Εκλογικός συναγερμός στη Συγγρού-Στόχος o μεσαίος χώρος και το «ναι»

meimarakis1Με κεντρικό στόχο να αποτελέσει και πάλι η Νέα Δημοκρατία τη σοβαρή, εναλλακτική επιλογή των κεντροδεξιών και δεξιών ψηφοφόρων, αλλά και όλων όσοι ψήφισαν «ναι» στο δημοψήφισμα, προετοιμάζει την προεκλογική στρατηγική του ο κ. Β. Μεϊμαράκης.

Οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων, οι οποίες κατέληξαν στην απόφαση του πρωθυπουργού για άμεση προσφυγή στις κάλπες, δεν αιφνιδίασαν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους επιτελείς του, οι οποίοι,έχοντας μελετήσει διεξοδικά το ρευστό–είναι αλήθεια– τοπίο, υπό το οποίο, θα δοθείη μάχη της κάλπης, «ποντάρουν» στην αποδόμηση του ηγετικού προφίλ τουπρωθυπουργού, κ. Αλ. Τσίπρα, στην ανάδειξη των σοβαρών εσωτερικών προβλημάτων του ΣΥΡΙΖΑ και στην αναξιοπιστία προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων.

Άμεσες και ορατές αλλαγές

Παρότι ο χρόνος δεν επαρκεί γιαολοκληρωτικό «λίφτινγκ» της ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης θεωρεί αναγκαίο να υπάρξει άμεση και ορατή αλλαγή στην εικόνα του κόμματός του, η οποία, σε συνδυασμό με την ανάδειξη των αδύνατων σημείων του αντιπάλου, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό της μέχρι σήμερακυριαρχίας του κ. Τσίπρα στην πολιτική σκηνή.

Ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει ότι για να ξανακερδίσει το κόμμα του την ηγεμονία της Κεντροδεξιάς, θα πρέπει να έχει διακριτό ιδεολογικό στίγμα, που θα λαμβάνει υπόψη του τα νέα δεδομένα. Ήδη, ο μεσαίος δρόμος του «μεταρρυθμιστικού και κοινωνικού κέντρου» έχει προσδιοριστεί ως η ιδεολογική κατεύθυνση της ΝΔ, με στόχευση «όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους».

Άλλωστε, στη δύσκολη εποχή των μνημονίων,οι παλιές κάθετες διαχωριστικές γραμμές των κομμάτων δεν υφίστανται και η κοινωνία λαμβάνει θέση στα γεγονότα με άλλα κριτήρια.Όπως σημειώνουν στενοί συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη στο «Π»,το βασικό πεδίο αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο χώρος του Κέντρου, προκειμένου να περιοριστεί η δυνατότητα του κ. Τσίπρα να αντλήσει από εκεί ψηφοφόρους μετά από το διαζύγιο με την Αριστερή Πλατφόρμα. Επιπρόσθετα, με τη στρατηγική αυτή, ο κ. Μεϊμαράκης θέλεινα εκφράσει το παραδοσιακό ακροατήριο της Δεξιάς, το οποίο τους προηγούμενους μήνες εμφανιζόταν πλήρως αποστασιοποιημένο από το κόμμα.

Παραδοσιακός μαχητής

Θερμός υποστηρικτής των παραδοσιακών μαχών, ο κ. Μεϊμαράκης ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, στην οποία θα επιδιώξει να αναβιώσει το κλίμα άλλων εποχών, με συναντήσεις με φορείς, ομιλία από του βήματος της εκδήλωσης, αλλά και με την καθιερωμένη συνέντευξη στα ΜΜΕ – κάτι που δεν έκανε τα τελευταία χρόνια ο προκάτοχός του, κ. Αντώνης Σαμαράς. Από εκεί,θα δώσει το στίγμα του νέου πολιτικού του αφηγήματος, το οποίο θα διαπνέεται από φιλελεύθερη αντίληψη για την οικονομία, αλλά και από παρεμβάσεις για ζητήματα μείζονος ενδιαφέροντος, όπως το μεταναστευτικό, το οποίο εκτιμά ότι θα κυριαρχήσει στην προεκλογική μάχη, ενώ ξεκίνησε ήδητην επιχείρηση αποδόμησης του ηγετικού προφίλ του πρωθυπουργού, με σκληρή επίθεση στον κ. Τσίπρα.

Στη Συγγρού επιδιώκουν με κάθε ευκαιρία να εμφανίσουν τον πρωθυπουργό ως δέσμιο των εσωκομματικών του προβλημάτων, αλλά και να καταδείξουν την πλήρη αναντιστοιχία ανάμεσα σε όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και όσα πράττει μετεκλογικά, καθώς και τις δραματικές συνέπειες της εξάμηνης κυβερνητικής διαχείρισης για την οικονομία και τους πολίτες. «Οι εκλογές είναι οδός διαφυγής του Τσίπρα από τα εσωκομματικά του αδιέξοδα»,σημειώνουν κύκλοι της ΝΔ, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για τακτικισμούς, που δυναμιτίζουν την ήδη κακή κατάσταση της οικονομίας.

Εισηγήσεις για όλους τους τομείς

Στο πλαίσιο της εκλογικής αντεπίθεσης της ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης έχει ζητήσει από όλους τους πρώην υπουργούς και βουλευτές του κόμματος να αποστείλουν έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας σημειώματα με εισηγήσεις κατά τομείς, για την ενσωμάτωση των προτάσεών τους στο νέο «γαλάζιο» αφήγημα.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκινά περιοδείες σε ολόκληρη την επικράτεια, προκειμένου να επικοινωνήσει το νέο αφήγημα του κόμματος στους ψηφοφόρους, αλλά και να ζητήσει από τα κομματικά στελέχη με τα οποία διατηρεί προσωπική σχέση να βρεθούν στην αιχμή της προεκλογικής μάχης για τη χώρα.

Άστοχο το σενάριο

Εν τω μεταξύ, τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έσπευσε να κλείσει –και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο– τη συζήτηση περί της ανάγκης συγκρότησης ενός ευρωπαϊκού μετώπου, η οποία επανήλθε στο τραπέζι, με αφορμή σχετικές δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, κ. Κυρ. Μητσοτάκη.

Κύκλοι του κόμματος, χωρίς να κρύβουν την ενόχλησή τους, έκαναν λόγο για άστοχες δηλώσεις που δημιουργούν εύλογα ερωτήματα, αφού κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από την εκλογική νομοθεσία. Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι«για το θέμα αυτό έχει γίνει από πέρυσι εξαντλητική και διεξοδική συζήτηση, από την οποία προέκυψε το συμπέρασμα ότι ο εκλογικός νόμοςγια τις εθνικές εκλογές απαγορεύει ρητά στους συνασπισμούς κομμάτων να πριμοδοτηθούν με το μπόνους των 50 εδρών, σε αντίθεση με τις ευρωεκλογές, όπου ισχύει η απλή αναλογική
και δεν υπάρχει μπόνους».

Πρόσθεταν, δε, πως «το θέμα αυτό έχει συζητηθεί και με τα άλλα κόμματα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, τα οποία και δεν επιθυμούν τη συγκρότηση ενιαίου κόμματος». Τέλος, υπενθύμιζαν ότι πριν από τις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ διέλυσε τις συνιστώσες του και δημιούργησε ενιαίο κόμμα για να διεκδικήσει καθαρά το μπόνους, επομένως κάθε επαναφορά συζήτησης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά προκαλεί σύγχυση και πυροδοτεί ανούσιο και νοσηρό εσωκομματικό διάλογο και, μάλιστα, σε ώρα εξελίξεων.

paraskhnio.gr