Διορία μέχρι τις 15 Νοεμβρίου έχει η Αθήνα για να κλείσει προαπαιτούμενα και αξιολόγηση και οι σκόπιμες απειλές για bail in

Εφόσον όλα αυτά στεφτούν με επιτυχία τότε θα ξαναμπούν στο τραπέζι τα σενάρια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που χάθηκαν ξαφνικά από το προσκήνιο…
maksimou«Τρέχει και δεν φτάνει» η κυβέρνηση η οποία έχει μόλις 18 ημέρες διορία για να «καθαρίσει» με τα δύο πακέτα προαπαιτούμενων και να ολοκληρώσει με συνοπτικές διαδικασίες την πρώτη αξιολόγηση από τους δανειστές.

Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν έως τις 15 Νοεμβρίου σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα που έθεσε  στην ελληνική πλευρά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, διαφορετικά θα καθυστερήσει και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με το ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις καταθέσεις των πολιτών.
Με αυτό τον τρόπο ο Λετονός αξιωματούχος «έσπειρε» τον τρόμο στην Αθήνα ότι το «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, το γνωστό «bail in», είναι «εδώ και βασιλεύει».
Έτσι λίγες ημέρες μετά την προσπάθεια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι να αποσυνδέσει τη διαδικασία της αξιολόγησης από το κομμάτι της ανακεφαλαιοποίησης, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις τα ένωσε πάλι με έναν νέο κρίκο.
«Εάν κάποιος προσπαθήσει να κεφαλαιοποιήσει τις Τράπεζες και να άρει τα capital controls χωρίς να έχει αποκατασταθεί η σταθερότητα και χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση, νομίζω πως τα αποτελέσματα θα είναι μάλλον αρνητικά για τον τραπεζικό κλάδο» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Ειδικά για την αξιολόγηση είπε ότι αυτή θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2015 πιάνοντας στον ύπνο την κυβέρνηση η οποία βάδιζε με το σκεπτικό ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα έρθουν προς το τέλος Νοεμβρίου γι΄αυτό το σκοπό.

Δηλαδή, το οικονομικό επιτελείο έχει μπροστά του μόλις τρεις βδομάδες για:

· Να κλείσει τις εκκρεμότητες από το πρώτο «πακέτο» προαπαιτούμενων που οι δανειστές θεωρούν ότι αυτές συνιστούν έναν… ωκεανό. Και αυτό μετά τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων που δίχως αυτές καθίσταται αδύνατη η εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο. Από  την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αμοιβές των συμβολαιογράφων και  των δικαστικών επιμελητών μέχρι την κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για τους αγρότες.

·  Να συμφωνήσει και να φέρει άμεσα στη Βουλή τη δεύτερη «λίστα» των παρεμβάσεων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αλλαγές στο ασφαλιστικό, την φορολογία και θα εξασφαλίσει στην Αθήνα το τελευταίο 1 δις. ευρώ από την πρώτη δόση. Το θέμα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις με έμφαση στις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις πήρε μετάθεση για το 2016.

·   Να καταθέσει το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Όπως έγινε ήδη γνωστό, το Σάββατο το πρωί οι ελληνικές τράπεζες θα λάβουν τον «λογαριασμό» των κεφαλαιακών τους αναγκών. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι στις 31 Οκτωβρίου και ώρα 11.30 π.μ. ώρα Ελλάδος θα γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα του ελέγχου ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (AQR), το βασικό και το ακραίο σενάριο των stress tests. Με βάση αυτά τα τρία νούμερα θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Ιδανικά, πριν από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ θα πρέπει να έχει προηγηθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση ώστε να είναι σαφές το νέο θεσμικό πλαίσιο βάσει του οποίου οι ελληνικές τράπεζες θα απευθυνθούν στα ιδιωτικά κεφάλαια.

· Να ολοκληρώσει με διαδικασίες εξπρές την διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης προγράμματος από το κουαρτέτο των θεσμών.
Εφόσον όλα αυτά στεφτούν με επιτυχία τότε θα ξαναμπούν στο τραπέζι τα σενάρια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που χάθηκαν ξαφνικά από το προσκήνιο…

M. Χριστοδούλου