«Γκάγκα σε Μαντά για ΕΣΥ: ταχύτερες προσλήψεις, μείωση γραφειοκρατίας και κινητροδότηση, με τα νοσοκομεία Καλαμάτας – Κυπαρισσίας στο επίκεντρο»

 Στα σχέδια της κυβέρνησης αναφορικά με την άμβλυνση της γραφειοκρατίας ώστε να πραγματοποιείται ταχύτερη πλήρωση των θέσεων στο ΕΣΥ, αλλά και τη θέσπιση κινήτρων για την πληρέστερη στελέχωση των νοσοκομείων και των δομών υγείας, ιδιαίτερα της περιφέρειας, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά.

 

Ειδικότερα η κ. Γκάγκα συμφώνησε με τις προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Μαντάς μέσω της ερώτησής του, τόσο για την επιτάχυνση της διαδικασίας υλοποίησης των προκηρύξεων για υγειονομικό προσωπικό και την ταχύτερη πλήρωση των κενών θέσεων, όσο και για την παροχή κινήτρων ώστε οι θέσεις να γίνουν θελκτικότερες. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο βουλευτής παραθέτοντας στοιχεία από τις προσλήψεις στα νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, πρέπει να εξεταστεί η επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος, σύμφωνα με το οποίο η έδρα του συμβουλίου για τη πρόσληψη ιατρών ενός νοσοκομείου είναι το ίδιο το νοσοκομείο και όχι η υγειονομική περιφέρεια όπως είναι τώρα, γεγονός που προκαλεί σημαντικές χρονικές καθυστερήσεις στην εφαρμοζόμενη διαδικασία.

 

Παράλληλα θα πρέπει να εξεταστεί ο περιορισμός του δικαιώματος διορισμένων ιατρών να συμμετέχουν σε νέες προκηρύξεις για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να μην εγκαταλείπουν γρήγορα τις θέσεις στις οποίες διορίστηκαν και να μην επιβαρύνεται υπερβολικά η διαδικασία των προκηρύξεων, ενώ ειδικά για την κάλυψη θέσεων που έμειναν κενές λόγω συνταξιοδότησης, θα πρέπει να υπάρξει μια νέα ταχύτερη διαδικασία πλήρωσης κάθε θέσης. Όσον αφορά στα κίνητρα που πρέπει να δοθούν, ώστε να μην κηρύσσονται άγονες οι προκηρύξεις ειδικά για επαρχιακά νοσοκομεία και δομές υγείας, ο κ. Μαντάς σημείωσε ότι χρειάζεται να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να δοθούν επιπλέον οικονομικά κίνητρα και κίνητρα στέγης, αυξάνοντας έτσι το ενδιαφέρον των επαγγελματιών υγείας.

 

Από την πλευρά της η κ. Γκάγκα συμφώνησε με τις παραπάνω θέσεις, τονίζοντας ότι το υπουργείο είτε ήδη κινείται προς αυτές τις κατευθύνσεις, είτε είναι διαθέσιμο να εξετάσει τις δυνατότητες αυτές. Επίσης σημείωσε ότι υπάρχει κινητοποίηση για την κάλυψη των κενών λόγω συνταξιοδότησης, ότι εξετάζεται η περαιτέρω σύμπραξη με την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να θεσμοθετηθεί η επιδότηση του ενοικίου ειδικά για απομακρυσμένες περιοχές, ενώ σημείωσε ότι υφίσταται έντονη δραστηριότητα για στενότερη συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα και κλινικές, με σκοπό την παροχή επιπλέον κινήτρων με επιστημονική και επιμορφωτική διάσταση για όσους διορίζονται.

 

Η αναπληρώτρια υπουργός επίσης αναφέρθηκε στην προκήρυξη 4.000 θέσεων νοσηλευτών για νοσοκομεία και μονάδες υγείας σε ολόκληρη την χώρα, σημειώνοντας ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να πραγματοποιηθεί η σχετική δημοσίευση, τηρώντας έτσι τη σχετική δέσμευση του Πρωθυπουργού. Παράλληλα πρόκειται να προκηρυχθούν επιπλέον 910 νέες θέσεις για παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό σε όλη την Ελλάδα επίσης μέχρι το τέλος του 2021. Τέλος, η κ. Γκάγκα στάθηκε στη σημαντική ενίσχυση σε προσωπικό των υγειονομικών δομών της χώρας από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα, σημειώνοντας ότι έχουν δημοσιευθεί προκηρύξεις για 2.900 θέσεις ιατρών, εκ των οποίων οι 2.000 έχουν ήδη ολοκληρωθεί, 1.200 θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, για τις οποίες αναμένονται τα αποτελέσματα από τον ΑΣΕΠ, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η άμεση πρόσληψη 590 νοσηλευτών από επιλαχόντες προηγούμενου διαγωνισμού του 2019.