Ερώτηση Λαμπρόπουλου για τη δόμηση σε γήπεδα, κείμενα εκτός ορίων οικισμών και εκτός σχεδίου

“Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών σχεδίων στον Νομό Μεσσηνίας, με τα οποία θα καθοριστούν, για πρώτη φορά, οι όροι δόμησης και οι χρήσεις γης, σε περιοχές εκτός σχεδίου;” Ερωτά τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, σε ερώτηση που κατέθεσε στην βουλή.

Ο κ. Λαμπρόπουλος επισημαίνει ότι: «Συμπληρώνονται δύο χρόνια, από την δημοσίευση της Υπ. Αριθμ. 176/2023 Απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία ένα γήπεδο, για να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, θα πρέπει να έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο, ερμηνεύοντας έτσι την ισχύουσα νομοθεσία, που διέπει την εκτός οικισμών και σχεδίου δόμηση.

Η απόφαση αυτή μειώνει και απαξιώνει περιουσίες στην ύπαιθρο και τις αγροτικές περιοχές με υπερβολικά άδικο τρόπο και παραβλέπει ότι με την ισχύουσα νομοθεσία έχουν εκδοθεί χιλιάδες άδειες οικοδομής και κατασκευαστεί χιλιάδες κτίρια από το 1985 μέχρι σήμερα αλλά και έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες αγοραπωλησίες, από τις οποίες το κράτος εισέπραξε αρκετούς φόρους.»

Αναλυτικά η Ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς : κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: Δόμηση σε γήπεδα, κείμενα εκτός ορίων οικισμών και εκτός σχεδίου.

Συμπληρώνονται δύο χρόνια, από την δημοσίευση της Υπ. Αριθμ. 176/2023 Απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία ένα γήπεδο, για να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, θα πρέπει να έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο, ερμηνεύοντας έτσι την ισχύουσα νομοθεσία, που διέπει την εκτός οικισμών και σχεδίου δόμηση.

Η απόφαση αυτή μειώνει και απαξιώνει περιουσίες στην ύπαιθρο και τις αγροτικές περιοχές με υπερβολικά άδικο τρόπο και παραβλέπει ότι με την ισχύουσα νομοθεσία έχουν εκδοθεί χιλιάδες άδειες οικοδομής και κατασκευαστεί χιλιάδες κτίρια από το 1985 μέχρι σήμερα αλλά και έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες αγοραπωλησίες, από τις οποίες το κράτος εισέπραξε αρκετούς φόρους.

Η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την ψήφιση Ρύθμισης, που θα δίνει λύση μέχρι να τεθούν σε ισχύ τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα οποία είναι σημαντικότατο αλλά χρονοβόρο έργο, για την οργάνωση του χώρου σε πρώτο επίπεδο.

Στο 30% περίπου της επικράτειας υπάρχουν θεσμοθετημένες και σε ισχύ χωροταξικές μελέτες Α΄ Επιπέδου, δηλαδή Γ.Π.Σ, Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π, που επέχουν θέση Τ.Χ.Σ και Ε.Π.Σ, με τις οποίες καθορίζονται χρήσεις γης.

Στη Μεσσηνία υπάρχουν ήδη το Γ.Π.Σ Καλαμάτας, το Γ.Π.Σ Μεσσήνης, τα Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π Κορώνης, Αίπειας και Πεταλιδίου, αλλά αυτή την στιγμή δεν εκδίδεται καμία άδεια.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πότε και ποια λύση θα βρεθεί για να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στην εκτός οικισμών και σχεδίου δόμηση;

  2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών σχεδίων στον Νομό Μεσσηνίας, με τα οποία θα καθοριστούν, για πρώτη φορά, οι όροι δόμησης και οι χρήσεις γης, σε περιοχές εκτός σχεδίου;