Η αναγόρευση θα πραγματοποιηθεί την Τέταρτη 29 Νοεμβρίου στις 19:00, στο Αμφιθέατρο «Νικόλαος Πολίτης»
Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών & Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αναγορεύεται ο Ομότιμος Καθηγητής Γενικής Γλωσσολογίας στη Σορβόνη Χρήστος Κλαίρης
H Τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Τέταρτη 29 Νοεμβρίου στις 19:00, στο Αμφιθέατρο «ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ».
Σύντομο Βιογραφικό σημείωμα:
Ο Χρήστος Κλαίρης γεννήθηκε το 1941 στην Κωνσταντινούπολη. Απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής, σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Aθηνώνκαι γενική γλωσσολογία στη Σορβόνη, δίπλα στον θεμελιωτή της λειτουργικής γλωσσολογίας AndréMartinet. Είναι ομότιμος καθηγητής γενικής γλωσσολογίας στη Σορβόνη (Πανεπιστήμιο René Descartes) όπου διδάσκει από το 1978. Διευθυντής (1987-2009) του Εργαστηρίου ΓλωσσολογικήςΘεωρίας και Περιγραφής (THEDEL) του ιδίου Πανεπιστημίου, είναι αντιπρόεδροςτης Διεθνούς Εταιρείας Λειτουργικής Γλωσσολογίας (SILF).
Δίδαξε ελληνική γλώσσα και γενική γλωσσολογία στη Χιλή (1970-1976). Οι έρευνές του πάνω στις γλώσσες της Παταγονίας και της Γης του Πυρός τον οδήγησαν το 1972 στην ίδρυση του Κέντρου Έρευνας Ιθαγενών Γλωσσώνστο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Valparaísoτο οποίο και διηύθυνε μέχρι το κλείσιμό του από τις Αρχές. Τις έρευνές του για τις γλώσσες που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν θα τις συνεχίσει από τη Γαλλία, σε συνεργασία με το γαλλικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) και με πανεπιστήμια της Λατινικής Αμερικής.
Το 1987 δημοσιεύει την πρώτη πλήρη περιγραφή της αμερινδιάνικης γλώσσας καγουάσκαρ (Elqawasqar. Lingüísticafueguina. theoríaydescripción, Valdivia, EstudiosFilológicos). Ωςδιευθυντήςτου
(THEDEL)διηύθυνετησειράTravauxduSéminairedeLinguistiqueFonctionnelle (1992-2002).Οι πολυάριθμες δημοσιεύσεις του πραγματεύονται κυρίως θέματα θεωρητικής γλωσσολογίας, περιγραφής γλωσσών και εθνογλωσσολογίας.
Οι μελέτες του γύρω από την σύγχρονη ελληνική γλώσσα είχαν ως αποτέλεσμα να εκδώσει, με τον καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη, τη Γραμματική της νέας ελληνικής. Δομολειτουργική-επικοινωνιακή (Ελληνικά Γράμματα, 2005, νέα έκδοση Κέντρο Λεξικολογίας, 2011). Στην Ελληνική κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Λειτουργική γλωσσολογία (2007, Ελληνικά Γράμματα, 2012· Νεφέλη, νέα έκδοση με Παράρτημα) και Θέματα γενικής γλωσσολογίας (Νεφέλη, 1990). Μεταξύ των πιο πρόσφατων έργων που έχουν κυκλοφορήσει στη γαλλική βιβλιογραφία υπό την διεύθυνσή του είναι τα έργα TravauxduSéminairedeLinguistiqueFonctionnelle (L’ Harmattan, 2005) και Typologiedelasyntaxeconnective (PressesUniversitairesdeRennes, 2005).
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΕΤΗΣ
ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΩΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΑΡΧΩΝ
ΕΝΑΡΞΗ -ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Καθηγητή Κωνσταντίνο Μασσέλο
ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ από τον Αναπληρωτή Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Καθηγητή Γιώργο Ανδρειωμένο
ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ από τον Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Καθηγητή Αλέξιο Σαββίδη
ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας Καθηγητή Βασίλειο Λ. Κωνσταντινόπουλο
ΕΠΑΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΙΜΩΜΕΝΟΥ από την Επίκουρο Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας ∆ήμητρα ∆ελλή
ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗΣ
ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑ από τον τιμώμενο Καθηγητή Χρήστο Κλαίρη με θέμα:
Γλώσσα και ζωή
ΛΗΞΗ ΤΕΛΕΤΗΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΕΛΕΤΗΣ Σοφία Καπετανάκη Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας