Δύο αντιπροσωπευτικά μυθιστορήματα της περιόδου 1830-1930 θα διαβαστούν το Καλοκαίρι

Την Τρίτη, 29 Μαΐου , μέλη και φίλοι της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας καθώς και φιλαναγνωστικό κοινό συναντήθηκαν στο αναγνωστήριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης όπου παρακολούθησαν την πρώτη ενημερωτική εισήγηση σχετικά με το νεοελληνικό μυθιστόρημα.

Ο πρόεδρος της ΕΜΣ Άγγελος Λάππας μίλησε για την πολιτική, κοινωνική και πνευματική ζωή στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1830-1930, στην οποία εδράζονται οι απαρχές, η πρώιμη φάση του νεοελληνικού μυθιστορήματος.

Η γεν. γραμματέας της ΕΜΣ Αντωνία Παυλάκου παρουσίασε τις ευρωπαϊκές επιδράσεις στο νεοελληνικό μυθιστόρημα της περιόδου 1830-1930, ενώ η δ/ντρια της ΔΚΒΚ Νινέτα Σωτηράκη αναφέρθηκε στις επιρροές του νεοελληνικού μυθιστορήματος από το γαλλικό την ίδια περίοδο.

Ακολούθησε συζήτηση και αποφασίστηκε να διαβαστούν στη διάρκεια του καλοκαιριού τα παρακάτω δύο αντιπροσωπευτικά μυθιστορήματα της περιόδου: α) «Πάπισσα Ιωάννα» του Εμμ. Ροΐδη, δείγμα του ρεαλισμού και του ρομαντισμού την περίοδο (1830-1930) και β) «Νανά» του Εμίλ Ζολά, αντιπροσωπευτικό της επιρροής του γαλλικού νατουραλισμού στην πρώιμη νεοελληνική πεζογραφία. Τα παραπάνω βιβλία θα συζητηθούν στην πρώτη Λέσχη Ανάγνωσης που θα πραγματοποιηθεί περί το τέλος Σεπτεμβρίου και σε συγκεκριμένη ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί σε όσους ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν. Η επόμενη εισήγηση για το νεοελληνικό μυθιστόρημα θα αφορά στην περίοδο που καλύπτει η γενιά του ’30 και θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί.