Τις προτάσεις της επί των νομοσχεδίων του υπ. Εσωτερικών «Επιτάχυνση προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π., σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης» και «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις», απέστειλε με επιστολές της η ΕΣΑμεΑ (επισυνάπτονται).
Αναφορικά με το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ:
Μεγάλο ζήτημα που αναδεικνύει η ΕΣΑμεΑ αποτελεί η διεκδίκηση για την κατάργηση διάταξης που ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ το σύστημα προσλήψεων των ατόμων με αναπηρία ή/και με χρόνιες παθήσεις και των μελών των οικογενειών τους σε προκηρύξεις για θέσεις των Ο.Τ.Α.! Συγκεκριμένα, η παρ. 2[i] του άρθρου 6 του ν. 4765/2021, παραβιάζει την Αρχή της ίσης μεταχείρισης λόγω αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης και συνιστά ανεπίτρεπτη δυσμενή διάκριση όταν μάλιστα άτομα με αναπηρία που φοιτούν στα Ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) εκπαιδεύονται σε ειδικότητες που αναφέρονται στην εν λόγω παράγραφο.
Τη στιγμή που υφίσταται η διαδικασία αξιολόγησης της υγείας και φυσικής καταλληλότητας του υποψήφιου υπαλλήλου για πρόσληψη, μέσω ιατρικών γνωματεύσεων, είναι απαράδεκτος ο αποκλεισμός των πολιτών με αναπηρία ή χρόνια πάθηση από προσλήψεις.
Επίσης στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου η ΕΣΑμεΑ ζητά:
- «Μοριοδότηση ποσοστού αναπηρίας υποψηφίου/ας και προτεραιοποίηση αυτών που έχουν αναπηρία εφ΄ όρου ζωής
- Σε επιτυχόντες με αναπηρία που συμμετέχουν στον γραπτό διαγωνισμό, να δίνεται επιπλέον μοριοδότηση, καθώς και να εξεταστεί η αναδρομική ισχύ αυτής της ρύθμισης.
Τέλος στο άρθρο 14 «Μοριοδότηση υποψηφίων για την κάλυψη παροδικών αναγκών – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 40 ν. 4765/2021», η ΕΣΑμεΑ τονίζει ότι σύμφωνα με το άρθρο 40 του ν. 4765/2021, τα μόρια που δικαιούνται οι υποψήφιοι για θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου των κατηγοριών των πολυτέκνων και των τριτέκνων, είναι πολύ περισσότερα από τα μόρια που δικαιούνται οι κατηγορίες των ατόμων με αναπηρία και των συγγενών τους.. Οι πολύτεκνοι και τα τέκνα τους δικαιούνται 300 μόρια, ενώ τα άτομα με αναπηρία δικαιούνται 200 μόρια και οι συγγενείς ατόμων με αναπηρία 130 μόρια.
Πρόκειται για άνιση και άδικη διάταξη και δεδομένου ότι η αναπηρία συνιστά κατάσταση και όχι επιλογή και για αυτό το λόγο η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί τα άτομα με αναπηρία να δικαιούνται 400 μόρια, και οι συγγενείς ατόμων με αναπηρία 200 μόρια.
Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ η Ε.Σ.Α.μεΑ. προτείνει στο Μέρος B΄ «Διατάξεις για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης του παρόντος σχεδίου νόμου» να συμπεριληφθούν οι ακόλουθες διατάξεις.
- Θέσπιση ρύθμισης για την παροχή εύλογων προσαρμογών σε εργαζόμενους/ες με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και σε αιρετούς/ες με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού
- Πρόβλεψη ρύθμισης με την οποία να δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους για μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου για εργαζόμενους με αναπηρία, γονείς, νόμιμους κηδεμόνες, αδέλφια και τέκνα ατόμων με αναπηρία, των προγραμμάτων ΕΚΟ-ΔΥΠΑ των καταργούμενων Δημοτικών Κοινωφελών Επιχειρήσεων και άλλων Ν.Π.Ι.Δ.
- Κοινωνικές συνεργασίες Ο.Τ.Α. με την ΕΣΑμεΑ και τις οργανώσεις – μέλη της