Ερώτηση προς τη Κομισιόν για το θέμα της ΝΕΡΙΤ κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης. Ερώτηση προς τη Κομισιόν κατέθεσε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην αλλαγή της διαδικασίας διορισμού του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, το οποίο θα ελέγχει η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία. Η ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη έρχεται σε συνέχεια της καταγγελίας της EBU που εξέφραζε την έκπληξη και την απογοήτευσή της για αυτή την εξέλιξη.
Ολόκληρη η επιστολή-ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη:
Με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας στις 12.08.2014, η EBU εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για την αιφνίδια αλλαγή της διαδικασίας διορισμού του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, που εγκρίθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο στις 05.08.2014. H επιλογή γίνεται από τη διάσκεψη των προέδρων του ελληνικού κοινοβουλίου, με απλή πλειοψηφία, κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου υπουργού. Σύμφωνα με την EBU, η διαδικασία αυτή δεν διασφαλίζει την ανεξαρτησία της ΝΕΡΙΤ από πολιτικές παρεμβάσεις.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν (2009/C 257/01, ημερομηνία 27.10.2009), η εποπτεία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης “θα είναι αποτελεσματική μόνον εάν πραγματοποιείται από ένα εξωτερικό οργανισμό ανεξάρτητο από τη διοίκηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα”. Είναι προφανές ότι η απαίτηση αυτή δεν ικανοποιείται, αφού τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου διορίζονται ουσιαστικά από την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:
- Ποια είναι η θέση της Κομισιόν για τη θεσμική διασφάλιση από πολιτικές παρεμβάσεις στην δημόσια ραδιοτηλεόραση;
- Αναγνωρίζεται πως στο θέμα του φορέα της ΝΕΡΙΤ στην Ελλάδα, οι κυβερνητικοί χειρισμοί δημιουργούν σοβαρά προβλήματα αδιαφάνειας και πολιτικής εξάρτησης, που αντιβαίνουν στις βασικές αρχές της δημόσιας υπηρεσίας;
- Ποιες ενέργειες κρίνονται αναγκαίες, ώστε να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία και διαφάνεια στην λειτουργία των δημοσίων ραδιοτηλεοπτικών φορέων;