Είχε ενημερώσει τον Τσίπρα για αποστολή Λάμπρου ο Παρασκευόπουλος | «Επί Κανελλόπουλου & Βενιζέλου ήμουν ο “Λάμπρου”»

Για τον συνεργάτη του Πάνο Λάμπρου στο υπουργείο Δικαιοσύνης, μίλησε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, επί των καταγγελιών του οποίοι συνεδριάζει η επιτροπή, αλλά και ο νυν αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας δεν παρέστησαν στην ακρόαση στη Βουλή.

Ενήμερος για την αποστολή Λάμπρου ο πρωθυπουργός

paraskebopoulos5Υπερασπιζόμενος τον κ. Λάμπρου, προχώρησε στην αποκάλυψη ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για τις συνομιλίες του κ. Λάμπρου ως συμβούλου με εγκλείστους, συμπεριλαμβανομένων και των Πυρήνων της Φωτιάς, διευκρινίζοντας ότι η ενημέρωση έγινε από τον ίδιο τον κ. Παρασκευόπουλο σε σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών επί του θέματος, όπου και αναφέρθηκε στις συνομιλίες και το ρόλο του κ. Λάμπρου, τότε συνεργάτη του υπουργού Δικαιοσύνης.

Ο κ. υπουργός επιχείρησε έναν πολύ ενδιαφέροντα παραλληλισμό μεταξύ της τωρινής ιδιότητας διαμεσολαβητή του κ. Λάμπρου, με τη δική του ιδιότητα επί της υπουργίας του κ. Βενιζέλου, καθώς όταν ο κ. Βενιζέλος είχε αναλάβει, σχεδόν όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας είχαν εξεγέρσεις. Με αυτό τον τρόπο, ο κ. Παρασκευόπουλος επιχείρησε να καλύψει πλήρως τον συνεργάτη του, διαψεύδοντας τις καταγγελίες Πανούση, ότι δηλαδή υπήρχαν σχέσεις συνδιαλλαγής μεταξύ του κ. Λάμπρου και εγκλείστων.

Πώς γνωρίστηκε με τον κ. Λάμπρου ο υπουργός Δικαιοσύνης
«Tον Ιανουάριο βρεθήκαμε προ δύσκολης κατάστασης στις φυλακές που είχε δύο χαρακτηριστικά, το ένα χαρακτηριστικό ήταν ότι υπήρχε γενικευμένη αναταραχή με τη μορφή εξεγέρσεων και απεργιών πείνας. Το δεύτερο ήταν ότι υπήρχε υπερπληθυσμός και κακές συνθήκες περίθαλψης. Τότε είχαμε 192 υποθέσεις σε βάρος της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που σημαίνει και δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος», είπε υπενθυμίζοντας την άσχημη κατάσταση που είχε αναγκάσει την Επιτροπή Βασανιστηρίων να εκδώσει για πρώτη φορά ανακοίνωση για τη χώρα μας, ανακοίνωση που αποτελεί μία από τις έξι στα χρονικά και συνιστά επί της ουσίας καταδίκη για τη χώρα για τις δυσμενείς συνθήκες κράτησης στην Ελλάδα.

Ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στον τρόπο γνωριμίας τους με τον κ. Λάμπρου, επισημαίνοντας ότι τον συνέστησαν βουλευτές και η δουλειά που έκανε δαιμονοποιήθηκε από τα ΜΜΕ. «Προσωπικά τον γνώριζα χρόνια ως ακτιβιστή στο πεδίο των δικαιωμάτων των κρατουμένων και μου έκανε εντύπωση η σοβαρότητά του. Ήταν σοβαρός, μετρημένος και σκέφτηκα ότι μπορεί να πηγαίνει στις φυλακές, να εκθέτει τις θέσεις του υπουργείου και να ακούει τα αιτήματα». Ο κ. υπουργός δεν ανέφερε ποιοι βουλευτές ου συνεστησαν τον κ. Λάμπρου, αν και ρωτήθηκε σχετικά. «Μίλησε στη γλώσσα τους, με τρόπο ώστε να είναι αποτελεσματικός για να αποκαταστήσει ηρεμία στο χώρο των φυλακών», πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι δεν είχε να κάνει με διαπραγμάτευση, αν και ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης, του είπε ότι χρησιμοποίησε τον όρο διαπραγμάτευση νωρίτερα. Εκείνος αντέτεινε ότι επρόκειτο για μία συζήτηση που έχει ως στόχο μία αγωνιώδη προσπάθεια για τη νομιμότητα δεν έχει σχέση με διαπραγματεύσεις.

Παρασκευόπουλος για τον ρόλο του στο παρελθόν: «Και στην περίπτωση Κανελλόπουλου και στην περίπτωση Βενιζέλου ήμουν ο “Λάμπρου”»
Επί των συζητήσεων, και τη δαιμονοποίηση, συνέχισε: «Αυτές οι συζητήσεις δαιμονοποιήθηκαν. Στην Ελλάδα έχουμε μακρά παράδοση συζητήσεων με κρατούμενους για την σβέση καταστάσεων και την διαμόρφωση νομοθεσίας, καθώς το 1990 είχε γίνει εξέγερση στον Κορυδαλλό για τρεις μήνες και το κράτος δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει αλλιώς την κατάσταση. Τότε ένας εμπνευσμένος υπουργός Δικαιοσύνης, ο Θανάσης Κανελλόπουλος, θέλησε να συνομιλήσει με τους κρατούμενους. Έκανε κάτι πρωτοφανές: επειδή κρίθηκε επικίνδυνο για την ασφάλειά του να πάει στις φυλακές, τους κάλεσε στο γραφείο του, Πήγαν πέντε άτομα, ανάμεσά τους και καταδικασμένοι για βαριά εγκλήματα, τους άκουσε, τους κέρασε και πίτσα και συνέστησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για να επεξεργαστεί τα αιτήματα των κρατουμένων. Κάτι ανάλογο έγινε επί υπουργείας Βενιζέλου το 1996». Εκεί, είπε ότι ο δικος του ρόλος ήταν αυτός που είχε ο κ. Λάμπρου: «Και στην περίπτωση Κανελλόπουλου και στην περίπτωση Βενιζέλου ήμουν ο “Λάμπρου”. Πήγα στην Πάτρα, μαζί με τον Ανδρέα Λοβέρδο, ακούσαμε τα αιτήματα τους», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Υποθεση Πανούση: Κατέστρεψε τα σημειώματα μετά το τέλος της θητείας του
«Κατά την διάρκεια των επαφών του κ. Λάμπρου τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης λάμβαναν σημειώματα. Τα περισσότερα ήταν κοινά και για τα δύο υπουργεία, ανυπόγραφα, εξαιρετικά χρήσιμα για την γνώση και αντιμετώπιση της κατάστασης, προφανώς από την ΕΥΠ, αλλά ανυπόγραφα», τόνισε επί του θέματος Πανούση, προσθέτοντας ότι τα μηνύματα τα έχει καταστρέψει. «Στα μηνύματα που λάμβανα πολλές φορές έβλεπα και εγώ απειλές και υβριστικές αναφορές είτε για εμένα είτε για τον κ. Πανούση. Δεν ανησύχησα κατ’ αρχήν γιατί έχω καλή φύλαξη». «Τα σημειώματα τα έχω καταστρέψει, τα κατέστρεψα όπως προβλέπεται, όταν ολοκληρώθηκε η θητεία μου τον Αύγουστο τα κατέστρεψα όλα. Η συνήθης αναφορά για εμένα ήταν “βασανιστής” ή “Πόντιος Πιλάτος”», ενώ στον κ. Πανούση αναφέρονταν με τον χαρακτηρισμό «φασίστα».

Επί των σημειωμάτουν που αφορούν τους διαλόγους του κ. Λάμπρου, τόνισε ότι οι διάλογοι δεν είχαν να κάνουν με τρομοκρατία, επισημαίνοντας ότι δεν εγιναν δεκτά τα αιτήματά τους. «Οι διάλογοι δεν έδειχναν συμπεριφορά του Π. Λάμπρου με την οποία να τους ξεσηκώνει προς την παρανομία, ίσα ίσα, το γεγονός ότι οι συνομιλίες δεν οδήγησαν σε υπαγόρευση νομοθεσίας αποδεικνύεται και από τους διαλόγους και από την εξέλιξη των πραγμάτων. Τα κυριότερα αιτήματά τους, όπως η κατάργηση του τρομονόμου και η κατάργηση της λήψης του DNA χωρίς την συναίνεση του προσώπου, δεν έγιναν δεκτά».

vouliwatch.gr