Από Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί η χαλάρωση των περιορισμών στην εστίαση θα τεθεί σε ισχύ από την πρωτοχρονιά.
Δια «πυρός και σιδήρου» έχουν περάσει τα τελευταία δυο χρόνια οι επιχειρήσεις της εστίασης, λόγω πανδημίας και βέβαια της εκτόξευσης του λειτουργικού τους κόστους. Τώρα και πάλι, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για μια σταδιακή επιστροφή σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας, καλούνται να δώσουν ένα σκληρό αγώνα επιβίωσης, αντιμετωπίζοντας πέντε βασικές , σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, προκλήσεις.
Πρώτον, την πανδημία με το εν γένει το διάχυτο κλίμα αβεβαιότητας και τις δυσκολίες που ακόμη επιφέρει στην καθημερινή τους λειτουργία, με την τήρηση αυστηρών μέτρων, τις απουσίες του προσωπικού λόγω πιθανής ασθένειας κτλ., τους ελέγχους από τα ειδικά κλιμάκια .
Τρίτον, την «σπάνη» προσωπικού, δηλαδή την απουσία διαθέσιμων υπαλλήλων προς εργασία, καθώς τα χρόνια αυτά πολλοί εργαζόμενοι διάλεξαν για την επιβίωσή τους να κατευθυνθούν σε άλλους τομείς εργασίας όπως π.χ. ταχυμεταφορές κτλ. Παράλληλα, η συγκυρία οδηγεί πολλούς στο να μην επιλέγουν τον εν λόγω κλάδο, μια και εκτιμούν ότι το ρίσκο είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με άλλους. Βέβαια η κατάσταση αυτή εγγράφεται σε ένα συνολικό κλίμα στην αγορά, όπου πλέον παρατηρείται σε κάποιους τομείς μεγάλη έλλειψη προσφοράς εργασίας.
Τέταρτον, τις υποχρεώσεις «βουνό» που καλούνται όλες οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν μετά και τα δυο χρόνια πανδημίας, δηλαδή οφειλές σε ΕΦΚΑ κι Εφορίες, Επιστρεπτέες Προκαταβολές κτλ. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στα τέλη του επόμενου μήνα, ενώ περίπου 820.000 οφειλέτες της Εφορίας που έχουν χαρακτηριστεί ως πληγέντες, με βάση τους ΚΑΔ τους, από την πανδημία θα πρέπει να ρυθμίσουν χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ. Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες από το Υπ. Οικονομικών από τους 820.000 οφειλέτες λιγότεροι από 50.000 έχουν υποβάλει αίτηση μέχρι στιγμής.
“Καμία στήριξη” λέει ο κλάδος
Στο φόντο αυτό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) αναφέρει ότι «η απόφαση της κυβέρνησης για επιστροφή σε «μερική κανονικότητα», από την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θετική αν και δεν προβλέπει καμία στήριξη.
Οι επαγγελματίες του Κλάδου, θέλουν να πιστεύουν, ότι η ελπίδα δεν θα εξελιχθεί σε χιονοθύελλα αν και βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, τις Α΄ ύλες, τη μείωση του κύκλου εργασιών το τελευταίο τρίμηνο λόγω των περιοριστικών μέτρων και τα μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα
Ίδωμεν…» σημειώνει η ΠΟΕΣΕ που με αφορμή την έναρξη πριν ένα μήνα των περιορισμών και την ανακοίνωση κάποιων μέτρων τότε, είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για εγκατάλειψη του κλάδου. «Σε ανακοίνωσή της συγκεκριμένα ανέφερε:
«Ο Κλάδος της εστίασης και συναφών επαγγελμάτων μετρά λουκέτα και αναστολές λειτουργίας των επιχειρήσεων του, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα βραχυχρόνιας διάρκειας -έως το τέλος Ιανουαρίου- λες και η πανδημία και τα προβλήματα, που έχει δημιουργήσει στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους της, φτάνουν στο τέλος τους.
Στα “νέα μέτρα” μάλιστα εντάσσει ακόμα και παρεμβάσεις που ήδη έχουν ανακοινωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο παρουσιάζοντας τα ως καινούργια όπως το “Ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων επιλεγμένων κλάδων που πλήττονται σημαντικά, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων”.
Δυστυχώς για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση καθυστερεί αφήνοντας ολομόναχες τις επιχειρήσεις της Εστίασης, ξεχνώντας τις υποσχέσεις της ότι κανένας δεν θα αντιμετωπίσει μόνος την κρίση που έφερε η πανδημία.»
Πηγή: News247.gr