Η Καλαμάτα στο πολύ γρήγορο ίντερνετ

«Από το Φάληρο, τον Βύρωνα και την Καλαμάτα θα ξεκινήσει η διαθεσιμότητα της οπτικής ίνας που θα φτάνει μέχρι το σπίτι (fiber to the home, ftth). Aναμένεται να ακολουθήσουν, τον Σεπτέμβριο, το Μοσχάτο, η Καλαμαριά και η Λάρισα. Το μηνιαίο κόστος κάθε σύνδεσης εκτιμάται σε 40 έως 46 ευρώ ανά μήνα, εκ των οποίων το ελληνικό κράτος προτίθεται να καλύψει μέσω κουπονιού τα 13 ευρώ και για περίοδο 24 μηνών. Το κουπόνι που θα λάβει κάθε δικαιούχος, θα διατεθεί χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια και θα περιλάβει επιπλέον επιδότηση 48 ευρώ για την απόκτηση του κατάλληλου τερματικού εξοπλισμού.
Το χρονοδιάγραμμα αλλά και άλλες λεπτομέρειες του εγχειρήματος, συζητήθηκαν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, μεταξύ του γ.γ. Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων Βασίλη Μαγκλάρα και των επικεφαλής των τριών εταιρειών που αναπτύσσουν δίκτυα νέας γενιάς. Πρόκειται για τους επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ, της Vodafone Χάρη Μπρουμίδη και της Wind Νάσου Ζαρκαλή.
Η κυβέρνηση προτίθεται να διαθέσει περί τα 700 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της θέσης της χώρας στα δίκτυα νέας γενιάς (superfast broadband) εκ των οποίων 250 εκατ. ευρώ αφορούν την ενίσχυση της ζήτησης συνδέσεων ftth. Mόνο τον πρώτο χρόνο, δηλαδή μέχρι 31 Μαρτίου 2019, πρόθεση είναι να διατεθούν 130-140.000 συνδέσεις ftth για τις οποίες έχει εξασφαλιστεί επιδότηση περίπου 50 εκατ. ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στον δικτυακό τόπο «sfbb.gr».
Το εγχείρημα φέρεται να υποστηρίζεται σθεναρά από τις τρεις εταιρείες ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς (ΟΤΕ, Vodafone, Wind). Ωστόσο η διαθεσιμότητα δικτύου ακόμη παραμένει μηδενική και μόνο στο τέλος του μήνα θα υπάρχει διαθεσιμότητα στο Φάληρο. Έπειτα από μέρες αναμένεται να υπάρξουν και άλλες περιοχές, όπως ο Βύρωνας (Vodafone) η Καλαμάτα (Wind), το Μοσχάτο (Wind), Καλαμαριά (Vodafone). Οι συνδέσεις θα διατίθενται ανεξαρτήτως του κατασκευαστή του δικτύου, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα οριστικοποιηθεί και η χονδρική εμπορική πολιτική. Μια σύνδεση θα μπορεί να την αποκτά (μέσω χονδρικής αγοράς) οποιοσδήποτε πάροχος και σαν συνέπεια ο καταναλωτής θα επιλέγει τον πάροχο της αρεσκείας του».
Η εξέλιξη αυτή, που αναμένεται να αποβεί εξαιρετικά θετική για τις επιχειρήσεις κυρίως, αλλά και για τα νοικοκυριά, έγινε εφικτή χάρη στο νέο δίκτυο υπερυψηλών ταχυτήτων σταθερής τηλεφωνίας και internet, μέσω οπτικών ινών, που ήδη λειτουργεί πιλοτικά στην Καλαμάτα από τη Wind. Ο Δήμος Καλαμάτας διευκόλυνε την εταιρεία να εγκαταστήσει αυτήν την καίριας σημασίας για την ψηφιακή οικονομία υποδομή, η οποία παρουσιάσθηκε στις 26 Ιουνίου 2017, σε ξενοδοχείο της Καλαμάτας. Την παρουσίαση πραγματοποίησε η ηγεσία της Wind και κατά τη διάρκειά της τονίσθηκε ότι η Καλαμάτα αποτελεί την πρώτη πόλη υπερυψηλών ταχυτήτων σύνδεσης με το internet στην Ελλάδα.
Η Καλαμάτα είναι, δηλαδή, η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που καλύπτει τον ευρωπαϊκό στόχο του 2020 για τις διαδικτυακές ταχύτητες.
Π. ΝΙΚΑΣ: «ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»
Σε συνέχεια της ειδησεογραφίας, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας δήλωσε, σήμερα Τετάρτη 20 Ιουνίου , τα εξής: «Εδώ και αρκετό καιρό είχαμε στην πόλη μία πολύ καλή συνεργασία με τη Wind. Στη Wind έχει εκχωρηθεί το δικαίωμα για τα ψηφιακά ζητήματα στην περιοχή μας, όμως χωρίς την αποδοτική συνεργασία με το Δήμο δε θα μπορούσε να γίνει το έργο, το οποίο έγινε. Ουσιαστικά, με αυτό το έργο η Καλαμάτα πετυχαίνει τους στόχους της ευρωπαϊκής πολιτικής για τα ψηφιακά ζητήματα, όπως έχουν τεθεί για το έτος 2020.
Τι θα σημάνει αυτό στην πράξη; Θα σημάνει ουσιαστική βοήθεια και υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, βοήθεια για τις επιχειρήσεις, για τη Βιομηχανική Περιοχή, για τα ξενοδοχεία και για καθένα πολίτη ξεχωριστά, διότι η οπτική ίνα θα μπορέσει με τη συγχρηματοδότηση και του Κράτους να μπει σε κάθε σπίτι.
Το γεγονός ότι πετυχαίνουμε από τώρα τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2020 είναι γεγονός πολύ σημαντικό. Είμαι χαρούμενος, διότι με τους συνεργάτες μου πήραμε τότε την απόφαση συνεργασίας, παρά το γεγονός ότι είχε κάποιο κόστος για την πόλη: εννοώ το σκάψιμο των δρόμων και επισημαίνω ότι η Wind υποχρεώθηκε κάποιους δρόμους να τους αποκαταστήσει πλήρως.
Το αποτέλεσμα είναι εξόχως σημαντικό, δημιουργικό, αποδοτικό για την πόλη.
Παράλληλα, υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για την ανάπτυξη ασύρματου δικτύου 5G. Η Καλαμάτα είναι μία από τις τρεις πόλεις όπου θα προωθηθούν ζητήματα ψηφιακής πολιτικής από πλευράς Κυβέρνησης».
Υπενθυμίζεται ότι, σε σύσκεψη στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασιλείου Μαγκλάρα και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Δήμων Καλαμάτας, Τρικάλων και Ζωγράφου, την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018, συζητήθηκε η προώθηση των δικτύων ασυρμάτων τηλεπικοινωνιών 5 G. Οι τρεις παραπάνω Δήμοι επελέγησαν ως οι καταλληλότεροι για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος. Για την πραγματοποίηση του έργου θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου, Δήμου και Εταιρειών.
Σε συνέχεια των ανωτέρω και άλλων προσπαθειών του Δήμου Καλαμάτας στις ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες, ήλθε η βράβευσή του με πανελλήνια διάκριση, την Τετάρτη 6 Ιουνίου , στο πλαίσιο του 3ου ετησίου Συνεδρίου «Sm@rt Cities – Digit@l Citizens» (6 και 7 Ιουνίου) με βασικό θεματικό άξονα: «Think Sm@rt: Οι Ελληνικές Πόλεις μπροστά στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό». Η Διάκριση για την Καλαμάτα αναφέρει ότι αυτή «αναδεικνύεται ως Τιμώμενη Πόλη για το σχεδιασμό και την ολοκληρωμένη υλοποίηση περιβάλλοντος ψηφιακών υποδομών και υπηρεσιών στους δημότες και τις επιχειρήσεις μέσω ευρυζωνικών δικτύων και κινητών επικοινωνιών».
Αυτό το πρώτο βραβείο, το οποίο επέδωσε στο Δήμαρχο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Γιώργος Φλωρεντής, απεικονίζει την πρόοδο της Καλαμάτας στις ευρυζωνικές υποδομές, στα αναπτυξιακά έργα, στην ψηφιακή οργάνωση του Δήμου, που βελτιώνει την εξυπηρέτηση των πολιτών και στα επιτεύγματα των Νομικών Προσώπων του Δήμου Καλαμάτας, όπως η ΚΕ «Φάρις» και η ΔΕΥΑΚ.