Εγκαίνια πολυχώρου εκπαιδευτικών δράσεων κατά του καπνίσματος και βράβευση μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα

antikapnistesH Πε­ρι­φέ­ρεια Πε­λο­πον­νή­σου συ­νε­χί­ζον­τας την α­νά­λη­ψη πρω­το­βου­λι­ών για την δη­μι­ουρ­γι­κή ε­να­σχό­λη­ση των νέ­ων και την πο­λι­τι­στι­κή τους α­νά­πτυ­ξη πραγ­μα­το­ποί­η­σε, σε συ­νερ­γα­σί­α με την Πε­ρι­φε­ρεια­κή Δι­εύ­θυν­ση Α’ βάθ­μιας και Β’ βάθ­μιας Εκ­παί­δευ­σης Πε­λο­πον­νή­σου, σει­ρά δρά­σε­ων για την ευ­αι­σθη­το­ποί­η­ση των μα­θη­τών, κα­θώς και την εν­θάρ­ρυν­ση και ε­πι­βρά­βευ­σή τους.

Ει­δι­κό­τε­ρα, η φε­τι­νή σχο­λι­κή χρο­νιά (2013-2014) εί­ναι α­φι­ε­ρω­μέ­νη σε δρά­σεις κα­τά του κα­πνί­σμα­τος σε συ­νερ­γα­σί­α με το Ί­δρυ­μα Ι­α­τρο-Βι­ο­λο­γι­κών Ε­ρευ­νών της Α­κα­δη­μί­ας Α­θη­νών, στο πλαί­σιο του Προ­γράμ­μα­τος Heart II. Στο πλαί­σιο αυ­τό, υ­λο­ποι­ή­θη­κε το πρό­γραμ­μα «Να ζει κα­νείς ή να κα­πνί­ζει;» με σκο­πό την ε­νη­μέ­ρω­ση και ευ­αι­σθη­το­ποί­η­ση της μα­θη­τι­κής κοι­νό­τη­τας για τους κιν­δύ­νους που συν­δέ­ον­ται με τη συ­νή­θεια του κα­πνί­σμα­τος.

antikapnistes1Έ­τσι, δη­μι­ουρ­γή­θη­κε στο πρώ­ην Δη­μαρ­χεί­ο Τε­γέ­ας Πο­λυ­χώ­ρος για την υ­λο­ποί­η­ση εκ­παι­δευ­τι­κών δρά­σε­ων για την Πρό­λη­ψη του Κα­πνί­σμα­τος. Στα εγ­καί­νια του χώ­ρου, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν την Τε­τάρ­τη 30 Α­πρι­λί­ου 2014 πα­ρέ­στη­σαν ο Αν­τι­πε­ρι­φε­ρειά­ρχης Αρ­κα­δί­ας κ. Ευ­άγ­γε­λος Γι­αν­να­κού­ρας, ο Δή­μαρ­χος Τρί­πο­λης κ. Ι­ω­άν­νης Σμυρ­νι­ώ­της, ο Αν­τι­δή­μαρ­χος Πο­λι­τι­σμού & Α­θλη­τι­σμού κ. Σταύ­ρος Κου­κά­κης, ο Πε­ρι­φε­ρεια­κός Δι­ευ­θυν­τής Εκ­παί­δευ­σης Πε­λο­πον­νή­σου κ. Πέ­τρος Μι­σθός και ο Κα­θη­γη­τής κ. Πα­να­γι­ώ­της Μπε­χρά­κης, Α­κα­δη­μα­ϊ­κός Υ­πεύ­θυ­νος του Προ­γράμ­μα­τος, Συ­νερ­γα­ζό­με­νος Ε­ρευ­νη­τής του Ι­δρύ­μα­τος Ι­α­τρο­βι­ο­λο­γι­κών Ε­ρευ­νών της Α­κα­δη­μί­ας Α­θη­νών, Πρό­ε­δρος της Ε­θνι­κής Ε­πι­τρο­πής για τον Έ­λεγ­χο του Κα­πνί­σμα­τος & Πρό­ε­δρος του European Network for Smoking and Tobacco Prevention. Την τε­λε­τή των εγ­και­νί­ων πα­ρα­κο­λού­θη­σαν εκ­πρό­σω­ποι της μα­θη­τι­κής κοι­νό­τη­τας, κα­θώς και μα­θη­τές του Δη­μο­τι­κού Σχο­λεί­ου Τε­γέ­ας, οι ο­ποί­οι ή­ταν και οι πρώ­τοι κοι­νω­νοί του προ­γράμ­μα­τος.

Στό­χος της λει­τουρ­γί­ας του Πο­λυ­χώ­ρου, που θα ε­πι­σκέ­πτον­ται μα­θη­τές σχο­λεί­ων της Α’ βάθ­μιας και Β’ βάθ­μιας εκ­παί­δευ­σης της Πε­ρι­φέ­ρειας Πε­λο­πον­νή­σου, εί­ναι η υ­λο­ποί­η­ση εκ­παι­δευ­τι­κών δρά­σε­ων και η ε­νη­μέ­ρω­ση, δι­α­παι­δα­γώ­γη­ση και πα­ρου­σί­α­ση εκ­παι­δευ­τι­κών δρα­στη­ρι­ο­τή­των για την πρό­λη­ψη του κα­πνί­σμα­τος και για την προ­α­γω­γή της υ­γεί­ας των μα­θη­τών, κα­θώς και για τις ε­πι­βλα­βείς συ­νέ­πει­ες του κα­πνί­σμα­τος.  Ο χώ­ρος δι­α­μορ­φώ­θη­κε και λει­τουρ­γεί υ­πό την ε­πο­πτεί­α του Ι­δρύ­μα­τος Ι­α­τρο-Βι­ο­λο­γι­κών Ε­ρευ­νών της Α­κα­δη­μί­ας Α­θη­νών.

Ο κ. Μπε­χρά­κης α­να­φέρ­θη­κε στην α­ναγ­και­ό­τη­τα πρό­λη­ψης του κα­πνί­σμα­τος σε νε­α­ρή η­λι­κί­α και στη σπου­δαι­ό­τη­τα της ε­νη­μέ­ρω­σης των μα­θη­τών. Ε­πε­σή­μα­νε ό­τι “το κά­πνι­σμα δεν εί­ναι μαγ­κιά, αλ­λά το αν­τί­θε­το” και τό­νι­σε εμ­φα­τι­κά τις ε­πι­βλα­βείς συ­νέ­πει­ες του κα­πνί­σμα­τος ό­χι μό­νο για την υ­γεί­α, αλ­λά και για την ποι­ό­τη­τα ζω­ής. Ε­πί­σης, α­να­φέρ­θη­κε στις οι­κο­νο­μι­κές συ­νέ­πει­ες του κα­πνί­σμα­τος δη­λώ­νον­τας χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ό­τι το κό­στος κα­πνί­σμα­τος τρι­ών μη­νών ε­νός γο­νέ­α ι­σο­δυ­να­μεί με την α­γο­ρά ε­νός Η/Υ, ε­νώ το κό­στος κα­πνί­σμα­τος ε­νός ε­νή­λι­κα ι­σο­δυ­να­μεί με την α­γο­ρά ε­νός σπι­τιού.

Εν συ­νε­χεί­α, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε η εκ­δή­λω­ση βρά­βευ­σης των σχο­λεί­ων και των μα­θη­τών που δι­α­κρί­θη­καν στο φε­τι­νό μα­θη­τι­κό δι­α­γω­νι­σμό με θέ­μα «2014 – Να ζει κα­νείς ή να κα­πνί­ζει;», στο Α­πο­στο­λο­πού­λει­ο Πνευ­μα­τι­κό Κέν­τρο του Δή­μου Τρί­πο­λης. Κα­τά τη διά­ρκεια της σχο­λι­κής χρο­νιάς, υ­λο­ποι­ή­θη­καν στις σχο­λι­κές μο­νά­δες ό­λης της Πε­ρι­φέ­ρειας εκ­παι­δευ­τι­κά προ­γράμ­μα­τα, ε­νη­με­ρώ­σεις α­πό ε­πι­στη­μο­νι­κά αρ­μό­διους φο­ρείς και βι­ω­μα­τι­κές δρά­σεις. Το πρό­γραμ­μα ο­λο­κλη­ρώ­θη­κε με τη δι­ε­ξα­γω­γή μα­θη­τι­κού δι­α­γω­νι­σμού στον ο­ποί­ο συμ­με­τεί­χαν 30 σχο­λι­κές μο­νά­δες και πε­ρισ­σό­τε­ροι α­πό 800 μα­θη­τές.

Τα σχο­λεί­α που δι­α­κρί­θη­καν α­νά Π.Ε. εί­ναι τα ε­ξής:

Π.Ε. Σχο­λι­κή Μο­νά­δα
Αρ­γο­λί­δα 4ο Δ.Σ. Άρ­γους
  Γυ­μνά­σιο Κου­τσο­πο­δί­ου
Αρ­κα­δί­α Δ.Σ. Λε­βι­δί­ου
  ΓΕΛ Βυ­τί­νας
Κο­ριν­θί­α 1ο Δ.Σ. Νε­μέ­ας
  Γυ­μνά­σιο Λε­χαί­ου
Λα­κω­νί­α 1ο Δ.Σ. Σκά­λας
Μεσ­ση­νί­α Δ.Σ. Βα­λύ­ρας
  Γυ­μνά­σιο Πε­τα­λι­δί­ου

Ε­πί­σης, τι­μη­τι­κά βρα­βεύ­θη­καν για τη συμ­με­το­χή του τα νη­πι­α­γω­γεί­α:

Αρ­κα­δί­α 5ο Νη­πι­α­γω­γεί­ο Τρί­πο­λης
Αρ­κα­δί­α Νη­πι­α­γω­γεί­ο Ζευ­γο­λα­τιού
Λα­κω­νί­α 5ο Νη­πι­α­γω­γεί­ο Σπάρ­της

Ο Αν­τι­πε­ρι­φε­ρειά­ρχης Αρ­κα­δί­ας κ. Ε. Γι­αν­να­κού­ρας χαι­ρέ­τη­σε την εκ­δή­λω­ση, συ­νε­χά­ρη τους μα­θη­τές και τους εκ­παι­δευ­τι­κούς τους για τη δη­μι­ουρ­γι­κή τους συμ­με­το­χή και α­να­φέρ­θη­κε στις ε­πι­βλα­βείς συ­νέ­πει­ες του κα­πνί­σμα­τος και την α­νάγ­κη πρό­λη­ψης του σε νε­α­ρή η­λι­κί­α. Χα­ρα­κτή­ρι­σε την εκ­δή­λω­ση ως μια α­πό τις πιο ση­μαν­τι­κές και ου­σι­ώ­δεις της τε­λευ­ταί­ας τρι­ε­τί­ας και ε­πε­σή­μα­νε την ε­ξαι­ρε­τι­κή χρη­σι­μό­τη­τα του Πο­λυ­χώ­ρου για την Πρό­λη­ψη του Κα­πνί­σμα­τος ως «ο­χυ­ρό ά­μυ­νας και ε­πί­θε­σης» στη μά­χη κα­τά του κα­πνί­σμα­τος.

Ο θε­μα­τι­κός Αν­τι­πε­ρι­φε­ρειά­ρχης Υ­γεί­ας και Παι­δεί­ας κ. Φ. Στε­φα­νό­που­λος ε­ξέ­φρα­σε την  α­μέ­ρι­στη συμ­πα­ρά­στα­σή του σε τέ­τοι­ες πρω­το­βου­λί­ες.  Ε­ξο­μο­λο­γή­θη­κε ό­τι εί­ναι δέ­σμιος της κα­κής συ­νή­θειας του κα­πνί­σμα­τος και ε­πε­σή­μα­νε στους μα­θη­τές ό­τι εί­ναι ση­μαν­τι­κό να μην ξε­κι­νή­σουν τον ε­θι­σμό στο τσι­γά­ρο για­τί εί­ναι ε­ξαι­ρε­τι­κά δύ­σκο­λο να α­πο­δε­σμευ­θούν στη συ­νέ­χεια. Συ­νε­χά­ρη τους μα­θη­τές για τη δη­μι­ουρ­γι­κή τους συμ­με­το­χή, κα­θώς και τους γο­νείς και τους εκ­παι­δευ­τι­κούς τους για το δύ­σκο­λο και ση­μαν­τι­κό έρ­γο που ε­πι­τε­λούν και α­να­φέρ­θη­κε στα λό­για του Μ. Α­λε­ξάν­δρου ό­τι «στους γο­νείς ο­φεί­λου­με το ζην και στους εκ­παι­δευ­τι­κούς το ευ ζην».

Ο Δή­μαρ­χος Τρί­πο­λης κ. Ι. Σμυρ­νι­ώ­της χαι­ρέ­τη­σε την πρω­το­βου­λί­α αυ­τή και τη εν­τυ­πω­σια­κή συμ­με­το­χή των μα­θη­τών, ε­νώ ο Πε­ρι­φε­ρεια­κός Δι­ευ­θυν­τής κ. Π. Μι­σθός, α­φού ευ­χα­ρί­στη­σε την Πε­ρι­φέ­ρεια Πε­λο­πον­νή­σου για την ου­σι­α­στι­κή υ­πο­στή­ρι­ξη των δρά­σε­ων αυ­τών, α­να­φέρ­θη­κε στη συμ­με­το­χή των σχο­λεί­ων και των μα­θη­τών ε­πι­ση­μαί­νον­τας ό­τι α­ξί­ζουν βρα­βεί­α σε ό­λους τους μα­θη­τές και εκ­παι­δευ­τι­κούς που συμ­με­τεί­χαν στο μα­θη­τι­κό δι­α­γω­νι­σμό και ό­χι μό­νο σε αυ­τά που δι­α­κρί­θη­καν.

Στους μα­θη­τές των σχο­λεί­ων που δι­α­κρί­θη­καν δό­θη­καν δώ­ρα, τα ο­ποί­α ή­ταν ευ­γε­νι­κή χο­ρη­γί­α της ε­ται­ρεί­ας Aristo Developers και των Εκ­δό­σε­ων Μί­λη­τος, ε­νώ σε ό­λους τους συμ­με­τέ­χον­τες μα­θη­τές δό­θη­κε τι­μη­τι­κός έ­παι­νος και σε ό­λα τα σχο­λεί­α θα πα­ρα­σχε­θεί ε­ξο­πλι­σμός ά­θλη­σης και ψυ­χα­γω­γί­ας.