Η αναστολή της Σένγκεν θα κόστιζε 470 δισ. ευρώ σε 10 χρόνια

Τεράστιες θα είναι οι οικονομικές απώλειες για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση που τεθούν σε ισχύ εκ νέου συνοριακοί έλεγχοι στις χώρες της Ένωσης. Γερμανική έρευνα κάνει λόγο για απώλειες ύψους 470 δισ. ευρώ σε δέκα χρόνια.

segken1Σύμφωνα με την έρευνα ενός γερμανικού think tank, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, οι απώλειες θα έφθαναν τα 470 δισ. ευρώ, ποσό τέσσερις φορές μεγαλύτερο από εκείνο που παρουσιάστηκε σε αντίστοιχη γαλλική έρευνα τον Φεβρουάριο και χρησιμοποιούσε διαφορετικό οικονομικό μοντέλο, το οποίο δεν κάλυπτε ακριβώς όλες τις χώρες.

Η γαλλική έρευνα υπολόγιζε ότι οι χώρες που ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν θα έχαναν περίπου 110 δισ. ευρώ τα επόμενα δέκα χρόνια.

Όπως σημειώνουν οι Financial Times με αφορμή τη γερμανική μελέτη, οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν πως η αναστολή της ζώνης Σένγκεν θα είχε επιπτώσεις στο εσωτερικό της ΕΕ αυξάνοντας το κόστος για εταιρείες που έχουν μεγάλο όγκο εργασιών εντός της Ένωσης, αλλά και στις εισαγωγές. Οι μεγαλύτερες περίοδοι αναμονής θα έβλαπταν τη δυνατότητα των εταιρειών να εξασφαλίζουν τις παραγγελίες τους, όπως συμβαίνει στην αγορά οχημάτα. Ίσως να χρειαζόταν να δημιουργηθούν μεγαλύτερα αποθέματα, αυξάνοντας το κόστος αποθήκευσης και έχοντας ως αποτέλεσμα αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων.

Οι έλεγχοι στα σύνορα μπορούν να πλήξουν τον τουρισμό ιδιαίτερα στα ημερήσια ταξίδια και τις μικρής διάρκειας διακοπές, αλλά και να περιορίσουν την κινητικότητα εργαζομένων εντός της Ένωσης.

Ωστόσο, οι ακριβείς επιπτώσεις τον συνοριακών ελέγχων θα σχετίζονταν ως ένα βαθμό από το εάν θα περιελάμβαναν τυχαίους ελέγχους στα σύνορα ή πιο ενδελεχείς έρευνες σε φορτηγά και άλλα οχήματα.

Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους για τις μεγάλες διαφορές μεταξύ της γαλλικής και της γερμανικής έρευνας, την οποία πραγματοποίησε το Bertelsmann Stiftung, ένα ίδρυμα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ομίλου μίντια Bertelsmann, είναι η προσπάθεια να υπολογιστούν οι συνέπειες από την αναστολή της Σένγκεν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αντιθέτως, η γαλλική έρευνα, δεν είχε συμπεράσματα για το τι θα συνέβαινε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Βρετανία είναι μια από τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν είναι μέλος της Σένγκεν.

Σύμφωνα με το Bertelsmann Stiftung οι απώλειες για τη Βρετανία θα είναι περίπου 80,5 δισ. ευρώ, όσες θα έχει και η Γαλλία, ενώ για τη Γερμανία αγγίζουν τα 77 δισ. ευρώ.

Το ίδρυμα ανακοίνωσε ότι υπολογίζει τις αθροιστικές απώλειες της ΕΕ στα 470 δισ. ευρώ για 24 από τις 28 (όχι για τις Κροατία, Κύπρο, Λουξεμβούργο και Μάλτα). Αυτό είναι βασισμένο στην υπόθεση ότι η τιμή των εισαγώμενων προϊόντων θα ανέβαιναν κατά 1% μετά την επιβολή συνοριακών ελέγχων.

Εάν η τιμή των εισαγωγών ανέβαινε έως και 3% οι απώλειες για την Ευρώπη θα έφθαναν το 1,4 τρισ. ευρώ μέσα σε δέκα χρόνια.

«Εάν επιστρέψουν τα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη πίεση στην ανάπτυξη, η οποία είναι ήδη αδύναμη» είπε ο Άαρτ ντε Γκεους, πρόεδρος του ιδρύματος. «Στο τέλος θα πληρώσουν οι πολίτες» προσθέτει.

efsyn.gr