χώρας, κατείχαν περιουσιακά στοιχεία 50 δισ. Ευρώ. Σήμερα 505 Έλληνες πολυεκατομμυριούχοι ή το 0,005% των μόνιμων κατοίκων της χώρας, 11 % δηλαδή περισσότεροι, κατέχουν περιουσιακά στοιχεία 60 δισ. Ευρώ, 20 % δηλαδή περισσότερα.
Μην ξεχάσουμε βέβαια την επιχειρούμενη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας που ήταν το περσινό δώρο στις μεγάλες επιχειρήσεις, όπου η εφαρμογή της θα οδηγήσει στην οικονομική και φυσική εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων μικρών επαγγελματιών που αντικειμενικά δεν μπορούμε να δουλεύουμε 7 μέρες τη βδομάδα επί 12 ώρες την ημέρα, στην βίαιη μεταφορά του τζίρου από τα μικρά μαγαζιά στα μεγάλα με αποτέλεσμα τη σίγουρη χρεοκοπία των μικρών εμπόρων, στην αύξηση του κόστους λειτουργίας των μικρομάγαζων και το παραπέρα φόρτωμα με χρέη και υποχρεώσεις .
Πέρα, όμως, από την κυβερνητική πολιτική, εμείς οι αυτοαπασχολούμενοι έχουμε και τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες στην πλάτη μας. Η Τοπική Διοίκηση εφαρμόζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, υλοποίησε στο χώρο της όλες τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συγκεκριμένα, δήμαρχος και περιφερειάρχης φόρτωσαν με επιπλέον φόρους τα μικρομάγαζα, για να βγάλουν τα σπασμένα από το ψαλίδι της κρατικής επιχορήγησης. Μάλιστα, είχαν και πιο προχωρημένες εμπνεύσεις, όπως τις περίφημες «λευκές νύχτες», για μαγαζιά ανοικτά μέχρι τα ξημερώματα. Ο δήμος Καλαμάτας με την παράταξη του κ.Νίκα και η περιφέρεια έβαλαν πλάτη για να υλοποιηθούν οι αντιλαϊκές πολιτικές κι ας διατείνονται ότι είναι «πιο κοντά στον πολίτη».
Οι υποψήφιοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ έχουν αποδεχτεί τις βασικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτά δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από την προσωπική ακτινοβολία του καθενός, γίνονται φανερά στην πολιτική που ακολούθησαν τα προηγούμενα χρόνια. Γι’ αυτό και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να στεγάζονται σε ενιαία ψηφοδέλτια.
Το πιο σίγουρο χαρτί που έχει στα χέρια του ο κάθε αυτοαπασχολούμενος για να αντιπαλέψει και, γιατί όχι, να ανατρέψει τα αντιλαϊκά μέτρα είναι η οργανωμένη πάλη. Η αναζωογόνηση της δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος προς όφελος των συμφερόντων του.
Καλούμε τη λαϊκή πλειοψηφία που ζει στο Δήμο Καλαμάτας να δημιουργήσει τη δική της δυναμική, να δημιουργήσει για να μπει:
φρένο στη φορομπηξία του Δήμου, για μείωση τώρα των τελών κατά 40% και αυξητική αναπροσαρμογή των τελών στα τέλη στις μεγάλες επιχειρήσεις-ομίλους και τράπεζες.
Να στηριχτούν οι εργαζόμενοι στους αγώνες τους, οι επαγγελματίες στη δουλειά τους, ενάντια στις “λευκές νύχτες” που κρύβουν τον αγώνα επιβίωσης, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τον ΟΑΕΕ ή τα πρόστιμα του Δήμου για τη επιγραφή ή τα σταντς. Μείωση 40% στο ενοίκιο των μικροεπαγγελματιών του ΒΙΟΠΑ.
Ο συνδυασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης και οι υποψήφιοι που στηρίζει το ΚΚΕ στις τοπικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, αφουγκραζόμαστε την αγωνία του κάθε αυτοαπασχολούμενου για το αύριο, αν θα καταφέρει να πληρώσει τον ΟΑΕΕ, τη ΔΕΗ, την εφορία, αν θα έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε την πάλη για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, που ασφυκτιούν από την κυριαρχία των μονοπωλίων.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ κρίσιμη μάχη, στις τριπλές εκλογές του Μαΐου. Ο λαϊκός κόσμος πρέπει να σταθεί με ενιαίο τρόπο μπροστά στις κάλπες. Να καταδικαστεί η πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων, του κεφαλαίου και του τοπικού κράτους όπως λέμε εμείς, δηλαδή των Δήμων και των Περιφερειών.
Πρόκειται για μεγάλο λάθος πως στις Δημοτικές δεν ψηφίζουμε κόμματα και πολιτικές αλλά πρόσωπα, διαχειριστές, αυτόν που ξέρει τα προβλήματα και αυτόν που θα κάνει κάτι καλό στο Δήμο μας και κατά τη γνώμη μας βοηθάει την πολιτική που μας έφτασε ως εδώ να συνεχίσει αποφασιστικά το έργο της. Οι Δήμοι εφαρμόζουν, πρωτοστατούν και δημιουργούν πολιτικές που έχουν ως βάση την τις κατευθύνσεις της ΕΕ.
Το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής συσπείρωσης αποτελείται από άτομα που τα γνωρίζετε, που συμμετέχουν και παλεύουν σε συλλόγους, σωματεία και μαζικούς φορείς. Το δικό μας είναι ψηφοδέλτιο αγωνιστικότητας και διεκδίκησης, μακριά από κομπρεμί και εξαρτήσεις από συμφέροντα. Συμφωνούμε στην αναγκαιότητα για αλλαγή και ανατροπή της σημερινής κατάστασης, ενάντια στην ΕΕ και τα μονοπώλια, στον Καλλικράτη και στα μνημόνια διαρκείας.
Κάνε το βήμα με το γαρύφαλλο στα ψηφοδέλτια. Μπορείς να κάνεις το αποφασιστικό βήμα ενάντια στην μοιρολατρία, στην απογοήτευση και το συμβιβασμό. Βοήθησε και εσύ γι αλλαγή του κλίματος, για αγωνιστική ανάταση, για να έρθουν καλύτερες μέρες. Στο χέρι σου είναι να αλλάξουν τα πράγματα, να φυσήξει άνεμος αισιοδοξίας, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα όπως λέει ο ποιητής γιατί το οφείλουμε στην ιστορία μας και στη νέα γενιά.
Ψηφίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές στις 18 Μαΐου
Ψηφίζουμε Κ.Κ.Ε στις Ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου
Έτσι μόνο η ψήφος μπορεί να γίνει ανταποδοτική και να συνεισφέρει στην αντίσταση κάθε αυτοαπασχολούμενου.
*Λογιστής-φοροτεχνικός – Μέλος της Γραμματείας ΠΑ.Σ.ΕΒΕ Ν.Μεσσηνίας – Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση