Στ. Θεοδωράκης: “O κόσμος έχει κουραστεί, υπάρχουν κι άλλα προβλήματα πέρα από την τηλεόραση”
Στην ανάγκη να τελειώσουμε με τα θέματα της τηλεόρασης να επικεντρωθούμε στα πραγματικά προβλήματα της χώρας, την λιτότητα, την ανεργία και τα λουκέτα των επιχειρήσεων στάθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης από τη Καλαμάτα σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση του με τον δήμαρχο της πόλης Παναγιώτη Νίκα. «Η Ελλάδα έχει και άλλα προβλήματα. Πρέπει να υπηρετήσουμε τον ελληνικό λαό άρα πρέπει να φύγουμε από το μέτωπο της τηλεόρασης, να βρούμε μια λύση, και να ασχοληθούμε με τα σοβαρά προβλήματα της χώρας. Νομίζω ότι οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές και ο καθένας θα πρέπει να πάψει να σκέφτεται τι συμφέρει το κόμμα του και να σκεφτεί τι συμφέρει την κοινωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη:
«Νομίζω ότι πρέπει να τελειώσουν τα μικροκομματικά παιχνίδια. Θα πρέπει όλα τα κόμματα και βεβαίως η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, να συνεργαστούμε και να συγκροτήσουμε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης που θα αποφασίσει στη συνέχεια για όλα τα σημαντικά. Η χώρα μπήκε σε μια μεγάλη περιπέτεια με όλα αυτά που έκανε ο κ. Παππάς αλλά θα πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Η Ελλάδα έχει και άλλα προβλήματα. Πρέπει να υπηρετήσουμε τον ελληνικό λαό άρα πρέπει να φύγουμε από το μέτωπο της τηλεόρασης, να βρούμε μια λύση, και να ασχοληθούμε με τα σοβαρά προβλήματα της χώρας. Νομίζω ότι οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές και ο καθένας θα πρέπει να πάψει να σκέφτεται τι συμφέρει το κόμμα του και να σκεφτεί τι συμφέρει την κοινωνία. Η χώρα αντιμετωπίζει εθνικούς κινδύνους. Έχουμε προβλήματα και στην Ευρώπη και βέβαια υπάρχει το καθημερινό πρόβλημα της οικονομίας άρα δεν μπορούμε να ασχολούμαστε μόνο με το θέμα της τηλεόρασης».
Στη συνέχεια απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε:
Για την Καλαμάτα:
«Ήρθα στην Καλαμάτα για δυο λόγους. Πρώτον, για να συναντήσω το Δήμαρχο που μου είναι πάντα κάτι ευχάριστο. Τον βεβαίωσα ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να ενισχύσουμε τα αιτήματά του στην Αθήνα και στην Ευρώπη και σε σχέση με τις τελευταίες καταστροφές. Πιστεύουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση και κυρίως στους δημάρχους. Πιστεύουμε, δηλαδή, ότι οι δήμαρχοι, οι δημοτικές αρχές θα πρέπει να ενισχυθούν με ευθύνες, θα πρέπει να ενισχυθούν με πρόσωπα, με χρήματα για να μπορούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό για τους πολίτες. Αυτός είναι ο ένας λόγος. Ο άλλος είναι για να δείξουμε, ως κόμμα, άλλη μια φορά, το ενδιαφέρον μας στην υπόθεση του τουρισμού. Υπήρξε ένα σημαντικό συνέδριο, με στελέχη του τουρισμού, από όλη την Ελλάδα, εδώ στην Καλαμάτα. Θα πρέπει να επαναλάβουμε ότι ο δρόμος της Ελλάδας είναι η τουριστική ανάπτυξη. Όχι απλώς και μόνο η αύξηση των αφίξεων. Τουριστική ανάπτυξη σημαίνει γαστρονομικός τουρισμός, σημαίνει πολιτισμός, όλα αυτά τα καινούρια που έχουν προστεθεί στον τουρισμό, και που θα δώσουν στη χώρα περισσότερα λεφτά. Γιατί αυτό που βλέπουμε είναι ότι αυξάνονται οι τουρίστες και μειώνονται τα κατά κεφαλή έξοδα των τουριστών στη χώρα μας. Αυτή την πορεία πρέπει να την αντιστρέψουμε και πρέπει η Ελλάδα σα χώρα – μπουτίκ, σα χώρα – όνειρο να εξασφαλίζει πολύ περισσότερα λεφτά από τους τουρίστες που την επισκέπτονται».
Για στάση του Ποταμιού στη Σύνοδο των Προέδρων:
«Το Ποτάμι από την προηγούμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων είπε ότι πρέπει να υπάρξει επιτέλους ένα ΕΣΡ που θα αναλάβει όλες τις αρμοδιότητες. Τα λάθη της κυβέρνησης είναι πολλά. Αν όμως μένουμε και συζητάμε για τα λάθη των κυβερνώντων δεν θα κάνουμε ποτέ ένα βήμα μπροστά. Ας ξεπεράσουμε λοιπόν το προηγούμενο σκηνικό χτίζοντας ένα καινούργιο σκηνικό. Βεβαίως λέμε ξεκάθαρα ότι ο νόμος Παππά για την τηλεόραση, ούτε πρέπει να εφαρμοστεί αλλά ούτε είναι η βάση για τη συζήτηση. Η βάση για τη συζήτηση είναι μια πρόταση που θα εμπεριέχει πολλά κανάλια, πολλούς εργαζόμενους και περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία».
Για το ενδεχόμενο εκλογών:
«Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ανασχηματισμό. Ήδη φτιάχνουν καινούργια υπουργεία. Βέβαια, φοβάμαι ότι τα προβλήματα δεν θα ξεπεραστούν, γιατί για να τα ξεπεράσει κάποιος, πρέπει να φύγει από τις δικές του κακές συνταγές και να πάει σ’ έναν άλλο τρόπο διακυβέρνησης. Δεν πιστεύουμε στη διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα, αλλά προφανώς ο ίδιος ετοιμάζεται να κάνει ένα ρετούς, και με αυτή την έννοια είπα ότι πρέπει να ετοιμαζόμαστε να δεχθούμε τους καινούργιους υπουργούς».
Για τη συνταγματική αναθεώρηση:
«Η συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να είναι περιοδεύων θίασος και για άλλη μα φορά η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα πράγματα με επιπολαιότητα. Η συνταγματική αναθεώρηση σημαίνει ότι όλα τα κόμματα συνεννοούνται με συνταγματολόγους, και να συζητήσουν τις απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Η πλατφόρμα που παρουσίασε η κυβέρνηση, δηλαδή να γίνουν συνελεύσεις σε όλη τη χώρα όπου να συζητούν τη συνταγματική αναθεώρηση, προκαλεί γέλια στους πολίτες που υποφέρουν από πιο συγκεκριμένα ζητήματα. Αναφέρομαι στο θέμα της λιτότητας, της ανεργίας και των λουκέτων. Αυτά είναι που ενδιαφέρουν τον κόσμο, αυτά προσπαθούν να αντιμετωπίσουν και όχι να συμμετέχουν σε μια παρωδία διόρθωσης ενός Συντάγματος, κάτι που υποχρεούται να κάνει το πολιτικό σύστημα».