“Οι επιλογές της Δημοτικής Αρχής για το Τεχνικό Πρόγραμμα ταυτίζονται με την πολιτική των κυβερνήσεων που όλα αυτά τα χρόνια διαχειρίζονται την κρίση σε βάρος του λαού. Στο Τεχνικό Πρόγραμμα προβλέπονται έργα που υποδεικνύονται από αλλού, και κυρίως αυτά που είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση, δηλ. αυτά που εξυπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου. Όσον αφορά τις μελέτες και την εκτέλεση των έργων συνεχίζεται το φαγοπότι με τους εργολάβους”. Επεσήμανε στην τοποθέτησή του, στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημήτρης Οικονομάκος για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Καλαμάτας για το 2017.
Ακολουθεί η πλήρης τοποθέτηση του κ. Οικονομάκου:
Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017 δεν έχει καμία σχέση με τις σημερινές λαϊκές ανάγκες, είναι απολύτως ανεπαρκές ως προς την ικανοποίηση άμεσων προτεραιοτήτων, όπως αντιπλημμυρικά έργα,σχολεία, πράσινο, ελεύθεροι χώροι κ.λ.π.
Στην ουσία δεν αποτελεί Τ.Π., γιατί είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Αρκεί να θυμηθούμε ότι προ κρίσης τα Τ.Π. έφταναν το ποσό των 30 εκατ. ευρώ, ενώ του 2017 προβλέπει έργα 5,7 εκατ. Ευρώ. Μιλάμε για πραγματικά ψίχουλα….
ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ φωνάζαμε και διεκδικούσαμε μονότονα πως προτεραιότητα ενός δήμου πρέπει να είναι τα αντιπλημμυρικά έργα, η αντισεισμική θωράκιση και η αντιπυρική προστασία και δυστυχώς ήρθαν οι καταστροφές της 7ης Σεπτεμβρίου να μας επιβεβαιώσουν.
Το ότι δεν είναι επιλέξιμα αυτά τα έργα από ΕΕ, ΕΣΠΑ και κράτος που χρόνια φωνάζαμε και τώρα το λένε όλοι μετά τις καταστροφές αποδεικνύει δύο κύρια ζητήματα: πως η ιεράρχηση των έργων γίνεται άναρχα, χωρίς σχέδιο με βάση τα κέρδη των εργολάβων, τις προτεραιότητες τους και όχι με βάση τις ανάγκες κάθε πόλης , των λαϊκών οικογενειών, με έργα προστασίας της ζωής και καλύτερων συνθηκών ζωής. Επίσης η αναρχία των έργων αναδεικνύεται και από το ποιος έχει μπάρμπα στην Κορώνη, ποιος έχει μέσο, γνωστό, ρουσφέτι όπως πολλές φορές έχει καταδειχτεί μέσα στο ΔΣ με κορυφαία τη συζήτηση που κάναμε για το ανοιχτό θέατρο αλλά και το κλειστό γυμναστήριο όπου συζητούσαμε για μιλημένα έργα και για υπουργούς που κάνουν κλειστά γυμναστήρια στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.
Το Τ.Π. είναι προσαρμοσμένο στην υποχρηματοδότηση του Δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό, στις ανάγκες του ελληνικού κεφαλαίου για να ξεπεράσει όσο το δυνατό πιο ανώδυνα την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Είναι προσαρμοσμένο στις εντολές και τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης του κεφαλαίου, του κουαρτέτου και της ΕΕ. Επίσης είναι προσαρμοσμένο στην υποστελέχωση του Δήμου αφού πώς να κάνεις έργα όταν έχεις ένα ή κανένα ηλεκτρολόγο, υδραυλικό, ξυλουργό, παλιά και φθαρμένα οχήματα και μηχανήματα. Η αριστερή κυβέρνηση συνεχίζει να μην επιτρέπει προσλήψεις πιστή στις μνημονιακές τις δεσμεύσεις και μειώνει εκ νέου την κουτσουρεμένη χρηματοδότηση κατά 10%.
Όσον αφορά τις προτεραιότητες της ΔΑ, δεσπόζουν τα έργα βιτρίνας ενώ απουσιάζουν έργα υποδομής στον αθλητισμό( γήπεδα ποδοσφαίρου στη ανατολική πόλη, επιδιορθώσεις σοβαρές στα γήπεδα στο ποτάμι και στο Στάδιο, στο πολιτισμό (Ηλέκτρα), έργα για την αντισεισμική θωράκιση δημοσίων -δημοτικών κτηρίων, έργα αντιπυρικής προστασίας(έχουμε ελλιπή προσωπικό δεξαμενές άχρηστες, τεχνικά μέσα ελάχιστα για να συμβάλλουμε) αντιπλημμυρικής θωράκισης η δημιουργία ελεύθερων χώρων σε γειτονιές της Καλαμάτας (π.χ παιδική χαρά δεν υπάρχει σχεδόν σε όλο το ύψος της Ακρίτα), έργα που να ανακουφίζουν την ζωή των κατοίκων των δημοτικών διαμερισμάτων κλπ.
Για αντιπλημμυρικά έργα ουσιαστικά δεν προβλέπεται τίποτα στο ΤΠ δείγμα και αυτό της κατεύθυνσης της ΔΑ που αντι να προχωρήσει σε γενναία χρηματοδότηση τέτοιων έργων έχει άλλες προτεραιότητες.
Οι επιλογές της ΔΑ για το ΤΠ ταυτίζονται με την πολιτική των κυβερνήσεων που όλα αυτά τα χρόνια διαχειρίζονται την κρίση σε βάρος του λαού. Στο ΤΠ προβλέπονται έργα που υποδεικνύονται από αλλού, και κυρίως αυτά που είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση, δηλ. αυτά που εξυπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου. Όσον αφορά τις μελέτες και την εκτέλεση των έργων συνεχίζεται το φαγοπότι με τους εργολάβους.
Η εύκολή κριτική στη ΔΑ χωρίς να αναφερόμαστε στις τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια είναι ανέξοδος λαϊκισμός που σκοπό έχει να συγκαλύψει την σημερινή κυβέρνηση που πριν ζητούσε πόρους ως αντιπολίτευση και τώρα όχι μόνο περικόπτει αλλά βάζει και νέα χαράτσια στις λαϊκές οικογένειες.
Απαιτούμε:
- Την επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε οι δήμοι να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες τους. (Σήμερα γίνεται το αντίθετο οι κυβερνήσεις και η υποτιθέμενη αριστερή συνεχίζει τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στη ΤΔ (φέτος μειώθηκε κατά 10% επιπλέον) με στόχο να την μηδενίσει και οι Δήμοι να τα βγάζουν πέρα με τέλη και φόρους).
Την επιστροφή όλου του ποσού που αυθαίρετα έχει παρακρατήσει, από το 1990 μέχρι σήμερα, από την τοπική διοίκηση και αντιστοιχεί στο δήμο μας (με βάση τον πληθυσμό του) ένα ποσό της τάξης των 70.000.000 ευρώ.
- Κεντρικό σχεδιασμό από κρατικούς φορείς που θα σχεδιάζουν, θα κατασκευάζουν και θα διαχειρίζονται έργα σύμφωνα με τα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων.
- Στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας με μόνιμο προσωπικό και πλήρη δικαιώματα, ώστε να μπορούν να κατασκευάζουν μικρότερα τεχνικά έργα στα όρια του Δήμου.
Αυτό το Τεχνικό πρόγραμμα βρίσκεται πολύ μακριά από την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων του Δήμου μας.
Ο στραγγαλισμός των οικονομικών των Δήμων από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και τις προηγούμενες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται στα πλαίσια της πολιτικής της ΕΕ περί οικονομικής αυτονομίας των Δήμων, που στα απλά ελληνικά σημαίνει «Ξεχάστε τις επιχορηγήσεις. Όποιος Δήμος θέλει να κάνει έργα, να βάζει νέους φόρους ή να παίρνει δάνεια».
Με βάση τα παραπάνω η Λαϊκή Συσπείρωση προτείνει τα παρακάτω μέτρα για το τεχνικό πρόγραμμα του 2017:
- Αντιπλημμυρικά έργα ύψους 1εκ. ευρώ που να αφορούν τη Λαγκάδα, Θουρία, Πήδημα, Κερεζένια, Γιαννιτσάνικα
- Αντισεισμική θωράκιση για να ολοκληρωθεί ο Β και Γ έλεγχος στα σχολεία και τα δημοτικά κτίρια
- Αντιπυρικά έργα (δεξαμενές, αντιπυρικές ζώνες, εξοπλισμός οχημάτων κ.λ.π.) ύψους 100000 με ιδιαίτερη έμφαση στο Ταΰγετο
- Δημιουργία παιδικών χαρών στο ύψος της Ακρίτα και στην περιοχή της Αγίας Τριάδας( εργατικές κατοικίες και βορειότερα), στην Αγία Παρασκευή
- Κατασκευή του κινηματοθέατρου Ηλέκτρα
- Κατασκευή Ξενώνα φιλοξενίας (ή ανακατασκευή αίθουσας δημοτικού κτιρίου) για άστεγους και αίθουσας με κλιματισμό(ψύχους ή καύσωνα) για άστεγους και άπορους
- Διάνοιξη –καθαρισμός και προστασία των αγροτικών οδών
Επέκταση του ποδηλατόδρομου προς τα σχολεία της πόλης, τον Κορδία αλλά και σύνδεση με το νέο Δημαρχείο