Με τους 53 του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιδράσεις που που άρχισαν με το «καλημέρα» να εκφράζουν, ασχολείται ο Κυριακάτικος Τύπος, με πολλά ερωτήματα να εγείρονται για το εάν θα αποτελέσουν την νέα Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ. Διαφορετικοί μεν από την Αριστερή Πλατφόρμα που είχε άλλη ρητορική, αλλά στελέχη της μόνης ισχυρής πλέον τάσης άρχισαν τις προειδοποιητικές βολές στην ηγεσία δείχνοντας ότι είναι έτοιμοι να ασκήσουν κριτική όπου το κρίνουν απαραίτητο.
Όπως γράφει το Βήμα της Κυριακής, η εσωκομματική και ευρύτερη πολιτική μυθολογία της περιόδου θέλει την περίφημη ομάδα των «53» (ο αριθμός είναι συμβολικός καθώς πολλοί έχουν αποχωρήσει και άλλοι έχουν προσχωρήσει) να επιδιώκει την αναβάθμιση της σε νέο πόλο της εξ αριστερών κριτικής της κυβέρνησης. Παρά ταύτα, το σκηνικό είναι μάλλον πιο σύνθετο από εκείνο της προηγούμενης Βουλής για διαφορετικούς λόγους.
Η ΚΟ των 53
Από την ακτινογραφία της ΚΟ προκύπτει, συνεχίζει το Βήμα, η ομάδα των 53 δεν διαθέτει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση μεγαλύτερη των 8-10 ατόμων. Μεταξύ δε των νεοεκλεγέντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, 8 είχαν βάλει την υπογραφή τους ή τάχθηκαν υπέρ του «μανιφέστου» του Ιουνίου 2014, με τίτλο «Από τη νίκη στην ανατροπή». Πρόκειται για τους Ευκλ. Τσακαλώτο, Χρ. Παπαδόπουλο, Γερ. Μπαλαούρα, Χρ. Μαντά, Θεανώ Φωτίου και Τασία Χριστοδουλοπούλου, ενώ οι Γαβρ. Σακελλαρίδης και Κ. Γαβρόγλου θεωρούνται επίσης μέλη της ίδιας ομάδας.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Έθνος, στελέχη των «53», όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, απέκτησαν ρόλους-κλειδιά στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Κάποιοι μάλιστα θυμούνται ότι κατά την προεκλογική περίοδο του Ιανουαρίου οι περισσότεροι στον ΣΥΡΙΖΑ στοιχημάτιζαν, πρώτον, στη βέβαιη νίκη και, δεύτερον, στη μετάβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτό συνέβη, αλλά σε δεύτερη φάση, αφού προηγήθηκε η υπουργοποίηση του Γιάνη Βαρουφάκη.
Τον περασμένο Απρίλιο (ήταν ακόμη υπουργός ο κ. Βαρουφάκης, αλλά αποκτούσε σταδιακά αναβαθμισμένο ρόλο στη διαπραγματευτική ομάδα ο κ. Τσακαλώτος) οι «53» έδειχναν, επισήμως και ανεπισήμως, τον έντονο προβληματισμό τους για την πορεία της κυβέρνησης και τις πιέσεις των εταίρων για ένα τρίτο μνημόνιο. Τότε (Παρασκευή 17 Απριλίου 2015) έκαναν την πρώτη, έπειτα από καιρό, μαζική εκδήλωση στο Γκάζι, με τίτλο: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση, το κράτος. Σχέδιο κοινωνικού μετασχηματισμού σε συνθήκες πολιτικών εκβιασμών και οικονομικής ομηρείας». Βασικοί ομιλητές οι Ευκλ. Τσακαλώτος, Χρ. Παπαδόπουλος και Ελένη Σταματάκη.
Είναι γνωστό, συνεχίζει το Έθνος, ότι οι «53» έβαλαν ζητήματα προκειμένου να ενταχθούν στις λίστες, ενώ πληροφορίες επιμένουν ότι «αντιστάθηκαν» και στη συμμετοχή στην «πρώτη γραμμή» των ψηφοδελτίων πασοκογενών βουλευτών. Οι γνωρίζοντες λένε ότι τις ίδιες ενστάσεις γνωστοποίησαν είτε για τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, είτε για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση και σε συγκεκριμένα πόστα των πασοκογενών.
Μετά την Κυριακή των εκλογών ήταν δε στελέχη της συγκεκριμένης τάσης που ανέλαβαν να αναδείξουν τη διαφωνία τους (όπως είχαν κάνει με την απόφαση της μη διεξαγωγής Συνεδρίου προ των εκλογών) για τη σύνθεση της κυβέρνησης – η Β. Κατριβάνου ζήτησε (όπως βέβαια και άλλοι προφανώς ήθελαν) εγγράφως την αποπομπή του Δ. Καμμένου από το κυβερνητικό σχήμα.
Το μέλλον
Το πως ακριβώς θα διαμορφωθεί ο νέος συσχετισμός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει. Πληροφορίες του Βήματος αναφέρουν πάντως ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να επαναλάβει το λάθος του ιδρυτικού συνεδρίου του 2013, μετά το οποίο το κόμμα όδευσε ολοταχώς προς τη διάσπαση.
Πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι να υιοθετήσει ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο κομματικής οργάνωσης από το οποίο θα απουσιάζουν οι οργανωμένες ομάδες, οι τάσεις και όλα τα σχετικά. Ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα (πολλοί μιλούν για Φλεβάρη) αλλά τότε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ.
huffingtonpost.gr