Επίσκεψη του γενικού γραμματέα εμπορίου στο Επιμελητήριο Αρκαδίας

ea2Τον Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Αντώνη Παπαδεράκη υποδέχτηκε την Τετάρτη 18 Μαΐου ο Πρόεδρος Ιωάννης Μπουντρούκας, μέλη του Δ.Σ. και στελέχη του Επιμελητηρίου Αρκαδίας. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας κ. Φώτιος Δαμούλος. Σκοπός της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και υπεύθυνου για τον επιμελητηριακό θεσμό ήταν η διεξαγωγή μίας ανοικτής συζήτησης με θέματα όπως οι δράσεις που αναπτύσσει το Επιμελητήριο Αρκαδίας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μέλη του, αλλά και το ίδιο ως φορέας,  το μέλλον και οι προοπτικές του επιμελητηριακού θεσμού.

Ο κ. Μπουντρούκας και οι συνεργάτες του παρουσίασαν στον κ. Παπαδεράκη τις δράσεις που αναπτύσσουν τα τελευταία χρόνια προσπαθώντας να στηρίξουν τις επιχειρήσεις μέλη τους εν μέσω μίας πολύ δύσκολης περιόδου γι’ αυτές, τις συνεργασίες που αναπτύσσουν με άλλους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς (π.χ. Επιχειρηματικό Πάρκο Μεγαλόπολης, Θερμοκοιτίδα, Μαθητικός και Φοιτητικός Διαγωνισμός), τις δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδιαίτερα μέσω του πανευρωπαϊκού δικτύου Enterprise Europe Network, καθώς και πολλών άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα οποία συμμετέχει (Erasmus+, Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης κ.ά.), τις προσπάθειες ενημέρωσης και πληροφόρησης (ημερίδες, σεμινάρια, Μεταπτυχιακό ΕΕΔΕ), καθώς και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν για την προώθηση της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων (συμμετοχή σε εκθέσεις, επιχειρηματικές αποστολές, σεμινάρια εξαγωγών).

Ο κ. Παπαδεράκης με τη σειρά του αναφέρθηκε στους στόχους της Γενικής Γραμματείας για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των Επιμελητηρίων και στη νέα κατεύθυνση που θεωρεί ότι πρέπει να χαράξουν τα Επιμελητήρια προκειμένου να προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες στα μέλη τους για την ανασυγκρότησή τους και στη συνέχεια την ανάπτυξή τους. Οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις της οικονομίας και αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα από την ανασυγκρότησή τους για την οποία χρειάζονται τη στήριξη των Επιμελητηρίων.

Στη συνέχεια ακολούθησε μία ανοιχτή συζήτηση για τα θέματα της αναθεώρησης της επιμελητηριακής νομοθεσίας και μέσω αυτής της ανασυγκρότησης του Επιμελητηριακού θεσμού στην κατεύθυνση που αναφέρθηκε παραπάνω. Ο κ. Μπουντρούκας παρουσίασε αναλυτικά τις προτάσεις του Επιμελητηρίου για το θέμα αυτό, οι οποίες έχουν κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία και στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων εδώ και αρκετό καιρό. Ο κ. Παπαδεράκης ανέφερε ότι έχει μελετήσει πολύ σοβαρά τις προτάσεις αυτές και δήλωσε ότι σε πολλά σημεία ταυτίζονται ή συγκλίνουν με αυτές της Γενικής Γραμματείας. Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν για τη σημασία του ρόλου των Επιμελητηρίων, αλλά και για την ανάγκη κάποιων μεταρρυθμίσεων που θα βοηθήσουν το θεσμό να λειτουργήσει καλύτερα και να διαδραματίσει το σημαντικό ρόλο που μπορεί να έχει στην ανασυγκρότηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας, τόσο σε τοπικό και περιφερειακό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συζητήθηκαν επιμέρους τα θέματα της διάρθρωσης των Επιμελητηρίων, της εκλογικής διαδικασίας και της αντιπροσώπευσης, του Μητρώου μελών, των Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, του ΓΕΜΗ και άλλα πολλά θέματα που άπτονται της λειτουργίας των Επιμελητηρίων.

Ο Γενικός Γραμματέας δεν παρέλειψε να συγχαρεί το Επιμελητήριο Αρκαδίας τόσο για τις δράσεις που αναπτύσσει για τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, όσο και για την ενεργό συμμετοχή του στην προσπάθεια ανασυγκρότησης και αναβάθμισης του Επιμελητηριακού θεσμού και ανέφερε ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν επαφές και αλληλεπίδραση μεταξύ της Γενικής Γραμματείας και των Επιμελητηρίων, ώστε να καταλήξουμε στις καλύτερες δυνατές μεταρρυθμίσεις τόσο για το θεσμό όσο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.