Παρέλαβε και το βραβείο δοκιμίου «Π. Φωτέα»
Επίτιμος δημότης Καλαμάτας ανακηρύχτηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο χορού. Επίσης παρέλαβε και το Βραβείο δοκιμίου ελεύθερου στοχασμού εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα – που προκηρύσσει κάθε χρόνο ο Δήμος Καλαμάτας – για το βιβλίο του «Συνύπαρξη: Ειρήνη, φύση, φτώχεια, τρομοκρατία, αξίες – Θρησκειολογική θεώρηση».
Ο Μακαριώτατος μίλησε στο κοινό, τονίζοντας την αξία της αγάπης στο συνάνθρωπο , ενώ προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό με στιγμές από την ιεραποστολική πορεία του, από την εποχή της Ανατολικής Αφρικής μέχρι την Αρχιερατεία του στην Αλβανία. Όσο για τις τρείς χιλιάδες του βραβείου «Παναγιώτης Φωτέα», ο Μακαριώτατος τις προσέφερε ισότιμα σε τρία γηροκομεία, σε αυτό της Καλαμάτας και σε δύο της Αλβανίας.
Επίσης, επιδόθηκαν οι υποτροφίες σε φοιτητές που ο αείμνηστος Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος είχε θεσπίσει στη μνήμη του Παναγιώτη Φωτέα, πρώτου αιρετού Νομάρχη Μεσσηνίας και σημαντικού στοχαστή. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με μουσικό πρόγραμμα από τη γυναικεία χορωδία «Μελίφωνο» του Δήμου Καλαμάτας.
Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας διάβασε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 5 Δεκεμβρίου 2016, με την οποία ανακήρυξε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο, Επίτιμο Δημότη Καλαμάτας, «σε ένδειξη τιμής προς το πρόσωπό του, ως κορυφαίου Ιεράρχη της Ορθοδοξίας, από το σύνολο των συνδημοτών μας και, επιπλέον, ως αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς του υπέρ του πάσχοντος συνανθρώπου, καθώς και της σπουδαίας συμβολής του στην προαγωγή της επιστήμης, της διεθνούς συναντίληψης και της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων».
Στο σκεπτικό της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος αφιέρωσε τη ζωή του στην εκκλησιαστική, ιεραποστολική, ανθρωπιστική, επιστημονική και συγγραφική διακονία, θέτοντας ως επίκεντρο το Χριστό και τον, με κάθε τρόπο, πάσχοντα και ευρισκόμενο σε ανάγκη άνθρωπο. Έδρασε σε διάφορα μήκη και πλάτη της Γης, στην Ελλάδα, στην Ανατολική Αφρική, στη Γερμανία, στην Αλβανία, καθώς και στο πλαίσιο διεθνών Οργανισμών, διακηρύττοντας και εφαρμόζοντας στην πράξη τις αρχές του Χριστιανισμού και του ανθρωπισμού όπου κι αν βρέθηκε. Παραμένει στα 87 του χρόνια στις επάλξεις του θρησκευτικού, ηθικού, κοινωνικού και ανθρωπιστικού του έργου, με έδρα του την Αλβανία και με διεθνή ακτινοβολία. Οι παρεμβάσεις του, με τα γραπτά ή το λόγο του και ακόμη περισσότερο με το έργο του συζητούνται, αναλύονται, παραδειγματίζουν και παρακινούν, αποτελώντας σημείο αναφοράς στη δύσκολη και ταραγμένη εποχή μας. Το μήνυμά του είναι μήνυμα ειρήνης, καταλλαγής, εργασίας και συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και αλληλοπεριχώρησης μεταξύ των ανθρώπων».
Το βράδυ παρατέθηκε προς τιμή του Μακαριώτατου Αρχιεπίσκοπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο, δείπνο στο Ξενοδοχείο Ελίτ.