Εκδήλωση με θέμα:  “Συμβούλιο της Ευρώπης και Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο Κόσμος σε Μετάβαση”

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Καλαμάτας διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα:  “Συμβούλιο της Ευρώπης και Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο Κόσμος σε Μετάβαση”στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 19:30.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Θεόδωρο Ρουσόπουλο.

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Δρ. Παναγιώτης Τζαβάρας, καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η εκρηκτική εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence – AI) και η διείσδυσή της σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, καθιστούν τον διάλογο γύρω από τις ευκαιρίες που προσφέρει για καινοτομία και ανάπτυξη, τα κοινωνικά διακυβεύματα και τους κινδύνους για τα δικαιώματα και την Δημοκρατία, ακόμη πιο ενδιαφέροντα και επιτακτικό.

Στο επίκεντρο της θεματολογίας, βρίσκεται η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης  στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προσδιορίζοντας τις διαβαθμίσεις του κινδύνου από τη χρήση συστημάτων AI, αλλά και τα ωφελήματα από την ικανότητα μιας μηχανής να αναπαράγει τις γνωστικές λειτουργίες ενός ανθρώπου, όπως είναι η μάθηση, ο σχεδιασμός και η δημιουργικότητα.

Η εκδήλωση συμπίπτει με μια ιστορική στιγμή καθώς, το Συμβούλιο της Ευρώπης 75 χρόνια μετά από την υπογραφή της Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, υπέγραψε πριν μερικούς μήνες την πρώτη διεθνή συνθήκη για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις σχετικές προβλέψεις της σε τομείς όπως η Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Επιχειρείν.