Επτά αντισταθμιστικά μέτρα που απαλύνουν το μνημόνιο

Με «παράλληλο πρόγραμμα» που θα περιλαμβάνει αντισταθμιστικά μέτρα για όλα τα αιχμηρά θέματα του μνημονίου το οικονομικό επιτελείο μπαίνει στην συζήτηση για τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει να υλοποιήσει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου με στόχο να έχει μια πρώτη θετική αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου.

mnimonio1Σήμερα έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης (Euro Working Group) στην οποία θα συζητηθεί ο κατάλογος των προαπαιτούμενων της ελληνικής πλευράς ο οποίος θα επικυρωθεί επίσημα από το Eurorgroup της Δευτέρας.

Θα πρόκειται γα ένα χρονολόγιο με μέτρα η υλοποίηση των οποίων θα οδηγεί στην εκταμίευση των 2 συν 1 δις ευρώ από τα συνολικά 26 δις ευρώ της πρώτης δόσης μέχρι και το τέλος του Νοεμβρίου οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί και η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Σε πρώτη φάση το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να μεταφέρει για το τέλος του χρόνου τα πιο δύσκολα από τα μέτρα του προγράμματος όπως οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας.

Σε αντιστάθμισμα θα δώσει το φορολογικό νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα αλλά και ένα πλήθος μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών την λειτουργία του δημοσίου την καταπολέμηση της διαφθοράς και την δικαιοσύνη.

Απώτερος στόχος είναι τα μέτρα ύψους 10 δις ευρώ που απομένουν να υλοποιηθούν μέχρι και το 2016 (με το πρώτο πολυνομοσχέδιο θεσμοθετήθηκαν μέτρα περίπου 2,6 δις ευρώ) να είναι λιγότερα και περισσότερο στοχευμένα ώστε να επιτείνουν την κοινωνική κρίση.

Παράλληλα θα παρουσιάσει ένα παράλληλο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει:

1. Παρεμβάσεις που θα απαλύνουν την επίδραση της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου στα μικρότερα από αυτά αλλά και για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες των μεγαλύτερων νησιών.

2. Αντισταθμιστικά μέτρα για την σταδιακή άρση του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης των αγροτών που θα αρχίσει από φέτος για να ολοκληρωθεί στο 2017.

3. Ισοδύναμα μέτρα για να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

4. Παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ ώστε σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που θα ισχύσει από το 2016 να μεταφερθεί μεγαλύτερο φορολογικό βάρος στην μεγάλη ακίνητη περιουσία και να ελαφρυνθούν οι μικροιδιοκτήτες.

5. Η νέα φορολογική κλίμακα που θα περιέχει το νομοσχέδιο του Οκτωβρίου να μεταφέρει το βάρος στα εισοδήματα πάνω από τα 20.000 ευρώ. Κάτι τέτοιο άφησε να εννοηθεί ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης τονίζοντας ότι οι αλλαγές στην φορολογία δεν θα πλήξουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

6. Στο θέμα των κόκκινων δανείων η Κυβέρνηση επιμένει στην σύσταση και λειτουργία μιας δημόσιας κακής τράπεζες που θα αναλάβει την εκκαθάριση ώστε να υπάρχει περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη για τους δανειολήπτες.

7. Στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας η Κυβέρνηση επιμένει να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα ανακλώντας την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της Μικρής ΔΕΗ.

Μικρότερη ύφεση μεγαλύτερο περιθώρια

Τα σχέδια αυτά των μέτρων ελάφρυνσης έχουν ως κοινό παρανομαστή ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία η ύφεση στην οικονομία για το 2015 θα είναι μικρότερη από το 2,1- 2,3% του ΑΕΠ που προβλέπουν οι διεθνείς οργανισμοί.

Μάλιστα το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ότι η ύφεσης δεν θα ξεπεράσει το 1,5% του ΑΕΠ για φέτος δίνοντας έτσι ένα περιθώριο για παρεμβάσεις στα ήδη συμφωνηθέντα.

Ερωτηματικό στην πρόβλεψη αυτή είναι το εύρος της επίδρασης που θα έχουν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στην πραγματική οικονομία.

Κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο αφού το μέτρο έχει χαλαρώσει αλλά δεν έχει αναιρεθεί και θα συνεχίζει να υφίσταται τουλάχιστον έως και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

enikonomia.gr