Η Αυτοδιοίκηση βλέπει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη δημιουργία της Τράπεζας Ανάπτυξης μέσω του ΤΠκΔ

Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ αναμένεται να κατατεθούν στον πρόεδρο του ΤΠκΔ Κ. Βαρλαμίτη

kede1Τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία Τράπεζας Ανάπτυξης μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ) προτίθεται να καταθέσει η Επιτροπή Ανάπτυξης και Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας της ΚΕΔΕ σε συνάντηση, που αναμένεται να ζητήσει, με τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κ. Βαρλαμίτη. Όπως σημειώθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της, η Αυτοδιοίκηση βλέπει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη δημιουργία της Τράπεζας Ανάπτυξης μέσω του ΤΠκΔ.

Η Επιτροπή, ενόψει του νέου ΕΣΠΑ και του γεγονότος ότι ξεκινάνε οι Επιτροπές Παρακολούθησης των Περιφερειακών και Τομεακών Προγραμμάτων, επισήμανε την ανάγκη άμεσης ωρίμανσης έργων των δήμων αλλά και δημιουργίας μηχανισμού στήριξής τους καθώς πολλοί δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν μόνοι τους.

Επίσης εκφράστηκε η ανησυχία για τον αργό ρυθμό υλοποίησης των έργων στους δήμους, λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας, ενώ επισημάνθηκαν οι καταστροφικές συνέπειες που θα είχε η παύση εργολαβιών και έργων, όπως για παράδειγμα σε ότι αφορά σε έργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, παύση που θα μπορούσε να επισύρει σημαντικά πρόστιμα για τους δήμους.

Στον τομέα της καινοτομίας επισημάνθηκε ότι η Αυτοδιοίκηση παρακολουθεί με εξαιρετικό ενδιαφέρον την επενδυτική πρωτοβουλία 4C για την ενεργειακή απόδοση και την έξυπνη διαχείριση της ενέργειας.

Η Επιτροπή θεωρεί πως θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα η βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών σε δημόσια και δημοτικά κτίρια, σχολεία κτλ, μέσω του ΕΠΑΝΕΚ. Προκειμένου δε τα όποια αποτελέσματα να είναι μετρήσιμα και σωστά προσανατολισμένα, η Επιτροπή θεωρεί πως είναι απαραίτητη η χρήση του Προτύπου ISO 50001 για την ενεργειακή αναβάθμιση.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης προτάθηκαν επίσης και τα εξής:

Η δημιουργία Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ειδικά για τους δήμους, έτσι ώστε να μπορούν να ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, στοχευμένο και αξιολογημένο στις πραγματικές ανάγκες των δήμων της χώρας, με μια ομαδοποίηση βάση δήμων με κοινά χαρακτηριστικά.

Η επανασύσταση και ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Περάματος με την ενεργό συμμετοχή του δήμου Περάματος και των τοπικών φορέων.

Ακόμη η Επιτροπή προγραμματίζει εκδήλωση για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των δήμων, με καλά παραδείγματα και νομικά θέματα που άπτονται της περιουσίας καθώς και το άνοιγμα συνεργασίας με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης, σε θέματα καινοτομίας. Παράλληλα τονίστηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός εθνικού προτύπου για το SMART CITY, με πιθανή εμπλοκή φορέων όπως ο ΕΛΟΤ και άλλοι φορείς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή.