Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας και η Εισαγγελία Κυπαρισσίας από την έλλειψη προσωπικού.
Ακολουθεί η ερώτηση του κ. Πετράκου:
ΘΕΜΑ: Προβλήματα στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας και την Εισαγγελία Κυπαρισσίας.
“Το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας παρουσιάζει μεγάλο πρόβλημα λειτουργίας, καθώς ο όγκος έχει υπερδιπλασιασθεί από πέρυσι κι αυτό φαίνεται στον ορισμό δικασίμων, οι οποίες πλέον υπερβαίνουν κατά πολύ τον ένα χρόνο. Οι υποθέσεις Εκουσίας Δικαιοδοσίας (των υπερχρεωμένων νοικοκυριών), προσδιορίζονται για τον μήνα Ιανουάριο του έτους 2017.
Εδώ και 23 χρόνια έχει να διορισθεί γραμματέας στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν αποχωρήσει με συνταξιοδότηση τουλάχιστον πέντε άτομα. Έλλειψη, φυσικά, υπάρχει και σε ειρηνοδίκες, οι οποίες πραγματικά τρέχουν και δε φτάνουν.
Δυστυχώς, η συγχώνευση των Ειρηνοδικείων Οιχαλίας και Παμίσου δεν έφερε μαζί και την απαιτούμενη βοήθεια, με ενίσχυση του προσωπικού. Πριν από τη συγχώνευσή τους με τα άλλα Ειρηνοδικεία και την επιφόρτισή τους με νέες αρμοδιότητες, το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας διέθετε επτά γραμματείς. Τώρα είναι μόλις πέντε, με επτά κενά θέσεων, ενώ πρέπει να διεκπεραιώνουν όλες τις αιτήσεις των πολιτών (για διαθήκες, κληρονομιές, αιτήσεις υπερχρεωμένων, διαταγές πληρωμής και πολλά άλλα), παράλληλα να ανεβαίνουν στην Έδρα όταν συνεδριάζει το Δικαστήριο και να καθαρογράφουν τις αποφάσεις.
Οι υπάλληλοι του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας, με τον απίστευτο φόρτο εργασίας μετά τη συγχώνευσή τους με τα Ειρηνοδικεία Οιχαλίας και Παμίσου και την ανάληψη της εκούσιας διαδικασίας (κληρονομητήρια – διαθήκες κ.ά.), καθώς και καταθέσεις αιτήσεων προς συζήτηση υποθέσεων του Ν.4055/2012, που μέχρι πέρυσι ήταν αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου.
Επιπροσθέτων άρχισε σωρηδόν η κατάθεση από τους πολίτες αιτήσεων περί μη δημοσίευσης διαθήκης και αποποίησης κληρονομιάς για φορολογική χρήση. Μόνο σε μια ημέρα κατατέθηκαν περίπου 50 αιτήσεις για έκδοση πιστοποιητικών μη δημοσίευσης διαθήκης και άλλες τόσες για πιστοποιητικά αποποίησης κληρονομιάς.
Οι υπάλληλοι του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας δεν επαρκούν για να ανταποκριθούν στο τεράστιο αυτό όγκο εργασίας και συνεπώς έχουν σωρευτεί πολλές υποθέσεις και εκκρεμότητες. Για να ανταποκριθούν στο όγκο εργασίας είτε παίρνουν δουλειά μαζί τους στο σπίτι είτε να επιστρέψουν το απόγευμα στην υπηρεσία ώστε να εργασθούν εκεί.
Ίδια είναι η κατάσταση και στην Εισαγγελία Κυπαρισσίας όσον αφορά την έλλειψη προσωπικού αλλά και την έλλειψη μηχανοργάνωσης. Οι συνταξιοδοτήσεις του προσωπικού έχουν αποδεκατίσει την Εισαγγελία Κυπαρισσίας αφού οι θέσεις που μένουν κενές δεν αναπληρώνονται. Τα 5μηνα προγράμματα μέσω ΟΑΕΔ δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά το επιδεινώνουν αφού απασχολούν μόνιμο προσωπικό για την εκπαίδευση των συμβασιούχων και όταν αυτοί εκπαιδευτούν και μπορούν να αποδώσουν το 5μηνο έχει τελειώσει και απολύονται. Στους Η/Υ δεν είναι εγκαταστημένα τα αντίστοιχα λογισμικά με αποτέλεσμα αυτοί να χρησιμοποιούνται ως απλές γραφομηχανές και η γραφειοκρατία να παραμένει τεράστια και να γιγαντώνεται.
Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Πότε Θα ενισχυθούν με προσωπικό το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας και η Εισαγγελία Κυπαρισσίας ώστε να εξυπηρετούνται ταχύτερα οι πολίτες;
Γιατί αποφασίσθηκε η συγχώνευση του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας με τα Ειρηνοδικεία Οιχαλίας και Παμίσου γεγονός που όχι μόνο ταλαιπωρεί τους πολίτες που εξυπηρετούνταν από τα Ειρηνοδικεία Οιχαλίας και Παμίσου αλλά ήταν γνωστό και ότι θα επιβάρυνε και το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας με αποτέλεσμα και την επιπλέον ταλαιπωρία όσων εξυπηρετούνταν από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας;
Γιατί, αν και το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας και η Εισαγγελία Κυπαρισσίας έχουν επανειλημμένα αιτηθεί να μηχανογραφηθούν οι υπηρεσίες τους και να εφοδιαστούν με το αντίστοιχο λογισμικό για ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, αυτό δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί;”