Γόντικας: «Να μην υπογραφεί η σύμβαση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και η διαχείριση των απορριμμάτων»

skoupidia14«Να μην υπογραφεί η σύμβαση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται μέσα από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, για να μπορούν οι Δήμοι να κάνουν την διαχείριση προς όφελος των δημοτών. Όταν λέμε δημόσιο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων εννοούμε για 100% δημόσιο, όπου όλες οι υποδομές, τα εφόδια, τα πάντα θα ανήκουν στο κράτος χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών, με μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα.» επεσήμανε στην παρέμβασή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκους Γόντικας στη συνεδρίαση του ΠεΣυ για τη μεταβατική διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Τρίπολης .

Αναλυτικά η παρέμβαση του κ. Γόντικα:

Μετά από μεθοδευμένα αδιέξοδα και αδιαφανείς διαδικασίες χρόνων τόσο από τις κυβερνήσεις όσο και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Ιούλιο του 2014 αποφασίστηκε οριστικά η παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας στο μεγάλο κεφάλαιο, με όρους και προϋποθέσεις μακρόχρονης εγγυημένης κερδοφορίας για τους καπιταλιστές, με μεγάλο κόστος στην υγεία, την τσέπη και το περιβάλλον, για τα λαϊκά στρώματα.

Μετά την πανηγυρική επικύρωση, του διαγωνισμού στην ΤΕΡΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και την ανακηρυξή της σε προσωρινό ανάδοχο (είχε έρθει τότε 30/7/2013 στην Τρίπολη το μισό Υπουργικό Συμβούλιο), η τότε κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ δρομολόγησε και την ενδιάμεση διαχείριση των απορριμμάτων για όσο χρονικό διάστημα  κρατήσουν οι διαδικασίες και η ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων.

Η ενδιάμεση διαχείριση υπηρετεί τους σχεδιασμούς του μονοπωλιακού ομίλου, οι προβλεπόμενες εγκαταστάσεις και λειτουργίες (χώρος προσωρινής αποθήκευσης – Σταθμός μεταφόρτωσης – Κομποστοποίηση – ΚΔΑΥ – δεματοποίηση κ.λ.π.) επιβαρύνουν με πρόσθετο σημαντικό οικονομικό κόστος τα λαϊκά στρώματα και όλες αυτές οι εγκαταστάσεις θα καταλήξουν προίκα στην ΤΕΡΝΑ όταν ολοκληρώσει τις εγκαταστάσεις της.

Επί πλέον η ενδιάμεση διαχείριση έχει και σοβαρή πρόσθετη περιβαλλοντική επιβάρυνση, ενδεικτική είναι και η εισήγηση που συζητάμε.

Λίγες μέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Γενάρη  στις 5 Φλεβάρη, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βούτση, υπέγραψε απόφαση που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση και χρηματοδότησε 14 Δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου με 11 εκατομμύρια Ευρώ για την ενδιάμεση διαχείριση. Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι στις δομές των 14ων δήμων θα πηγαίνουν τα απορρίμματα και των 26 Δήμων της Περιφέρειας τουλάχιστον στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Με την 20-5-2015 απόφαση του αριστερού υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού το έργο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου εντάχθηκε και στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2015.

Οι Δήμοι μέσα από την ενδιάμεση διαχείριση δεν στηρίζουν  μόνο την παράδοση των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ, υλοποιούν από τώρα τη συνολική ιδιωτικοποίηση, τα δίνουν όλα σε ιδιώτες (Δήμος Πύλου Νέστωρος – Βόρειας Κυνουρίας – Καλαμάτας ­­– Ερμιονίδας και πολλοί άλλοι).

Ανεξάρτητα από ελλείψεις, παραβάσεις και παρεκκλίσεις όπως έδειξε μετά από πολλές άλλες και η περίπτωση της Μπέλμπερης που συζητήσαμε νωρίτερα, πάντα βρίσκεται τρόπος νομιμοποίησης όλως των εγκλημάτων. Πρέπει να κλείσουμε το δρόμο σε τέτοιες εξελίξεις.

Σας καλούμε να καταψηφίσετε τη ΜΠΕ.

Να μην υπογραφεί η σύμβαση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται μέσα από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, για να μπορούν οι Δήμοι να κάνουν την διαχείριση προς όφελος των δημοτών. Όταν λέμε δημόσιο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων εννοούμε για 100% δημόσιο, όπου όλες οι υποδομές, τα εφόδια, τα πάντα θα ανήκουν στο κράτος χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών, με μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα.