Την Πέμπτη 30 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μικρόβιο»- Γιώργος Βουβαλέας, στην Καλαμάτα, εκδήλωση αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία «Εργάτη και ποιητή της θάλασσας».
Η Νικολίνα Νικοπούλου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ ανέφερε στο άνοιγμά της:
« Ήδη από τους πρώτους κιόλας μήνες λειτουργίας του ο Πολυχώρος Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μικρόβιο- Γιώργος Βουβαλέας», έχει δώσει το στίγμα του με μια σειρά εκδηλώσεων στην προβολή του έργου καλλιτεχνών, που κόντρα στο ρεύμα το οποίο θέλει την τέχνη ως όπλο ύπνωσης και ενσωμάτωσης του λαού, αυτοί με το έργο τους επέλεξαν να διαπαιδαγωγήσουν, να κάνουν τέχνη που να αγκαλιάζει το σύνολο του λαού, που να υμνεί τις χαρές και τις λύπες του, τα όνειρά του, τα βάσανα και τους καημούς του, τους αγώνες του για μια καλύτερη ζωή.
Ένας από αυτούς ήταν και ο Νίκος Καββαδίας. Γεννημένος το 1910 στη Μαντζουρία μετακομίζει με την οικογένειά του στην Ελλάδα. Ήδη από τα μαθητικά του χρόνια εκφράζεται μέσω του γραψίματος.Από νεαρός αναγκάζεται να βγει στη βιοπάλη, η οποία όμως δεν τον γεμίζει.
Η μεγάλη του αγάπη για τη θάλασσα τον οδηγεί να μπαρκάρει ως ναύτης σε καράβι και στη συνέχεια να πάρει το δίπλωμα του ασυρματιστή.
Ο Καββαδίας ζει όλα τα μεγάλα γεγονότα του 20ου αιώνα. Ως ναυτικός μαζί με χιλιάδες άλλους συναδέλφους του δίνει τη μάχη για καλύτερες συνθήκες εργασίας, για το μεροκάματο, ενάντια στις διώξεις και την τρομοκρατία. Την περίοδο της Κατοχής οργανώνεται στο ΕΑΜ. Μέσα από το ΕΑΜ Λογοτεχνών δημιουργεί ποιήματα που εκφράζουν τους αγώνες του λαού για την απελευθέρωση ενάντια στους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Αργότερα, στα χρόνια της τρίχρονης ηρωικής πάλης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στηρίζει το δίκαιο και αναγκαίο αγώνα του καταδικάζοντας την Εθνική Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών που τον χαρακτήριζαν «αντεθνικό».
Τα χρόνια που ακολουθούν μέχρι το θάνατό του, αν και δεν γράφει συστηματικά, μας δίνει έργα που αντικατοπτρίζουν τις δυσκολίες της εποχής. Ο Νίκος Καββαδίας, ο ποιητής της θάλασσας και των γαλάζιων πόντων μας ταξιδεύει με την ποίησή του σε μέρη άγνωστα, λιμάνια με ονόματα περίεργα, γυναίκες τραγικές, σε μέρη με έντονο το φανταστικό και το ονειρικό στοιχείο. Μας μαθαίνει τη γλώσσα των ναυτικών και τις συνήθειές τους. Τα ποιήματά του γίνονται γνωστά στις μετέπειτα γενιές μέσα από τις μελοποιήσεις τους.
Το αφιέρωμα που παρουσιάστηκε ήταν μια παραγωγή που το αφηγηματικό τηςνκομμάτι στηρίχτηκε σε μέλη και φίλους της ΚΝΕ.
Ιδιαίτερη χαρά μας έδωσε το γεγονός πως το μουσικό κομμάτι επιμελήθηκε από το Νότης Χασάπης (στην κιθάρα) από τους «Ξέμπαρκους», που είναι από τους πρώτους που μελοποίησαν ποιήματα του Νίκου Καββαδία, μαζί του συμμετείχε και ο Παναγιώτης Καρούμπας (στο βιολί). Στο χώρο υπήρχε έκθεση χαρακτικών της Έφης Μπαντάζου, εμπνευσμένη από την εργογραφία του ποιητή.