Η αγροτική παραγωγή στρατηγικής σημασίας για τον τόπο

niarxos tasos kkeΤου Τά­σου Νιά­ρχου*

Με πολ­λά, πα­λιά και νέ­α, προ­βλή­μα­τα βρί­σκε­σαι αν­τι­μέ­τω­πος κα­θη­με­ρι­νά και η αι­τί­α τους έ­χει ό­νο­μα …ΚΑΠ (Κοι­νή Α­γρο­τι­κή Πο­λι­τι­κή), δη­λα­δή Ε.Ε . (Ευ­ρω­πα­ϊ­κή Έ­νω­ση).

Κα­ταρ­χήν, σύμ­φω­να με την  Α­ΝΑ­ΘΕ­Ω­ΡΗ­ΣΗ ΚΑΠ 2014 – 2020 που έ­γι­νε το 2011, οι πό­ροι για τη γε­ωρ­γί­α σε ε­πί­πε­δο Ε­Ε μει­ώ­νον­ται για την πε­ρί­ο­δο 2014 – 2020 στο 37,7% του κοι­νο­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού και εν­δέ­χε­ται να μει­ω­θούν α­κό­μα πε­ρισ­σό­τε­ρο, α­πό το 41,7% της πε­ρι­ό­δου 2007 – 2013. Ό­σον α­φο­ρά στην Ελ­λά­δα το πο­σό που δί­νε­ται για ά­με­σες ε­νι­σχύ­σεις εί­ναι 2,217 δισ. ευ­ρώ για το 2013, το ο­ποί­ο προ­τεί­νε­ται να μει­ω­θεί σε 2,1 δισ. ευ­ρώ το 2014 (μεί­ω­ση 5,3%) και να δι­α­μορ­φω­θεί στα 2,015 δισ. ευ­ρώ το 2019 (μεί­ω­ση 9,1%)

Δυ­στυ­χώς, η κα­τά­στα­ση που έ­χεις πε­ρι­έλ­θει δεν εί­ναι ού­τε τυ­χαί­α ού­τε προ­έ­κυ­ψε πρό­σφα­τα.

1) Το 1980, η Ελ­λά­δα εί­χε πλε­ό­να­σμα στο γε­ωρ­γι­κό της ι­σο­ζύ­γιο. Η δρα­μα­τι­κή ε­πι­δεί­νω­ση στο ι­σο­ζύ­γιο των γε­ωρ­γι­κών προ­ϊ­όν­των, συ­νέ­πεια της έν­τα­ξης στην Ε­ΟΚ και της αν­τί­στοι­χης πο­λι­τι­κής των κυ­βερ­νή­σε­ων στην ε­φαρ­μο­γή της Κοι­νής Α­γρο­τι­κής Πο­λι­τι­κής, φά­νη­κε α­πό την πρώ­τη στιγ­μή:

Το 1980 η Ελ­λά­δα εί­χε πλε­ό­να­σμα 763 ε­κατ. δο­λα­ρί­ων στο γε­ωρ­γι­κό εμ­πο­ρι­κό ι­σο­ζύ­γιο, αλ­λά το 1981, πρώ­τη χρο­νιά της έν­τα­ξης, πα­ρου­σι­ά­στη­κε έλ­λειμ­μα ύ­ψους 377 ε­κατ. δο­λα­ρί­ων.

Με βά­ση τα πα­ρα­κά­τω στοι­χεί­α που εί­ναι δι­α­θέ­σι­μα, η ει­κό­να κα­τα­γρά­φε­ται πλέ­ον πα­ρα­πά­νω α­πό δρα­μα­τι­κή:

Το έλ­λειμ­μα του γε­ωρ­γι­κού ι­σο­ζυ­γί­ου έ­φτα­σε το 2008 στα 3 δισ. ευ­ρώ, το 2009 στα 2,4 δισ. ευ­ρώ, το 2010 και 2011 στα 2 δισ. ευ­ρώ.

Δη­λα­δή: Α­πό το 1981 το έλ­λειμ­μα στο α­γρο­τι­κό ι­σο­ζύ­γιο αυ­ξή­θη­κε μέ­χρι και πά­νω α­πό 900%!

Έ­να α­κό­μα στοι­χεί­ο ως προς το γε­ωρ­γι­κό ι­σο­ζύ­γιο: Μό­νο μέ­σα στον πρώ­το χρό­νο ει­σα­γω­γής του ευ­ρώ, η Ελ­λά­δα πα­ρου­σί­α­σε αύ­ξη­ση του ελ­λείμ­μα­τος του γε­ωρ­γι­κού της ι­σο­ζυ­γί­ου με ό­λες τις χώ­ρες του κό­σμου (κοι­νο­τι­κές και μη) της τά­ξης του 74%.

2) Σύμ­φω­να με την έκ­θε­ση του 2002 της Γι­ού­ρο­στατ για τις γε­ωρ­γι­κές εκ­με­ταλ­λεύ­σεις, την πρώ­τη 20ετία της έν­τα­ξης της Ελ­λά­δας στην Ε­Ε ε­ξα­φα­νί­στη­καν α­πό το «χάρ­τη» 185 χι­λιά­δες α­γρο­τι­κά νοι­κο­κυ­ριά στην Ελ­λά­δα. Α­πό τό­τε υ­πο­λο­γί­ζε­ται στα­θε­ρά ό­τι στην Ελ­λά­δα ξε­κλη­ρί­ζον­ται ε­τη­σί­ως πε­ρί τα 20.000 α­γρο­τι­κά νοι­κο­κυ­ριά.

Την ί­δια πε­ρί­ο­δο, οι α­γρό­τες με γη κά­τω των 50 στρεμ­μά­των λι­γό­στε­ψαν κα­τά 21%, αν­τί­θε­τα οι εκ­με­ταλ­λεύ­σεις α­πό 200 έ­ως 500 στρέμ­μα­τα αυ­ξή­θη­καν κα­τά 93% και οι εκ­με­ταλ­λεύ­σεις α­πό 1.000 έ­ως 1.400 στρέμ­μα­τα αυ­ξή­θη­καν κα­τά 135%.

Ε­πί­σης: Το 1981 – χρο­νιά έν­τα­ξης στην Ε­ΟΚ – υ­πήρ­χαν στην Ελ­λά­δα 998.876 α­γρο­τι­κά νοι­κο­κυ­ριά και α­πα­σχο­λούν­ταν στον α­γρο­τι­κό το­μέ­α 1.083.000 ερ­γά­τες γης. Το 1997 έ­μει­ναν 821.390 α­γρο­τι­κά νοι­κο­κυ­ριά και 765.000 α­πα­σχο­λού­με­νοι.

Σύμ­φω­να με νε­ό­τε­ρη κλα­δι­κή με­λέ­τη της Τρά­πε­ζας Πει­ραι­ώς (Σε­πτέμ­βρης 2008), το πο­σο­στό συμ­με­το­χής των α­πα­σχο­λου­μέ­νων στον πρω­το­γε­νή το­μέ­α στο σύ­νο­λο των α­πα­σχο­λου­μέ­νων στην οι­κο­νο­μί­α μει­ώ­νε­ται συ­νε­χώς. Έ­τσι, α­πό 39,8% το 1971 έ­φτα­σε σε μό­λις 11,5% το 2008.

Ό­σο για τα στοι­χεί­α της ΕΛ­ΣΤΑΤ, α­πό το 2000 και με­τά ε­πί­σης προ­κύ­πτει δρα­μα­τι­κή μεί­ω­ση του α­ριθ­μού των α­πα­σχο­λου­μέ­νων στον α­γρο­τι­κό το­μέ­α. Σύμ­φω­να με την Ελ­λη­νι­κή Στα­τι­στι­κή Αρ­χή, στις αρ­χές του 2000 ο α­ριθ­μός των α­πα­σχο­λου­μέ­νων σε γε­ωρ­γί­α, κτη­νο­τρο­φί­α και α­λι­εί­α ή­ταν 730.000 και στο τέ­λος του 2011 ή­ταν 496.000. Δη­λα­δή, μει­ώ­θη­καν κα­τά 234.000 μέ­σα σε έν­τε­κα χρό­νια. Με άλ­λα λό­για δι­α­τη­ρεί­ται η ί­δια κα­τά­στα­ση, δη­λα­δή να βγαί­νουν α­πό τη μέ­ση κά­θε χρό­νο πε­ρί­που 20 – 21 χι­λιά­δες α­γρο­τι­κά νοι­κο­κυ­ριά.

3) Ό­πως προ­κύ­πτει α­πό τα ί­δια τα στοι­χεί­α της Κο­μι­σιόν, το 80% α­πό τα 55 δισ. ευ­ρώ των ε­πι­δο­τή­σε­ων που δι­α­τί­θεν­ται κά­θε χρό­νο συ­νο­λι­κά στα κρά­τη – μέ­λη της Ε­Ε, στο πλαί­σιο της πε­ρι­βό­η­της Κοι­νής Α­γρο­τι­κής Πο­λι­τι­κής (ΚΑΠ), ει­σπράτ­τε­ται α­πό τους με­γα­λο­γαι­ο­κτή­μο­νες, δη­λα­δή α­πό το με­γά­λο κε­φά­λαι­ο.

Το φαι­νό­με­νο δεν εί­ναι μό­νο «ελ­λη­νι­κό». Στην Αγ­γλί­α, για πα­ρά­δειγ­μα, ό­πως α­πο­κα­λύ­φθη­κε το 2007, τις με­γα­λύ­τε­ρες α­γρο­τι­κές ε­πι­δο­τή­σεις τις μοι­ρά­ζον­ται η .­..βα­σι­λι­κή οι­κο­γέ­νεια και δι­ά­φο­ροι άλ­λοι πάμ­πλου­τοι «ευ­γε­νείς». Ό­πως προ­έ­κυ­ψε, η βα­σί­λισ­σα Ε­λι­σά­βετ ει­σέ­πρατ­τε α­πό (­.­..α­γρο­τι­κές) ε­πι­δο­τή­σεις 544.000 στερ­λί­νες ε­τη­σί­ως, ο δι­ά­δο­χος Κά­ρο­λος 225.000 στερ­λί­νες, κλπ.

4) Σύμ­φω­να με τη με­λέ­τη για τη «Δι­α­χρο­νι­κή Ε­ξέ­λι­ξη των Με­γε­θών του Ε­ξω­τε­ρι­κού Εμ­πο­ρί­ου Α­γρο­τι­κών Προ­ϊ­όν­των στην Ελ­λά­δα την Πε­ρί­ο­δο 1994 – 2008» (Πε­τρό­που­λος, Φα­τού­ρος, Κυ­ρι­α­ζό­που­λος, Πα­σχα­λί­δης):

α) Το έλ­λειμ­μα του εμ­πο­ρι­κού ι­σο­ζυ­γί­ου των γε­ωρ­γι­κών προ­ϊ­όν­των της Ελ­λά­δας με ό­λες τις χώ­ρες του κό­σμου με­τά τη συν­θή­κη του Μά­α­στρι­χτ και συγ­κε­κρι­μέ­να για την δε­κα­πεν­τα­ε­τί­α 1994 – 2008 έ­χει αυ­ξη­θεί κα­τά 529,12%.

β) Σε ό,τι α­φο­ρά στην α­νά­λυ­ση των ε­ξα­γω­γών και ει­σα­γω­γών γε­ωρ­γι­κών προ­ϊ­όν­των της Ελ­λά­δας με την Ευ­ρω­πα­ϊ­κή Έ­νω­ση, η αύ­ξη­ση του ελ­λείμ­μα­τος του εμ­πο­ρι­κού ι­σο­ζυ­γί­ου των γε­ωρ­γι­κών προ­ϊ­όν­των ή­ταν της τά­ξης του 213,71%. Συγ­κε­κρι­μέ­να, το εμ­πο­ρι­κό ι­σο­ζύ­γιο α­γρο­τι­κών προ­ϊ­όν­των α­πό -800 ε­κατ. ευ­ρώ έλ­λειμ­μα το 1994, δι­α­μορ­φώ­θη­κε στα -2,512 δισ. ευ­ρώ έλ­λειμ­μα το 2008.

Εν­τά­ξει, αλ­λά κά­ποι­ος θα πει λε­φτά πια δεν υ­πάρ­χουν πια. Λοι­πόν, το 2012 455 πο­λυ­ε­κα­τομ­μυ­ρι­ού­χοι Έλ­λη­νες, μό­νι­μοι κά­τοι­κοι της χώ­ρας, κα­τεί­χαν πε­ρι­ου­σια­κά στοι­χεί­α 50 δισ. ευ­ρώ, σή­με­ρα 505 Έλ­λη­νες πο­λυ­ε­κα­τομ­μυ­ρι­ού­χοι ή το 0,005% των μό­νι­μων κα­τοί­κων της χώ­ρας, 11 % δη­λα­δή πε­ρισ­σό­τε­ροι, κα­τέ­χουν πε­ρι­ου­σια­κά στοι­χεί­α 60 δισ. ευ­ρώ, 20 % δη­λα­δή πε­ρισ­σό­τε­ρα. Στοι­χεί­α που προ­κύ­πτουν σύμ­φω­να με την τε­λευ­ταί­α έ­ρευ­να (2013) για τον πλού­το α­πό τη W­e­a­l­th-X, μια ε­ται­ρεί­α που συγ­κεν­τρώ­νει πλη­ρο­φο­ρί­ες για τους πλού­σιους αυ­τού του κό­σμου, αλ­λά και στοι­χεί­ων της ελ­βε­τι­κής τρά­πε­ζας U­BS.

Μι­κρο­με­σαί­ε α­γρό­τη, κτη­νο­τρό­φε, α­γρό­τη γης, κά­τοι­κε της υ­παί­θρου,

Η πο­λι­τι­κή της κυ­βέρ­νη­σης, η ο­ποί­α ε­φαρ­μό­ζει την Κοι­νή Α­γρο­τι­κή Πο­λι­τι­κή της Ευ­ρω­πα­ϊ­κής Έ­νω­σης, σε ξε­κλη­ρί­ζει α­πό τη γη σου.

Με τα φο­ρο­λο­γι­κά μέ­τρα, το υ­ψη­λό κό­στος καλ­λι­έρ­γειας (πε­τρέ­λαι­ο, λι­πά­σμα­τα, μη­χα­νή­μα­τα) και την πλη­θώ­ρα των ει­σα­γό­με­νων α­γρο­τι­κών – κτη­νο­τρο­φι­κών προ­ϊ­όν­των σε α­ναγ­κά­ζει εί­τε να εγ­κα­τα­λεί­ψεις το χω­ριό σου, εί­τε να με­τα­τρα­πείς σε φτη­νός ερ­γά­της γης,

Η πλει­ο­ψη­φί­α των πα­ρα­τά­ξε­ων που συμ­με­τέ­χουν στις Δη­μο­τι­κές και Πε­ρι­φε­ρεια­κές έ­χουν σο­βα­ρές ευ­θύ­νες, α­φού ό­χι μό­νο δεν αν­τι­πα­λεύ­ουν αυ­τή την πο­λι­τι­κή που κα­τα­στρέ­φει τις ζω­ές των μι­κρο­με­σαί­ων α­γρο­τών, αλ­λά δί­νει γη και ύ­δωρ σε αυ­τούς που θέ­λουν να συγ­κεν­τρώ­σουν την γη σε λί­γα χέ­ρια.

Η Λα­ϊ­κή Συ­σπεί­ρω­ση δη­λώ­νει την υ­πο­στή­ρι­ξή της στον κα­θη­με­ρι­νό α­γώ­να των μι­κρο­με­σαί­ων α­γρο­τών και στη­ρί­ζει τα δί­και­α αι­τή­μα­τά σας.

ΦΟ­ΡΟ­ΛΟ­ΓΙΑ

Ό­χι στην τή­ρη­ση λο­γι­στι­κών βι­βλί­ων α­πό τους α­γρό­τες. Να μην πλη­ρώ­νουν φό­ρο ε­πι­τη­δεύ­μα­τος.

Να μην πλη­ρώ­νουν φό­ρο 13% α­πό το πρώ­το ευ­ρώ του ει­σο­δή­μα­τός τους.

Να α­πο­συρ­θεί η αι­σχρή νο­μο­θε­τι­κή δι­ά­τα­ξη που τους ζη­τά­ει να υ­πο­γρά­ψουν υ­πεύ­θυ­νη δή­λω­ση με την ο­ποί­α θα α­πο­δέ­χον­ται την άρ­ση του α­σύ­λου στο σπί­τι τους για φο­ρο­λο­γι­κό έ­λεγ­χο.

Α­φο­ρο­λό­γη­το το οι­κο­γε­νεια­κό α­γρο­τι­κό ει­σό­δη­μα μέ­χρι 40.000 ευ­ρώ, συν 5.000 ευ­ρώ για κά­θε παι­δί.

ΧΡΕ­Η

Να στα­μα­τή­σουν οι δι­κα­στι­κές δι­ώ­ξεις των φτω­χών α­γρο­τών που δεν μπο­ρούν να πλη­ρώ­σουν τα χρέ­η τους στην ε­φο­ρί­α, να μη γί­νει κα­νέ­νας πλει­στη­ρια­σμός σπι­τιού τους ή χω­ρα­φιού, συ­νο­λι­κής αν­τι­κει­με­νι­κής α­ξί­ας μέ­χρι 300.000 ευ­ρώ.

Δι­α­γρα­φή κά­θε πο­σού που αν­τι­στοι­χεί σε α­να­το­κι­σμό και κε­φα­λαι­ο­ποί­η­ση τό­κων, α­πό το συ­νο­λι­κό πο­σό των ο­φει­λών των μι­κρο­με­σαί­ων α­γρο­τών προς τα πι­στω­τι­κά ι­δρύ­μα­τα. «Κού­ρε­μα» σε πο­σο­στό 30% και για ύ­ψος δα­νεί­ων μέ­χρι 200.000 ευ­ρώ των φτω­χών α­γρο­το­κτη­νο­τρό­φων και ψα­ρά­δων προς τα πι­στω­τι­κά ι­δρύ­μα­τα, που α­φο­ρούν την ε­παγ­γελ­μα­τι­κή τους δρα­στη­ρι­ό­τη­τα.

Με ευ­θύ­νη του κρά­τους, δι­α­σφα­λί­ζε­ται η πα­ρο­χή α­πό τα πι­στω­τι­κά ι­δρύ­μα­τα και χω­ρίς υ­πο­θή­κη ή προ­ση­μεί­ω­ση υ­πο­θή­κης πε­ρι­ου­σια­κών τους στοι­χεί­ων, ά­το­κων καλ­λι­ερ­γη­τι­κών δα­νεί­ων σε μι­κρούς και με­σαί­ους α­γρό­τες και κτη­νο­τρό­φους για να αν­τα­πο­κρι­θούν στην α­γο­ρά καλ­λι­ερ­γη­τι­κών ε­φο­δί­ων για την τρέ­χου­σα καλ­λι­ερ­γη­τι­κή πε­ρί­ο­δο.

ΚΟ­ΣΤΟΣ ΠΑ­ΡΑ­ΓΩ­ΓΗΣ – ΕΙ­ΣΟ­ΔΗ­ΜΑ – Υ­ΓΕΙΑ

Α­φο­ρο­λό­γη­το πε­τρέ­λαι­ο, ό­πως στους ε­φο­πλι­στές – Ά­με­ση μεί­ω­ση της τι­μής του α­γρο­τι­κού ρεύ­μα­τος κα­τά 50%. Κα­τάρ­γη­ση του ΦΠΑ στα α­γρο­τι­κά μέ­σα και ε­φό­δια.

Κα­τάρ­γη­ση ό­λων των ά­με­σων και έμ­με­σων πε­ρι­ο­ρι­σμών της α­γρο­τι­κής και κτη­νο­τρο­φι­κής πα­ρα­γω­γής που ε­πι­βάλ­λει η ΚΑΠ της Ε­Ε, σύν­δε­ση των ε­πι­δο­τή­σε­ων με την πα­ρα­γω­γή, να μην ι­σχύ­σουν τα χει­ρό­τε­ρα μέ­τρα της νέ­ας ΚΑΠ 2014 – 2020 που ο­δη­γούν στο ξε­κλή­ρι­σμα τη φτω­χή α­γρο­τιά.

Κα­τώ­τα­τες εγ­γυ­η­μέ­νες τι­μές για τα α­γρο­το­κτη­νο­τρο­φι­κά προ­ϊ­όν­τα, που να κα­λύ­πτουν το κό­στος πα­ρα­γω­γής και να α­φή­νουν ει­σό­δη­μα για ε­πι­βί­ω­ση και συ­νέ­χι­ση της α­γρο­τι­κής δρα­στη­ρι­ό­τη­τας.

Κα­τάρ­γη­ση των χα­ρα­τσι­ών σε σπί­τια, χω­ρά­φια, ΕΛ­ΓΑ, Ο­ΓΑ, γε­ω­τρή­σεις, κ.ά, ό­πως και στα νο­σο­κο­μεί­α, στα Κέν­τρα Υ­γεί­ας, στον Ε­ΟΠ­ΠΥ και τα φάρ­μα­κα. Σφρά­γι­ση ό­λων των βι­βλι­α­ρί­ων του Ο­ΓΑ για ι­α­τρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή πε­ρί­θαλ­ψη χω­ρίς ό­ρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις.

Ε­ΝΙ­ΣΧΥ­ΣΗ ΚΤΗ­ΝΟ­ΤΡΟ­ΦΙΑΣ

Ε­πι­δό­τη­ση των ζω­ο­τρο­φών για τους μι­κρο­με­σαί­ους κτη­νο­τρό­φους, δω­ρε­άν νο­μι­μο­ποί­η­ση των στα­βλι­κών εγ­κα­τα­στά­σε­ων και της η­λε­κτρο­νι­κής σή­μαν­σης των ζώ­ων, υ­πο­δο­μές για την αν­τι­με­τώ­πι­ση των ζω­ο­νό­σων.

Μι­κρο­με­σαί­ε α­γρό­τη, κτη­νο­τρό­φε, α­γρό­τη γης, κά­τοι­κε της υ­παί­θρου,

Βρι­σκό­μα­στε μπρο­στά σε μια πο­λύ κρί­σι­μη μά­χη, στις τρι­πλές ε­κλο­γές του Μα­ΐ­ου. Ο λα­ϊ­κός κό­σμος πρέ­πει να στα­θεί με ε­νια­ίο τρό­πο μπρο­στά στις κάλ­πες.  Να κα­τα­δι­κα­στεί η πο­λι­τι­κή της Ε­Ε, των κυ­βερ­νή­σε­ων,  του κε­φα­λαί­ου και του το­πι­κού κρά­τους ό­πως λέ­με ε­μείς,  δη­λα­δή των Δή­μων και των Πε­ρι­φε­ρει­ών.

Πρό­κει­ται για με­γά­λο λά­θος πως στις Δη­μο­τι­κές δεν ψη­φί­ζου­με κόμ­μα­τα και πο­λι­τι­κές αλ­λά πρό­σω­πα , δι­α­χει­ρι­στές, αυ­τόν που ξέ­ρει τα προ­βλή­μα­τα και αυ­τόν που θα κά­νει κά­τι κα­λό στο Δή­μο μας και κα­τά τη γνώ­μη μας βο­η­θά­ει την πο­λι­τι­κή που μας έ­φτα­σε ως ε­δώ να συ­νε­χί­σει α­πο­φα­σι­στι­κά το έρ­γο της. Οι Δή­μοι ε­φαρ­μό­ζουν, πρω­το­στα­τούν και δη­μι­ουρ­γούν πο­λι­τι­κές που έ­χουν ως βά­ση την τις κα­τευ­θύν­σεις της Ε­Ε.

Το ψη­φο­δέλ­τιο της Λα­ϊ­κής συ­σπεί­ρω­σης α­πο­τε­λεί­ται α­πό ά­το­μα που τα γνω­ρί­ζε­τε, που συμ­με­τέ­χουν και πα­λεύ­ουν σε συλ­λό­γους, σω­μα­τεί­α και μα­ζι­κούς φο­ρείς. Το δι­κό μας εί­ναι ψη­φο­δέλ­τιο α­γω­νι­στι­κό­τη­τας και δι­εκ­δί­κη­σης, μα­κριά α­πό κομ­πρε­μί και ε­ξαρ­τή­σεις α­πό συμ­φέ­ρον­τα. Συμ­φω­νού­με στην α­ναγ­και­ό­τη­τα για αλ­λα­γή και α­να­τρο­πή της ση­με­ρι­νής κα­τά­στα­σης, ε­νάν­τια στην Ε­Ε και τα μο­νο­πώ­λια, στον Καλ­λι­κρά­τη και στα μνη­μό­νια δι­αρ­κεί­ας.

Κά­νε το βή­μα με το γα­ρύ­φαλ­λο στα ψη­φο­δέλ­τια. Μπο­ρείς να κά­νεις το α­πο­φα­σι­στι­κό βή­μα ε­νάν­τια στην μοι­ρο­λα­τρί­α, στην α­πο­γο­ή­τευ­ση και το συμ­βι­βα­σμό. Βο­ή­θη­σε και ε­σύ γι αλ­λα­γή του κλί­μα­τος, για α­γω­νι­στι­κή α­νά­τα­ση, για να έρ­θουν κα­λύ­τε­ρες μέ­ρες. Στο χέ­ρι σου εί­ναι να αλ­λά­ξουν τα πράγ­μα­τα, να φυ­σή­ξει ά­νε­μος αι­σι­ο­δο­ξί­ας, να ση­κω­θού­με λί­γο ψη­λό­τε­ρα ό­πως λέ­ει ο ποι­η­τής για­τί το ο­φεί­λου­με στην ι­στο­ρί­α μας και στη νέ­α γε­νιά.

Ψη­φί­ζου­με Λα­ϊ­κή Συ­σπεί­ρω­ση στις Δη­μο­τι­κές και Πε­ρι­φε­ρεια­κές ε­κλο­γές στις  18 Μα­ΐ­ου

Ψη­φί­ζου­με Κ.Κ.Ε στις Ευ­ρω­ε­κλο­γές στις 25 Μα­ΐ­ου

Η α­γρο­τι­κή πα­ρα­γω­γή εί­ναι στρα­τη­γι­κής ση­μα­σί­ας για τον τό­πο, για να έ­χει ο λα­ός φθη­νά και υ­γι­ει­νά προ­ϊ­όν­τα.

*Δη­μο­τι­κός Σύμ­βου­λος – Υ­πο­ψή­φιος Δη­μο­τι­κός Σύμ­βου­λος Καλαμάτας με τη Λαϊκή Συσπείρωση