Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μίλησε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια αναφορά του προέδρου της Κομισιόν μετά το ελληνικό δημοψήφισμα τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός με την Ελλάδα, τάχθηκε εναντίον της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, κάλεσε σε επανέναρξη των συνομιλιών «από τις οποίες αποχώρησε η Αθήνα» και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα «να εξηγήσει τι σημαίνει το “όχι”».
Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε πως: «Στον γερμανικό Τύπο διαβάζω πάρα πολλά για τον εαυτό μου. Ότι εξαφανίστηκα και δεν είπα τίποτα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Νομίζω ότι πρέπει να σκεφτόμαστε πριν μιλήσουμε, δεν εξαφανίστηκα, ήρθα στο Ευρωκοινοβούλιο να μιλήσω για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αυτό είναι το βήμα στο οποίο μπορώ να μιλήσω».
Συνέχισε την ομιλία του καθιστώντας σαφές πως: «Είναι καθήκον του προέδρου του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου να μιλά ανοιχτά, ανεξαρτήτως της ευαισθησίας των θεμάτων που θίγει και ανεξαρτήτως του κατά πόσο έχει εντολή για κάτι τέτοιο. Προφανώς και σεβόμαστε την ψήφο του ελληνικού λαού. Θα ήθελα να κατανοήσω τι είπαν οι Έλληνες μέσω της ψήφου τους. Τους ετέθη ένα ερώτημα για κάτι που δεν υφίσταται».
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι πρέπει να κατανοηθεί τι σήμαινε το δημοψήφισμα. «Οι Έλληνες πολίτες ψήφισαν σαρωτικά «όχι» πάνω σε ένα κείμενο το οποίο δεν είναι προς συζήτηση. Ως εκ τούτου θα ζητήσω από τον Έλληνα πρωθυπουργό να εξηγήσει την ελληνική ψήφο» χαρακτηριστικά είπε.
«Τώρα πρέπει να παρακάμψουμε τους εγωισμούς και να δούμε την κατάσταση ως έχει. Πάντα πιστεύω ότι θα πρέπει να αποφευχθεί ένα Grexit.
Ο Γιούνκερ κατηγόρησε ξανά την Αθήνα πως αποχώρησε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η Κομισιόν «εργάζεται για να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις» τόνισε. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, είπε, και -εν όψει της Συνόδου το απόγευμα- είπε πως εάν σήμερα βρισκόταν λύση, «θα ήταν μία απλοϊκή λύση».
«Θα ρίξουμε τους τόνους, και με όλο τον σεβασμό στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού, θέλουμε να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτή η ετυμηγορία. Μου λένε πως δεν είναι ψήφος εναντίον του ευρώ και της Ευρώπης, και σίγουρα δεν είναι απόρριψη μίας πρότασης που δεν υπήρχε πλέον στο τραπέζι» είπε.
Ο Γιούνκερ, το βράδυ της Κυριακής, είχε σημειώσει πως η Κομισιόν «σέβεται λαμβάνει υπόψη» την έκβαση του δημοψηφίσματος, σημειώνοντας πως θα ξεκινούσε «συνομιλίες με τους δημοκρατικά εκλεγμένους αρχηγούς των υπόλοιπων 18 χωρών της Ευρωζώνης και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών».
thepressproject.gr