Ευαισθητοποίηση, αφύπνιση και εγρήγορση για την προστασία του Περιβάλλοντος

Γράφει ο Λεωνίδας Δ. Λιάππας

Η Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος δε μπορεί να έχει απλά επετειακό χαρακτήρα. Αντίθετα, όσο ποτέ άλλοτε, πρέπει να αποτελέσει ημέρα περίσκεψης, συναίσθησης των ευθυνών μας, ευαισθητοποίησης, αφύπνισης αλλά και εγρήγορσης. Να κάνουμε απολογισμό για το σήμερα και να οραματιστούμε ένα καλύτερο μέλλον  για τις πόλεις που ζούμε εμείς και τα παιδιά μας.  Η προστασία του περιβάλλοντος, οι δενδροφυτεύσεις, η ανακύκλωση, η μείωση των ρύπων, οι ασφαλείς ποδηλατοδρόμοι, οι πεζοδρομήσεις, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ανάγκη για βιώσιμες πόλεις και η δημιουργία προϋποθέσεων για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, είναι το μεγάλο ζητούμενο όλων των αυτοδιοικητικών αλλά και του κάθε δημότη ξεχωριστά.

Στην πόλη που ζούμε παρατηρούμε ότι μεγάλα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον επί δεκαετίες παραμένουν ανοικτά χωρίς να έχει δοθεί λύση όπως: Το φλέγον θέμα των απορριμμάτων το οποίο έχει διογκωθεί από τις διαχρονικά ανούσιες και επιδερμικές παρεμβάσεις “πυροσβεστικού χαρακτήρα” της κεντρικής εξουσίας. Δίχως να υπάρχει σχεδιασμός και στόχος.  Η Μαραθόλακκα από προσωρινή λύση έχει γίνει περιβαλλοντική βόμβα στους πρόποδες του Ταϋγέτου και πρέπει να αναζητηθεί λύση μέχρι να γίνει η «πολυπόθητη» επί δύο δεκαετίες περίπου κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων.

Η ρήψη από «ανεγκέφαλους» ανόργανων αποβλήτων και ογκώδη απορριμμάτων  σε κοίτες χειμάρρων, ρεμάτων ακόμη και σε δασικές περιοχές πραγματοποιούν έγκλημα στο περιβάλλον  και δημιουργείται  κίνδυνος για απώλεια ζωών και περιουσιών.

Η ανακύκλωση που θα έπρεπε να είναι η πυξίδα της περιβαλλοντολογικής πολιτικής κάθε δημοτικής αρχής, δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς είναι ανύπαρκτη η συστηματική και προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοτών και ειδικά των παιδιών. Η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων και των δημοτικών κτιρίων είναι το μεγάλο ζητούμενο.

Η πανδημία  του κορονοϊού μας δίδαξε, ότι κανένας πολιτισμός δε μπορεί να επιβιώσει χωρίς να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και προτεραιότητες, χωρίς να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση της και την αναγκαιότητα οχύρωσης του Συστήματος Υγείας .Το ίδιο πρέπει να ισχύσει περισσότερο από ποτέ και για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών κινδύνων  και της  κλιματικής αλλαγής.

Δεν το οφείλουμε σ’ εμάς αλλά στις επόμενες γενιές…!!!


Ο Λεωνίδας Λιάππας είναι δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «ΚΑΛΑΜΑΤΑ ξεκινάμε»