Να μην γίνουν τεράστια ιστορικά λάθη στη διαπραγμάτευση και μην πάμε να κάνουμε δήθεν ανταλλαγή με το προσφυγικό κάλεσε την κυβέρνηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε γεφύρι της Άρτας την αξιολόγηση.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο τραπεζικό σύστημα και τις καταθέσεις σημειώνοντας πως “η πολιτική αβεβαιότητα είναι αυτή που δεν επιτρέπει να γυρίσουν οι καταθέσεις και δεν προσφέρουμε υπηρεσία στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία εάν δεν γυρίσουν οι καταθέσεις”.
“Αλλά, πώς να γυρίσουν οι καταθέσεις όταν η χώρα στερείται πολιτικής διεύθυνσης, όταν δεν έχουμε κυβερνητική στρατηγική, όταν έχουμε αυτήν την αμφιθυμία, όταν επί 14 μήνες η Κυβέρνηση κυνηγά την ουρά της, διαπραγματεύεται, ξαναδιαπραγματεύεται, ανοίγουμε, κλείνουμε και ξανανοίγουμε τα ίδια θέματα, όταν κινδυνεύουμε να ξαναζήσουμε τις ημέρες του 2015.
Άλλωστε, δυστυχώς, τα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι το 2016 προοιωνίζεται χειρότερο από το 2015, και δεν αναφέρομαι σε δημοσιονομικά στοιχεία τα οποία εξωραΐζονται όταν αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς την αγορά, αναφέρομαι στα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας, στον κύκλο εργασιών, στον τζίρο, στο κλίμα αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας. Έχει καμία σχέση ο Μάρτιος του 2016 με το κλίμα που υπήρχε το Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2014, παρότι εκκρεμούσε η προεδρική εκλογή και όλοι έβλεπαν ότι είναι πολύ πιθανό να πάμε σε εκλογές και να έχουμε άλλο συσχετισμό δυνάμεων στη Βουλή; Είναι τώρα ένας στόχος που μπορούμε να τον προσεγγίσουμε ξανά το 2018 και μακάρι να τον προσεγγίσουμε, να φθάσουμε στην κατάσταση εκείνη, γιατί δεν κλείνει κανένα θέμα”| πρόσθεσε.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε γεφύρι της Άρτας την αξιολόγηση και είπε:
“Tι θα γίνει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αξιολόγηση επί ποιού προγράμματος; Εδώ δεν έχει καν συμφωνηθεί το πρόγραμμα με την παλιά του μορφή, ως πρόγραμμα ευρωπαϊκό και πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Εδώ έχουμε εκκρεμή αξιολόγηση επί του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος. Και καλά, να μη μπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έλα όμως που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ούτως ή άλλως μέσα ως εμπειρογνώμων και λέει τη βαρύνουσα άποψή του γιατί αυτό το προβλέπει ο ίδιος ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, του ESM.
Εν πάση περιπτώσει, πώς είναι δυνατό να μιλάμε για αξιολόγηση όταν έχουμε τεράστιες εκκρεμότητες, όπως είναι το ασφαλιστικό, εκκρεμότητες όπως είναι το δημοσιονομικό κενό, και όπως είναι η αμφιθυμία στις μεταρρυθμίσεις;”.
“Έχουμε φθάσει στο χειρότερο απ’ όλα τα ζητήματα, στο ζήτημα της ανταλλαγής, που δείχνει πια την απόγνωση της Κυβέρνησης η οποία θα μετατραπεί σε απόγνωση της χώρας. Εμείς δεν είχαμε επιτρέψει ποτέ, επί τόσα χρόνια κρίσης και σκληρής διαπραγμάτευσης, να συνδεθεί η οικονομική διαπραγμάτευση με την εξωτερική πολιτική, με τα εθνικά θέματα. Ποτέ. Τώρα έχουμε μία σύνδεση που γίνεται με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, του προσφυγικού με την αξιολόγηση, του προσφυγικού με το ασφαλιστικό, του προσφυγικού με το χρέος. Μα είναι ποτέ δυνατόν;” συνέχισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Όπως σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, το χρέος είναι συμφωνημένο από το 2012. Κάποιοι άλλοι είχαν ψευδαισθήσεις ότι κάτι μπορεί να συμβεί. Θα κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν και θα ζητήσουν και συγνώμη. Έτσι πρέπει να γίνει κι έτσι προστατεύεται το εθνικό συμφέρον. Είναι δεδομένο το τι θα γίνει, έχει ειπωθεί στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου του 2015 τι θα γίνει σε σχέση με το χρέος. Είναι δυνατόν η Ελλάδα, η οποία δικαιούται να πάρει, και θα πάρει ούτως ή άλλως, την πρόσθετη διευκόλυνση στο χρέος, να αποδεχθεί μόνη της ότι θα φύγουμε από την αναλογία της κατανομής προσφύγων και παράτυπων μεταναστών για να πάρουμε αυτό που δικαιούμαστε;
Ή μήπως θα βάλουμε στο Μνημόνιο που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο και πρόσθετους όρους σε σχέση με τη λειτουργία της Schengen ή του Δουβλίνου, σε σχέση με το προσφυγικό και κυρίως σε σχέση με τους παράτυπους μετανάστες οι οποίοι δεν έχουν πρόβλημα ασφάλειας στη χώρα προέλευσής τους;
Και είναι δυνατό να συνδέσουμε την οικονομική αξιολόγηση και τη σχέση μας με τη Γερμανία με μία πρόχειρη απόφαση να έρθει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ούτε καν στην ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να έχουμε διακανονίσει τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες κι έχουμε δώσει στην Τουρκία τη δυνατότητα να επαναφέρει όλες τις διεκδικήσεις της κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και να θέτει ξανά ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών, ζήτημα γκρίζων ζωνών, ενώ εμείς θεωρούμε ότι έτσι θα χαλαρώσει η Γερμανία σε σχέση με την αξιολόγηση ή σε σχέση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Μα ποιος έφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ευρώπη; Η γερμανική κυβέρνηση και άλλες ισχυρές κυβερνήσεις λόγω δυσπιστίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν έχει αλλάξει τίποτα από την άποψη αυτή. Αντιθέτως, μέσα από τους κανονισμούς που διέπουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και μέσα από τον κανονισμό, που ρυθμίζει όλους τους μηχανισμούς στήριξης και χρηματοδότησης προβλέπεται η παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου” υπογράμμισε.
Κλείνοντας έκανε έκκληση προς την κυβέρνηση να “μην γίνουν τεράστια ιστορικά λάθη στη διαπραγμάτευση και μην πάμε να κάνουμε δήθεν ανταλλαγή, όπου εμείς θα νομίζουμε ότι κάτι παίρνουμε σε σχέση με την αξιολόγηση, το ασφαλιστικό και το χρέος, και θα δίνουμε, ενώ δίνουμε ήδη πάρα πολλά σε άλλους τομείς”.
“Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, σεβασμός της Συνθήκης της Γενεύης, ανθρωπισμός και επιτέλους οργάνωση και λειτουργία των αναγκαίων υποδομών με πρώτο θέμα τα απροστάτευτα και ασυνόδευτα παιδιά που είναι τα μεγάλα θύματα του προσφυγικού και του μεταναστευτικού” κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.