Εντολή ΔΝΤ: Απολύστε και μειώστε μισθούς στο Δημόσιο – Μόνο έτσι θα σπάσουν τα ταμπού!

dntΤην ώ­ρα που ο πρω­θυ­πουρ­γός Αν­τώ­νης Σα­μα­ράς έ­δι­νε τις δι­κές του εν­το­λές στο νέ­ο κυ­βερ­νη­τι­κό σχή­μα, το Δι­ε­θνές Νο­μι­σμα­τι­κό Τα­μεί­ο (ΔΝΤ) έ­δι­νε στη δη­μο­σι­ό­τη­τα την έκ­θε­ση του για τη χώ­ρα μας με εν­το­λή προς προς τη νέ­α κυ­βέρ­νη­ση Σα­μα­ρά «να σπά­σει τα ταμ­πού στο Δη­μό­σιο».

Τι ση­μαί­νει αυ­τό; Μει­ώ­σεις μι­σθών και α­πο­λύ­σεις δι­α­τυ­πώ­νον­τας μά­λι­στα την α­νη­συ­χί­α του για το ε­άν τε­λι­κά η κυ­βέρ­νη­ση έ­χει σπά­σει το ταμ­πού των α­πο­λύ­σε­ων, υ­πεν­θυ­μί­ζον­τας την «κλη­ρο­νο­μιά» των κομ­μα­τι­κών προσ­λή­ψε­ων.

Ει­δι­κό­τε­ρα με τις πα­ρεμ­βά­σεις που έρ­χον­ται το Τα­μεί­ο προ­α­ναγ­γέλ­λει
– ε­σω­τε­ρι­κές αλ­λα­γές στο Μι­σθο­λό­γιο των δη­μο­σί­ων υ­παλ­λή­λων, α­πό τις ο­ποί­ες θα θι­γούν κυ­ρί­ως οι υ­πάλ­λη­λοι υ­πο­χρε­ω­τι­κής και Δευ­τε­ρο­βάθ­μιας Εκ­παί­δευ­σης, α­φού θε­ω­ρεί ό­τι α­μεί­βον­ται κα­λύ­τε­ρα α­πό τον ι­δι­ω­τι­κό το­μέ­α, και πως
– πρέ­πει να γί­νουν και 2.000 α­πο­λύ­σεις στο πρώ­το τρί­μη­νο του 2015, πέ­ρα α­πό τις 11.000 του 2014, με πρό­βλε­ψη στό­χων για τα ε­πό­με­να έ­τη.

Σε ό­τι α­φο­ρά τα Ερ­γα­σια­κά πα­ρα­μέ­νουν οι πε­ρι­ο­ρι­σμοί που κά­νουν υ­ψη­λό το κό­στος του ε­πι­χει­ρείν και που α­να­στέλ­λουν τη δη­μι­ουρ­γί­α νέ­ων ή την ε­πέ­κτα­ση των με­γά­λων ε­πι­χει­ρή­σε­ων και σύμ­φω­να με το Τα­μεί­ο θα πρέ­πει
– να «ε­ξα­φα­νι­στούν» οι πε­ρι­ο­ρι­σμοί στις ο­μα­δι­κές α­πο­λύ­σεις,
– να ει­σα­χθεί και στην ε­θνι­κή νο­μο­θε­σί­α ο θε­σμός του l­o­ck o­ut, δη­λα­δή το δι­καί­ω­μα των ερ­γο­δο­τών στην αν­τα­περ­γί­α.

Για το Α­σφα­λι­στι­κό θε­ω­ρεί ό­τι οι στο­χευ­μέ­νες στις υ­ψη­λό­τε­ρες συν­τά­ξεις πε­ρι­κο­πές βο­ή­θη­σαν αλ­λά δεν έ­χουν αν­τι­με­τω­πί­σει τις προ­κλή­σεις, κα­θώς οι δα­πά­νες πα­ρα­μέ­νουν στα ε­πί­πε­δα του 17% του Α­ΕΠ και ε­πι­ση­μαί­νει, ό­τι εί­ναι α­δύ­να­μος ο δε­σμός ει­σφο­ρών- πα­ρο­χών, στο­χο­ποι­ών­τας τον Ο­Α­Ε­Ε, α­φού στην ου­σί­α το Τα­μεί­ο πα­ρα­πέμ­πει στις νέ­ες Α­να­λο­γι­στι­κές Με­λέ­τες, βά­σει των ο­ποί­ων θα πρέ­πει να ε­ξε­τα­στούν κι άλ­λες πα­ρεμ­βά­σεις στο σύ­στη­μα.

Στο πε­δί­ο του Φο­ρο­λο­γι­κού και των δη­μο­σι­ο­νο­μι­κών πα­ρεμ­βά­σε­ων, το ΔΝΤ χα­ρα­κτη­ρί­ζει κίν­δυ­νος τις δι­κα­στι­κές α­πο­φά­σεις για τα μι­σθο­λο­γι­κά και για τα Τέ­λη Α­κι­νή­των, ε­νώ εκ­φρά­ζον­ται α­νη­συ­χί­ες για την ε­πι­τυ­χί­α του νέ­ου Φό­ρου Α­κι­νή­των και τις δα­πά­νες Υ­γεί­ας.

Το Τα­μεί­ο εί­ναι ε­πί­σης ε­πι­φυλ­κτι­κό στην πρό­θε­ση τα Κυ­βέρ­νη­σης να α­να­τρέ­ψει πλή­ρως το πλαί­σιο του ΦΠΑ, βά­ζον­τας στο στό­χα­στρο α­παλ­λα­γές και ει­δι­κούς συν­τε­λε­στές, ό­πως ο ΦΠΑ στα νη­σιά του Αι­γαί­ου, ε­νώ εκ­δη­λώ­νει δι­ά­θε­ση α­νά­λο­γων α­να­τρο­πών και στο πλαί­σιο των α­παλ­λα­γών που ε­ξα­κο­λου­θούν να ι­σχύ­ουν στη φο­ρο­λο­γί­α ει­σο­δή­μα­τος.

Το ΔΝΤ εμ­φα­νί­ζε­ται α­νή­συ­χο και για τα «κόκ­κι­να» δά­νεια και ε­πι­ση­μαί­νει ό­τι συ­νυ­πο­λο­γι­ζο­μέ­νων των α­να­δι­αρ­θρω­μέ­νων, έ­φτα­σαν στο 40% του συ­νό­λου και δί­νει ι­δι­αί­τε­ρη έμ­φα­ση στην ε­πί­σπευ­ση των α­πο­κρα­τι­κο­ποι­ή­σε­ων το­νί­ζον­τας ό­τι πως «το ΤΑΙ­ΠΕΔ θα συ­νε­χί­σει να εί­ναι ε­πι­φορ­τι­σμέ­νο με την πώ­λη­ση πε­ρι­ου­σια­κών στοι­χεί­ων ό­σο το δυ­να­τόν τα­χύ­τε­ρα και α­πο­τε­λε­σμα­τι­κό­τε­ρα».

Τέ­λος υ­πο­στη­ρί­ζει ό­τι υ­πάρ­χει Δη­μο­σι­ο­νο­μι­κό κε­νό 2 δις ευ­ρώ για το 2015, που θα ε­πα­νε­ξε­τα­στεί το Φθι­νό­πω­ρο με δέ­σμευ­ση της κυ­βέρ­νη­σης να λά­βει ό­λα τα α­ναγ­καί­α μέ­τρα- συμ­πε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της ε­πέ­κτα­σης μέ­τρων που ι­σχύ­ουν (π.χ. έ­κτα­κτη ει­σφο­ρά), δι­ευ­ρύ­νον­τας μά­λι­στα την ε­κτι­μώ­με­νη «τρύ­πα» στα 3,7 δις€ έ­ως το τέ­λος του 2016 και θε­ω­ρεί ό­τι για το 2015 ε­ξα­κο­λου­θεί να υ­πάρ­χει Χρη­μα­το­δο­τι­κό «κε­νό» 12,6 δισ. ευ­ρώ ε­νώ οι ε­κτι­μή­σεις του για το Χρέ­ος συγ­κλί­νουν στο ό­τι θα βρί­σκε­ται στα ε­πί­πε­δα του 127,7% του Α­ΕΠ το 2020 και στα 117,2% του Α­ΕΠ το 2022, πε­τών­τας έ­τσι το «γάν­τι» στους Ευ­ρω­παί­ους για λή­ψη μέ­τρων που θα το κα­τα­στή­σουν βι­ώ­σι­μο.

a­f­t­o­d­i­o­i­k­i­si.gr