ΓΣΕΒΕΕ: Τράπεζες και κράτος να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις σε Σκόπελο, Καλαμάτα και Σκάλα Λακωνίας

Δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των επιχειρήσεων και νοικοκυριών που επλήγησαν από τις θεομηνίες στη Σκόπελο, στη Καλαμάτα και στη Σκάλα Λακωνίας προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ προς την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των τραπεζικών και ασφαλιστικών ιδρυμάτων.

gsebeeΜε επιστολή της προς τους Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας κ. Γ. Σταθάκη, Διοικητή Κεντρικής Τράπεζας κ. Ι. Στουρνάρα, Πρόεδρο Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κα. Κατσέλη η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει:

  • Αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Μετά την αποτίμηση των ζημιών, ισοαναλογική απομείωση χρεών. Παράλληλα, να εξεταστεί η παροχή διευκολύνσεων με χαμηλότοκα δάνεια για όσους επιθυμούν να επανεπενδύσουν στην επιχείρηση (ανακατασκευή, αγορά προϊόντων, μετεγκατάσταση κοκ)
  • Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια.
  • Ειδική ρύθμιση – παράταση για τις ληξιπρόθεσμες επιταγές (μέχρι τέλος του έτους)
  • Άμεση καταβολή των ποσών που προκύπτουν από ιδιωτική ασφάλιση κτιρίων και αγαθών.
  • Απελευθέρωση των κεφαλαιακών ελέγχων για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις πληγείσες περιοχές.
  • Απελευθέρωση πόρων από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Δημιουργία συμπράξεων ιδιωτικού- δημοσίου τομέα με ανάπτυξη εργαλείων μικροχρηματοδότησης (crowd funding, ειδικά επενδυτικά σχέδια) για την αποκατάσταση των ζημιών στις δημόσιες υποδομές (λιμένων, οδικού δικτύου).

Η ΓΣΕΒΕΕ στην επιστολή υπογραμμίζει την ανάγκη να επανέλθει άμεσα σε ομαλούς ρυθμούς η οικονομική και κοινωνική ζωή της περιφέρειας, που βρίσκεται διαρκώς στον κυκλώνα οικονομικών και γεωγραφικών απειλών.

Για το σκοπό αυτό, καταλήγει η επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ, καλούμε την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των τραπεζικών και ασφαλιστικών ιδρυμάτων να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση των έκτακτων αυτών αναγκών τόσο στο επίπεδο πρόσβασης σε χρηματικούς πόρους, όσο και σε επίπεδο διευκόλυνσης στην εξυπηρέτηση δανειακών υποχρεώσεων.