ΕΕΑ: Χρειάζονται βελτιώσεις στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα

kokkina daniaΗ ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως θα πρέπει να υιοθετηθούν περαιτέρω βελτιώσεις, λέει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Το μείζον πρόβλημα χιλιάδων επιχειρηματιών με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, δείχνει να αντιμετωπίζεται επιτέλους με τη δέουσα προσοχή από την Κυβέρνηση, σχολιάζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας.

Όπως επισημαίνει στην σχετική του ανακοίνωση, το Επιμελητήριο, από την πρώτη στιγμή που οι συνέπειες της καταστροφικής ύφεσης έγιναν αντιληπτές στην πραγματική οικονομία, είχε επισημάνει την ανάγκη εξεύρεσης λύσης ώστε και να μπαίνουν έσοδα στα κρατικά ταμεία αλλά και να δοθεί η δυνατότητα επιβίωσης σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες που καθημερινά παλεύουν να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους.

“Κρίνοντας λοιπόν τη ρύθμιση, μπορούμε να πούμε ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, επιδιώκοντας να βοηθήσει ουσιαστικά την προσπάθεια εξόφλησης οφειλών που προκλήθηκαν εξαιτίας της κρίσης. Παράλληλα, με την ενίσχυση αυτών των επιχειρήσεων, δίδεται η δυνατότητα διατήρησης των θέσεων εργασίας του προσωπικού που απασχολούν, καθώς κάθε “λουκέτο” επιχείρησης έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία”, λέει το Επιμελητήριο.

Ωστόσο, θεωρεί ότι θα πρέπει να μελετηθούν και τελικά να υιοθετηθούν περαιτέρω βελτιώσεις, καθώς το επιτάσσουν οι ανάγκες. Το Επιμελητήριο προτείνει ως πιο αποτελεσματική λύση την εφαρμογή 100 δόσεων για οφειλή άνω των 15.000 ευρώ και 72 δόσεων για χαμηλότερη οφειλή, σημειώνοντας πως αυτό θα διευκόλυνε και την προσπάθεια είσπραξης οφειλομένων για την τόνωση της οικονομίας αλλά και τους επιχειρηματίες.

Από την άλλη πλευρά, κάνει λόγο για μια δυσάρεστη έκπληξη στη ρύθμιση. “Η επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά δύο έτη, έστω και μειωμένη κατά 30%, αποτελεί ακόμα ένα εμπόδιο για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, σε μία εποχή που και το παραμικρό ευρώ είναι πολύτιμο. Υποτίθεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την σταδιακή κατάργηση αυτού του “έκτακτου” μέτρου που μόνο ως τέτοιο δεν φαίνεται να λογίζεται. Επί της ουσίας λοιπόν, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας υποστηρίζουμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων ενίσχυσης των ελεύθερων επαγγελματιών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του ελληνικού νοικοκυριού, ώστε να τονωθεί η αγοραστική δυνατότητα των Ελλήνων, που με την σειρά της θα οδηγήσει στην αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων, άρα και στην βιωσιμότητα τους”.

Για τη ρύθμιση που υπερψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α., κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, δήλωσε:

“Χαιρετίζουμε την ψήφιση της ρύθμισης που οπωσδήποτε αποτελεί “ανάσα” για χιλιάδες επιχειρηματίες. Όμως φοβάμαι ότι αν δεν υπάρξουν επιπλέον μέτρα ανακούφισης και ουσιαστικής στήριξης τους, τότε θα πρόκειται απλώς για μία “ασπιρίνη” στα μεγάλα και καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Για να έχει τη μέγιστη δυνατή επιτυχία η ρύθμιση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα πρέπει να μελετηθεί η δυνατότητα καταβολής των δόσεων από τους οφειλέτες, δηλαδή να λαμβάνεται υπόψη το πραγματικό τους εισόδημα και σύμφωνα με αυτό να καθορίζεται το ύψος των δόσεων. Επίσης, για να μην μείνει ένα μέτρο αποσπασματικό, θα πρέπει να περιμένουμε και την πολυαναμενόμενη ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, που σήμερα αποτελούν ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια χιλιάδων επιχειρήσεων. Το οικονομικό επιτελείο και συνολικά η Κυβέρνηση οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι χωρίς την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει ποτέ και όλες οι καλές προθέσεις που υπάρχουν, θα παραμείνουν απλώς σχέδια επί χάρτου”.