Όταν κανείς δυσκολεύεται να καταλάβει τι γίνεται και που πάνε τα πράγματα μία μέθοδος υπάρχει για να βελτιώσει το… οπτικό του πεδίο: Να δει την υπόθεση που τον απασχολεί από την αρχή. Και στη δική μας περίπτωση, όλα δείχνουν να ξεκινούν τη νύχτα τουδημοψηφίσματος, όταν το “όχι” έγινε “ναι”. Η μόνη λογική εξήγηση που υπάρχει για τις κινήσεις του Πρωθυπουργού είναι πως οι θεσμοί τον έπεισαν ότι αν υπογράψει το 3ο μνημόνιο κάτι μεγάλο θα του δώσουν στο θέμα του χρέους. Της διαγραφής μέρους του συμπεριλαμβανομένης, σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πηγές. Με αυτό το “τυρί” ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τη στροφή που ζάλισε ακόμη και παλαιούς του συντρόφους.
Οι δανειστές απαίτησαν και τις ψήφους της αντιπολίτευσης, που δόθηκαν στη ψηφοφορία της 14ης Αυγούστου. Πήραν και τη ψήφο των εκλογών στις κάλπες του Σεπτεμβρίου. Ο πρωθυπουργός ήταν πλέον βέβαιος πως θα ακολουθούσαν τα καλά νέα. Δυστυχώς, όμως, οι εκπρόσωποι των θεσμών του ζήτησαν πρώτα να ψηφίσει και να εφαρμόσει τα μέτρα του μνημονίου, στο πλαίσιο της περίφημης πρώτης αξιολόγησης.
Με καλή θέληση ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στην υλοποίηση της συμφωνίας, φθάνοντας στο σημείο να ρισκάρει ταυτόχρονη σύγκρουση με αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους. Και πάλι, όμως, οι δανειστές φαίνεται να μην έχουν πεισθεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών κύκλων, υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης. Ανησυχούν μήπως η κυβέρνηση αν πάρει τη ρύθμιση του χρέους σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις, επισημαίνει στο newpost.gr κυβερνητικός παράγοντας. Αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι στις συζητήσεις τους έχουν μιλήσει ανοιχτά για τα αρνητικά προηγούμενα των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Σαμαρά, που κάποια στιγμή σταμάτησαν να εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα.
Για αυτό και τώρα έφθασαν στο σημείο να ζητούν περικοπές των σημερινών συντάξεων. Ξέρουν ότι αυτό δύσκολα θα το πάρουν, οπότε πιέζουν προκειμένου να αποσπάσουν μιαισχυρή δέσμευση για το μετά. Για την ακρίβεια θέλουν μια κυβέρνηση ευρείας στήριξης- από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων- ώστε να είναι σίγουροι πως αν δώσουν τη ρύθμιση του χρέους η Ελλάδα δε θα κάνει πίσω στην εφαρμογή του μνημονίου.
Για την ώρα ο πρωθυπουργός αντιστέκεται. Πιστεύει ότι θα μπορέσει να ξεπεράσει την απαίτηση των δανειστών με ανασχηματισμό και τη συμμετοχή περισσότερων τεχνοκρατών. Ξέρει, όμως, ότι η άσκηση που έχει να εκτελέσει τόσο στην οικονομία, όσο και στην κοινωνία είναι εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη.
Για τις “σκέψεις” των δανειστών είναι ενημερωμένα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εξ ου και οι συνεχείς δηλώσεις για την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης ευρύτατης στήριξης. Είναι προφανές ότι το “παιχνίδι” βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα, καθώς η αβεβαιότητα απειλεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα.
newpost.gr