Γιατί ο Μητσοτάκης κάνει διακύβευμα των επόμενων εκλογών τη Συνταγματική αναθεώρηση

Η στρατηγική Μητσοτάκη όσον αφορά τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ποιοι είναι οι τρεις λόγοι αυτής της επιλογής.

mitsotakis015Τη μετατροπή της συνταγματικής αναθεώρησης σε διακύβευμα των επόμενων εκλογών έδειξε πως επιθυμεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την χτεσινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Μάλιστα από χθες πλέον στη ΝΔ μιλούν ξεκάθαρα για την ανάγκη συναίνεσης ως προς τα προς αναθεώρηση άρθρα του συντάγματος προκειμένου το περιεχόμενο της αναθεώρησης να είναι έργο ουσιαστικά της επόμενης κυβερνητικής πλειοψηφίας στη βουλή.

Ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε χαρακτηριστικά για την ανάγκη ευρύτερης δυνατής συναίνεσης σ’ αυτή τη βουλή «έτσι ώστε η επόμενη βουλή, με απλή πλειοψηφία να μπορεί να καθορίσει το περιεχόμενο αυτής της αναθεώρησης». Σ’ αυτή την κατεύθυνση ο πρόεδρος της ΝΔ προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα λέγοντας πως «οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει στις επόμενες εκλογές να μπορούν να αποφασίσουν και για το ποια συνταγματική πρόταση θα υποστηρίξουν μέσα από την ψήφο τους».

Η άποψη αυτή υπήρχε στο γαλάζιο στρατόπεδο από την πρώτη στιγμή όταν άνοιξε το ζήτημα από την κυβέρνηση, αλλά δεν ήταν έξω και από τις βλέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που πριν ακόμα εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ είχε ρίξει στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου την πρόταση για να ψηφίσουν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τα προς αναθεώρηση άρθρα ασχέτως της μεταξύ τους συμφωνίας ή της διαφωνίας για το περιεχόμενο της αναθεώρησης.

Ακόμα και οι υποστηρικτές της γραμμής αυτής δεν κρύβουν πως θεωρούν ότι είναι «δίκοπο μαχαίρι» καθώς αν σε περίπτωση που δεν γίνει η ΝΔ κυβέρνηση και οι κάλπες ξαναφέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία τότε με απλή πλειοψηφία ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει λυμένα τα χέρια για να δώσει το δικό του περιεχόμενο στη συνταγματική αναθεώρηση.

Από την άλλη μεριά όμως τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι η μετατροπή της συνταγματικής αναθεώρησης σε εκλογικό διακύβευμα μπορεί να ενταχθεί αρμονικά στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής γραμμής του «φύγετε» και να επαναθεμελιώσει την διαχωριστική ιδεολογικοπολιτική γραμμή ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, ανάμεσα στην Αριστερά και την Κεντροδεξιά, δημιουργώντας έτσι προϋποθέσεις συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων γύρω από τη ΝΔ.

Άλλωστε μετά την προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στο μνημονιακό στρατόπεδο η γραμμή της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και το φιλοευρωπαϊκό μέτωπο δείχνει να έχει ξεπεραστεί. Ενώ, από εκεί και πέρα η γραμμή της αντιπαράθεσης για το μίγμα της μνημονιακής πολιτικής δεν είναι ξεκάθαρο ότι μπορεί από μόνη της να είναι πειστική για να οδηγήσει στην «ανάκτηση της εμπιστοσύνης» των πολιτών που πίστεψαν στο παρελθόν στη ΝΔ, όπως έχει θέσει ως στόχο του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα έμπειροι κομματικοί παράγοντες επισημαίνουν δύο ακόμα διαστάσεις της κίνησης Μητσοτάκη να θέσει ως κριτήριο ψήφου των επόμενων εκλογών το περιεχόμενο της συνταγματικής αναθεώρησης. Η πρώτη αφορά στην επιδίωξη της Συγγρού να ακυρώσει τυχόν κυβερνητικά σχέδια για δημοψήφισμα που θα αφορά εμμέσως ζητήματα που άπτονται της συνταγματικής αναθεώρησης, χωρίς να κινδυνεύει να κατηγορηθεί από το Μαξίμου για έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας.

Η δεύτερη επισήμανση έχει καθαρά εσωκομματικό χαρακτήρα και έγκειται στις τρεις ουσιαστικά απόψεις που έχουν εκφραστεί στο εσωτερικό της ΝΔ για κορυφαία θέματα όπως ο τρόπος εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας και η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων. Μάλιστα τη διαφορά απόψεων στο θέμα αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τις απέκρυψε ούτε από τον πρωθυπουργό στη χτεσινή τους συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ως προς αυτό το ζήτημα στελέχη της ΝΔ εκτιμούν πως στο σχεδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να λύσει δια της λαϊκής ετυμηγορίας ένα εσωκομματικό ζήτημα και να δεσμεύσει στη δική του θέση που είναι και η επίσημη άποψη της ΝΔ τα στελέχη που έχουν διαφορετική άποψη. Άλλωστε πρόκειται για διαφορετικές απόψεις εντός των στελεχών πρώτης γραμμής της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη που θέλει εκλογή προέδρου από την βουλή και όχι ιδιαίτερη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του, αντιτάσσεται τα πλέον κορυφαία στελέχη της παράταξης.

Η Ντόρα Μπακογιάννη τάσσεται υπέρ της άμεσης εκλογής προέδρου από το λαό, θέση με την οποία συμφωνεί και το καραμανλικό στρατόπεδο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, αλλά και ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Ενώ τελευταία, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εμφανίστηκε με την άποψη που είχε η ΝΔ επί προεδρίας Σαμαρά για εκλογή προέδρου από το λαό, στην περίπτωση που η βουλή δεν μπορέσει να δώσει πρόεδρο στις τρεις πρώτες ψηφοφορίες, ώστε να αποφεύγεται η διάλυσή της και η προκήρυξη εκλογών.

news247.gr