Ως το απόλυτο λάθος χαρακτήρισε ο Σταύρος Θεοδωράκης την αδειοδότηση μόνο τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον Παύλο Τσίμα, λέγοντας ότι οι τέσσερις άδειες είναι λάθος για όλους τους πιθανούς λόγους καθώς θα φέρουν λιγότερα χρήματα στο ταμείο του δημοσίου, λιγότερο ανταγωνισμό και χειρότερο τηλεοπτικό πρόγραμμα.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού μιλώντας στην εκπομπή «Ημερολόγιο» ανέφερε ότι η κυβέρνηση κάνει λάθος και αντί να το διορθώσει χτίζει πάνω σε αυτό λέγοντας μάλιστα ότι αυτό αποτελεί προσφιλή τακτική του κ. Τσίπρα, όπως αυτός έχει αποδείξει με τη διαπραγμάτευση και το δημοψήφισμα. «Αυτή είναι μια καταστροφική συνταγή για έναν ηγέτη. Χτίζει πάνω στην άμμο και σιγά-σιγά θα δει, κάποια στιγμή, όλο το οικοδόμημα να καταρρέει» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε τις προτάσεις του Κινήματος για τα κριτήρια που θα έπρεπε να πληροί η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών και ζήτησε μεγαλύτερη διαφάνεια και απεξάρτηση της τηλεόρασης από τους πολιτικούς. Στη συνέχεια ανέφερε ότι μόνο με πολύ αυστηρούς και καθαρούς κανόνες μπορεί να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής και τόνισε ότι όσοι έχουν κύρια δραστηριότητα τα δημόσια έργα και τις προμήθειες του δημοσίου δεν πρέπει να κατέχουν τηλεοπτικό σταθμό.
Μιλώντας για τη συγκεκριμένη διαδικασία που επέλεξαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ανέφερε ότι είναι πρωτάκουστη και με μοναδικό σκοπό να την διηγούνται οι ΣΥΡΙΖΑίοι στους ψηφοφόρους του, τονίζοντας δε ότι είναι ένα γελοίο αφήγημα.
Ερωτώμενος για το ποια είναι λύση απάντησε ότι πρέπει να ανοίξουμε το διαγωνισμό, να δώσουμε παραπάνω άδειες και τα κανάλια καταβάλουν στο δημόσιο, εκτός από το αντίτιμο της άδειας, και το 1% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων τους, χρήματα που θα πηγαίνουν κατά προτεραιότητα σε δαπάνες για την παιδεία.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού στάθηκε ιδιαίτερα και στα ποιοτικά κριτήρια λέγοντας: «Σε όλες τις χώρες υπάρχουν ποιοτικά κριτήρια, και όχι μόνο οι βαλίτσες με τα χρήματα, Τα κριτήρια αυτά ελέγχονται από ένα δυνατό ΕΣΡ». Στη συνέχεια αναρωτήθηκε «Αν το ζήτημα είναι μόνο τα λεφτά γιατί δεν δίνουν δέκα άδειες;», και κατέληξε λέγοντας ότι «Η διαδικασία μπάζει από παντού».
Τέλος, ερωτώμενος για την επόμενη μέρα ανέφερε: «Τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς τους απασχολεί πολύ το θέμα με τις τέσσερις άδειες καθώς δημιουργείται καρτέλ στην ενημέρωση. Πιστεύω θα υπάρξει ισχυρή αντίδραση από την πλευρά τους».
Ακούστε παρακάτω ολόκληρη την συνέντευξη:
Αναλυτικά τα όσα είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού:
Για την πρόταση του Ποταμιού για το σπάσιμο του “τριγώνου ΜΜΕ, Τραπεζών, κομμάτων”:
Στην πρώτη μου ομιλία στη Βουλή, την ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, γυρνώ προς τον κ. Τσίπρα που κάθεται στα έδρανα και του λέω: «Να κάνουμε μία συντονισμένη προσπάθεια να σπάσουμε το αμαρτωλό τρίγωνο. Τραπεζών, media, κομμάτων». Και υπάρχει και μια συμπεριφορά από μέρους του που λέει ότι «βεβαίως θα το κάνουμε». Ανοίγει τα χέρια, “εδώ είμαστε θα το κάνουμε”. Από την ημέρα εκείνη και μετά, όσες ουσιαστικές προτάσεις και αν έχουμε κάνει για να σπάσουμε το τρίγωνο της διαπλοκής για να το πούμε απλουστευτικά όπως το λένε όλοι, καμία δεν έχει γίνει αποδεκτή καμία.
Για το αν η τρέχουσα διαδικασία σπάει το τρίγωνο της διαπλοκής:
Δεν το κάνει για πάρα πολλούς λόγους. Η τρέχουσα διαδικασία ξεκινάει από ένα λάθος, το οποίο το μαρτυρούν στους διαδρόμους της Βουλής και βουλευτές: Οι 4 άδειες είναι λάθος, για πολλούς λόγους. Πρώτον, λιγότερα λεφτά για το κράτος, λιγότερος ανταγωνισμός, χειρότερη ποιότητα ειδήσεων. Πιο εύκολα “πιάνεις” τέσσερις παίχτες, θα έχεις όμως και χειρότερο πρόγραμμα. Το λέω με την έννοια ότι αν δεν νιώσεις την ανάσα του επόμενου πίσω σου που θα σε ανταγωνιστεί, που θα έχει καλύτερο πρόγραμμα, καλύτερες εκπομπές, θα είναι πιο αντικειμενικός, θα κερδίσει μεγαλύτερο κοινό, γιατί να αλλάξεις; Κάνεις ένα κλειστό σύστημα με τέσσερις άδειες, και ο καθένας νοιώθει ασφαλής αν έχει δώσει τα περισσότερα λεφτά. Αυτό είναι ένα απόλυτο λάθος. Ακόμα και η Κύπρος έχει επτά κανάλια πανκυπριακής εμβέλειας. H Αυστρία, μια μικρότερη χώρα από εμάς, έχει 12. Ας μη συνεχίσουμε το παιχνίδι της αριθμητικής. Το ξέρουμε όλοι. Τι κάνει λοιπόν.ο κ. Τσίπρας; Είναι σαφές ότι κάνει ένα μεγάλο λάθος Και αντί να το διορθώσει, χτίζει πάνω σ΄αυτό και οι συνέπειες θα είναι ότι αυτό θα δημιουργήσει τα προβλήματα και της νέας διαπλοκής, όπως λέτε.
Για τη διαδικασία της δημοπράτησης των αδειών:
Η διαδικασία είναι πρωτάκουστη. Και πραγματικά προσπαθώ τόσες μέρες να βρω έναν επιχειρηματία που να έχει λάβει μέρος σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου σε αντίστοιχη διαδικασία. Προκάλεσα και τους Συριζαίους να μου πούνε αν κάποια στιγμή στη Χιλή, στην Κούβα, στο Ελ Σαλβαδόρ, στη Νικαράγουα σε όποια χώρα θέλουν, αν έχει γίνει μια παρόμοια διαδικασία. Νομίζω ότι είναι μια διαδικασία απλά και μόνο για να τη διηγούνται οι Συριζαίοι στους ψηφοφόρους τους. «Εμεις τους κλείσαμε σε ένα κτίριο. Δεν θέλουμε υπολογιστές. Τους δώσαμε στρατιωτικά ρούχα, στρατιωτικά ράντζα και τους είπαμε δώστε λεφτά να πάρετε άδεις». Αυτό είναι το αφήγημα που μπορεί σε κάποιους πολίτες να φαίνεται εντυπωσιακό και σε κάποιους άλλους να φαίνεται γελοίο, αλλά αυτό είναι όμως το αφήγημα είναι που προσπαθεί να δώσει ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του στον κόσμο. Εμείς λέμε να γίνει ο διαγωνισμός ηλεκτρονικός, όπως το κάνει το ΤΑΙΠΕΔ με αυτή την κυβέρνηση, να είναι ηλεκτρονικός, κλειστός, να δοθούν περισσότερες άδειες και να πάρουν περισσότερα λεφτά για τον ελληνικό λαό.
Για το γεγονός ότι ο διαγωνισμός γίνεται με όρους αποκλειστικά οικονομικούς:
Έχετε απόλυτο δίκιο και σας παρουσιάσαμε και στη Βουλή το γεγονός ότι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που δόθηκαν τηλεοπτικές άδειες πέρα από τις επιμέρους διαφορές, υπάρχουν πάντα και ποιοτικά κριτήρια. Δίνεις μία βαλίτσα με λεφτά και μάλιστα χωρίς να δηλώνεις από που τα έχεις βγάλει; Από που και ως που αυτό είναι σοβαρό κριτήριο για να κατέχεις άδεια; Τα ποιοτικά κριτήρια υπάρχουν σε όλες τις χώρες, και βέβαια συνοδεύονται από ένα ισχυρό ΕΣΡ το οποίο κρίνει αυτά τα κριτήρια. Για πρώτη φορά εδώ λοιπόν κάνουν έναν πλειστηριασμό ας το πούμε αδειών με μόνο κριτήριο τα οικονομικά αλλά και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ένα πρόβλημα. Αν το ζήτημα είναι μόνο τα λεφτά και ειδικά σε μία πολύ δύσκολη στιγμή που η κρίση είναι τεράστια κλπ γιατί να μην δώσεις 10 άδειες; Γιατί να δώσεις μόνο τέσσερις; Από παντού μπάζει, ας μου επιτραπεί η φράση, η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ.
Για το τι θα πρέπει να γίνει μετά το πέρας του διαγωνισμού:
Προφανώς θα υπάρξουν αντιδράσεις και προφανώς θα υπάρξουν και αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων οι οποίες όμως αντιμετωπίζονται με μικρές ενέργειες. Μπορεί να πει το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι ίσως πρέπει να δώσουμε ισχυρότερο ρόλο στο ΕΣΡ και η κυβέρνηση τότε να προσθέσει ότι το χαρτί της άδειας το δίνει το ΕΣΡ και δεν το δίνει ο υπουργός. Στο ελληνικό δηλαδή πεδίο πιστεύω ότι συνέχεια θα τρωγόμαστε χωρίς να βρίσκουμε λύση. Η Ευρώπη έχει ένα ζήτημα που την απασχολεί και αυτό είναι οι τέσσερις άδειες, η απουσία ανταγωνισμού. Ότι αυτές οι κινήσεις της κυβέρνησης μπορεί εύκολα να δημιουργήσουν ένα καρτέλ ενημέρωσης. Εκεί νομίζω ότι θα υπάρξει μία έντονη αντίδραση από την ΕΕ το φθινόπωρο, σύμφωνα με όσα μας λένε άνθρωποι στην Ευρώπη που θεωρούν πρωτάκουστη την απόφαση να δοθούν μόνο τέσσερις άδειες. Από εκεί και πέρα αν η κυβέρνηση με τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν αποφασίσει ότι θέλει μία λύση, αυτή η λύση υπάρχει και την περιέγραψα και χθες. Ας ανοίξουμε τον διαγωνισμό, να δώσουμε σε παραπάνω ανθρώπους άδειες και με πολύ αυστηρά κριτήρια και για την κοινωνία.
Για το αν θα πρέπει το δημόσιο, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσης όπως αυτή που διανύουμε να εισπράττει χρήματα από τη διαδικασία:
Εμείς προτείναμε να το πάμε ένα βήμα παρακάτω. Να γίνει λοιπόν ο διαγωνισμός για τις άδειες, να έχουμε παραπάνω άδειες από τις τέσσερις που επιβάλλουν τώρα. Απ’ ότι μας λένε οι τεχνικοί μιλάμε για περίπου 10 άδειες πανελλαδικής εμβέλειας που μπορούμε να έχουμε. Δέκα άδειες, σημαίνει παραπάνω λεφτά, και από εκεί και πέρα κάθε κανάλι πρέπει να δίνει ένα ποσοστό επί του ακαθάριστου ποσού των εσόδων του -εμείς λέμε το 1%- που θα πηγαίνει στον προϋπολογισμό της παιδείας. Αν έχει κάποιος άλλος μια αντιπρόταση βεβαίως να την ακούσουμε. Και οι άδειες, οι συχνότητες -και αυτό είναι κάτι που είπαμε από την πρώτη στιγμή- δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να ξεχάσει ο ελληνικός λαός, δηλαδή να το πάρουν κάποιοι και να το διαχειρίζονται, να το νοικιάζουν, να το πουλάνε και να μη κερδίζει τίποτα ο ελληνικός λαός. Θα πρέπει να κερδίζει. Άρα ένα ποσοστό επί των ακαθάριστων εσόδων των καναλιών θα πρέπει να πηγαίνει στα ταμεία του κράτους.
Για το πώς μπορεί να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής:
Το τρίγωνο σπάει πάρα πολύ εύκολα, αν βάζαμε πολύ καθαρούς κανόνες χρηματοδότησης. Γιατί, πραγματικά, υπήρξαν κανάλια στο παρελθόν που χρηματοδοτήθηκαν όχι με κανόνες αγορές, αλλά με κανόνες διαπλοκής. Δηλαδή είχαν έναν φίλο πολιτικό, τους κανόνιζε με μια τράπεζα να πάρουν ένα μεγαλύτερο δάνειο. Πολύ φοβούμαι, και θα το δούμε το επόμενο διάστημα, ότι αυτό μπορεί να συνεχίζεται και σήμερα. Πρέπει να το σπάσουμε αυτό και βεβαίως πρέπει να απαγορεύσουμε ή τέλος πάντων να κάνουμε πάρα πολύ δύσκολη, τη συμμετοχή ανθρώπων στην ιδιοκτησία τηλεοπτικών καναλιών που ζουν με κρατικό χρήμα -και εδώ είναι μια μάχη που πρέπει να δώσουμε και στην Ευρώπη.
Δηλαδή αν η κύρια δουλειά ενός επιχειρηματία είναι να προμηθεύει π.χ.: όπλα στο δημόσιο, ή να αναλαμβάνει δημόσια έργα δεν μπορεί από τη μια το αφεντικό του να είναι η κυβέρνηση – το κράτος- και από τη άλλη να παρέχει ενημέρωση στον ελληνικό λαό. Γιατί είναι σαφές ότι -θα είναι για να μην πω εξαγορασμένος- αλλά θα ακούει περισσότερο την κυβέρνηση που θα έχει αύριο να πληρώσει το δημόσιο έργο που έχει αναλάβει παρά τους κανόνες δεοντολογίας.
Για το αν υπήρχε περιθώριο να ξανανοίξει η συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες:
Για να είμαι ειλικρινής, υπάρχουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που στους διαδρόμους της Βουλής φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι ο δρόμος που έχουν πάρει είναι λάθος, ότι είναι ένας αδιέξοδος δρόμος που θα δημιουργεί συνέχεια προβλήματα και νομικά, και στην ενημέρωση και με τους δημοσιογράφους θα υπάρχουν συνεχείς συγκρούσεις, χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η ενημέρωση και η ψυχαγωγία του κόσμου και λεφτά στο δημόσιο ταμείο. Υπάρχουν επισημάνσεις από το κυβερνητικό στρατόπεδο ότι κάτι πρέπει να κάνουμε. Δεν είμαι σίγουρος ότι ο κ. Τσίπρας θα αλλάξει, γιατί κάτι που δυστυχώς χαρακτηρίζει την πολιτική του είναι ότι του αρέσει να χτίζει πάνω στα λάθη του. Το ίδιο έκανε και με το δημοψήφισμα και με τη διαπραγμάτευση. Δηλαδή αντί να δεχτεί κάποια στιγμή ότι μπορεί να κάνει και λάθος και να αλλάξει την πορεία του, προσπαθεί με καινούριες πράξεις να επιβεβαιώσει ότι το λάθος του δεν είναι λάθος. Και αυτό όπως ξέρετε είναι καταστροφική συνταγή για έναν ηγέτη. Χτίζει πάνω στην άμμο και σιγά-σιγά θα δει κάποια στιγμή όλο το οικοδόμημα να καταρρέει.