«Οποιαδήποτε εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα συνδέεται με τη δεύτερη αξιολόγηση». Με τον ξεκάθαρο αυτό τρόπο απάντησε στο CNN Greece πηγή της Ευρωζώνης όταν ρωτήθηκε για τη δυνατότητα αποσύνδεσης από την πορεία της αξιολόγησης της διαδικασίας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Το τελευταίο 48ωρο πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν πως η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει έως το Μάρτιο για την εξόφληση οφειλών του Δημοσίου ποσό 1,8 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) χωρίς να είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Όπως ανέφεραν, η δόση αυτή θα μπορούσε να δοθεί απλά με την επιβεβαίωση του γεγονότος ότι η κυβέρνηση διέθεσε το 80% των χρημάτων που είχε πάρει από τον ESM για τον σκοπό αυτό. Δηλαδή ότι έχει αποπληρώσει συνολικά οφειλές 2,8 δισ. ευρώ προς τον ιδιωτικό τομέα, μέσω των 3,5 δισ. ευρώ που έλαβε από τον ESM τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2016.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τεχνικό κλιμάκιο των θεσμών θα βρεθεί στην Αθήνα το προσεχές διάστημα για να εξετάσει τα στοιχεία για την πορεία εξόφλησης των υπερήμερων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και με την ευκαιρία αυτή η κυβέρνηση θα θέσει το ζήτημα της καταβολής των χρημάτων που αντιστοιχούν στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Ωστόσο, στέλεχος της Ευρωζώνης που ερωτήθηκε για το θέμα από το CNN Greece ξεκαθάρισε πως οι κυβερνητικοί υπολογισμοί βρίσκονται στον «αέρα», καθώς καμία δόση δεν θα δοθεί χωρίς να έχει ολοκληρωθεί πρώτα η δεύτερη αξιολόγηση.
Όπως αποσαφήνισε σχετικά, τόσο το Eurogroup όσο και το συμβούλιο διευθυντών του ESM έχουν ήδη εγκρίνει και έχει ήδη χορηγηθεί ένα συνολικό ποσό 3,5 δισ. ευρώ για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών που αποτελούσε μέρος της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
«Δεν υπάρχει προς εκταμίευση επιπλέον ποσό για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Για να υπάρξει θα πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις και το συμβούλιο διευθυντών του ESM να αποφασίσει να χορηγήσει τη νέα δόση ακολουθώντας την συνήθη διαδικασία. Αυτή η απόφαση συνδέεται με τη δεύτερη αξιολόγηση», δήλωσε με τρόπο που δεν χωρά παρερμηνειών ο ίδιος αξιωματούχος.
Πάντως, οι σχετικές αναφορές εκ μέρους της ελληνικής πλευράς προκαλούν ανησυχία στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς που τις ερμηνεύουν ως ένδειξη πως η κυβέρνηση εξετάζει πρόχειρα «σενάρια» χρηματοδότησης και δεν επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης που είναι και εκείνη που θα ξεκλειδώσει τη δόση των 6,1 δισ. ευρώ.
Πηγή: cnn.gr