Δημοψήφισμα: Η επόμενη μέρα

politiki arxoigoiMε γραμμή εθνικής συνεννόησης και ενωτικός εμφανίσθηκε ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και την ισχυρή επικράτηση του ΟΧΙ. Παράλληλα ανέλαβε την ευθύνη για άμεση συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτηση την σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ώστε , όπως είπε, να τους ενημερώσει για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης αλλά και για να ακούσει τις προτάσεις τους για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να κινηθεί η Αθήνα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι κανένας, ούτε στο εσωτερικό, ούτε στο εξωτερικό, δεν μπορεί να παρερμηνεύσει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, σχετικά με την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη.

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για εθνικό μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων, ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης. Να αναφερθεί ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν προηγουμένως εκφράσει τη διάθεση για τη στήριξη της κυβέρνησης στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας στη δύσκολη συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε.

Οι διαπραγματευτικές κινήσεις της κυβέρνησης γίνονται κάτω από τον ασφυκτικό ζυγό που έχει διαμορφωθεί σε οικονομικό επίπεδο, μετά το κλείσιμο των τραπεζών και τον έλεγχο κεφαλαίων. Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «άμεση προτεραιότητα» την αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και απηύθυνε έμμεση έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η ΕΚΤ όχι μόνο κατανοεί την οικονομική κατάσταση στη χώρας μας, αλλά και την ανθρωπιστική διάσταση που έχει λάβει αυτή η κρίση της χώρας μας.

Λίγο μετά την επιβεβαίωση των εκτιμήσεων για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Φρανσουά Ολάντ. Στη συζήτηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο, συζητήθηκαν οι εξελίξεις, ενώ η επικοινωνία αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς σήμερα ο Ολάντ θα έχει συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Οι διαβουλεύσεις τόσο εντός, όσο και εκτός των συνόρων θα είναι πυρετώδεις από σήμερα. Καθοριστικής σημασίας θα είναι η αυριανή Σύνοδος Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για αύριο, μετά από σχετικό αίτημα της Μέρκελ και του Ολάντ, οι οποίοι συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η ψήφος του ελληνικού λαού. Της Συνόδου θα προηγηθεί η συνεδρίαση του Eurogroup, την οποία ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα έχει διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των υπολοίπων 18 χωρών-μελών της ευρωζώνης, καθώς και με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ο κ. Γιούνκερ θα έχει μία τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον πρόεδρο του Eurogroup και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τη Δευτέρα το πρωί. Σκοπεύει να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στασβούργο την Τρίτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη δήλωση που έκανε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, έκανε σαφές ότι η εντολή δεν είναι εντολή ρήξης, αλλά ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης για επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας. Σχετικά με το ύφος της συμφωνίας, προσδιόρισε ότι πρέπει να συναφθεί με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, προοπτικής και απεγκλωβισμού από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας. Τόνισε ωστόσο ότι, «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, αλλά λύσεις δίκαιες και βιώσιμες «αρκεί να το επιδιώκουν και οι δύο πλευρές».

Έκανε λόγο για σχέδιο μεταρρυθμίσεων με κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανακατανομή των βαρών, όπως και για πλάνο αξιόπιστης χρηματοδότησης και για αξιόπιστο σχέδιο αναπτυξιακών επενδύσεων, σε συνεργασία με την Κομισιόν. Τόνισε εκ νέου το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, υπογραμμίζοντας την παραδοχή του ΔΝΤ ότι υπάρχει ανάγκη της επίτευξής του, μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης του ΔΝΤ.

Σχετικά με το χρονικό ορίζοντα για την επίτευξη συμφωνίας, δεν επαναλήφθηκε ότι αυτή θα επιτευχθεί τις επόμενες 48 ώρες. Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, έθεσε ως ορόσημο την 20ή Ιουλίου, ημερομηνία της λήξης της πληρωμής των ομολόγων της ΕΚΤ.

Σήμερα συνεδριάζει εκ νέου το ΔΣ της ΕΚΤ, για την εξέταση του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για αύξηση του ορίου ρευστότητας, μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA). Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Μπενουά Κερέ σημείωσε ότι «η πρόθεση της ΕΚΤ να δράσει είναι αδιαμφισβήτητη» ξεκαθαρίζοντας ότι «θα βρεθούν τα απαραίτητα μέτρα» για την αντιμετώπιση της κρίσης που σημειώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον κόσμο».

antenna.gr