Η «λαϊκή δεξιά» πάει… κυβέρνηση

laiki deksia«Λα­ϊ­κοί» ή «τη­λε-υ­πουρ­γοί»; Τα 5 πρό­σω­πα που α­πό τα.­.. με­τε­ρί­ζια της «αν­τι­μνη­μο­νια­κής» ρη­το­ρι­κής βρέ­θη­καν στην κυ­βέρ­νη­ση. Τί λέ­ει το πα­ρελ­θόν τους και ποι­ος εί­ναι ο στό­χος του Α. Σα­μα­ρά.

Αρ­γύ­ρης Ντι­νό­που­λος στο υ­πουρ­γει­ο Ε­σω­τε­ρι­κών, Βα­σί­λης Κι­κί­λιας υ­πουρ­γός Προ­στα­σί­ας του Πο­λί­τη, Σο­φί­α Βούλ­τε­ψη κυ­βερ­νη­τι­κή Εκ­πρό­σω­πος, Κα­τε­ρί­να Πα­πα­κώ­στα υ­φυ­πουρ­γός Υ­γεί­ας και Γε­ρά­σι­μος Γι­α­κου­μά­τος υ­φυ­πουρ­γός Α­νά­πτυ­ξης. Και οι πέν­τε νέ­οι υ­πουρ­γοί, α­νή­κουν στη λε­γό­με­νη «ε­πι­κοι­νω­νια­κή» ή «τη­λε­ο­πτι­κή» Δε­ξιά, με συ­χνές εμ­φα­νί­σεις στα τη­λε­πα­ρά­θυ­ρα.

Ε­να άλ­λο κοι­νό στοι­χεί­ο των πέν­τε νέ­ων υ­πουρ­γών, εί­ναι η «αν­τι­μνη­μο­νια­κή» τη­λε­ο­πτι­κή ρη­το­ρεί­α τους, κα­θώς σε αρ­κε­τές πε­ρι­πτώ­σεις έ­χουν α­σκή­σει κρι­τι­κή στην κυ­βέρ­νη­ση, ω­στό­σο πάν­τα προ­έ­βαλ­λαν -στο τέ­λος της κρι­τι­κής τους- την α­νάγ­κη να συ­νε­χι­στεί η «σφι­χτή» δη­μο­σι­ο­νο­μι­κή πο­λι­τι­κή, με πιο κοι­νω­νι­κούς ό­μως ό­ρους.

Η ε­πι­λο­γή τους για το νέ­ο κυ­βερ­νη­τι­κό σχή­μα υ­πα­κού­ει α­κρι­βώς σ’ αυ­τή την α­νάγ­κη: Να δεί­ξει η κυ­βέρ­νη­ση πως έ­λα­βε το «μή­νυ­μα» των ευ­ρω­ε­κλο­γών και κά­νει «στρο­φή στην κοι­νω­νί­α». Το κα­τά πό­σο η εν λό­γω «στρο­φή» θα έ­χει ου­σι­α­στι­κό αν­τί­κρυ­σμα ή θα πε­ρι­ο­ρι­στεί και πά­λι στην τη­λε­ο­πτι­κή ρη­το­ρεί­α θα το δεί­ξει – ά­με­σα – η ι­στο­ρί­α. Το πα­ρελ­θόν, ό­μως, το ύ­φος και οι θέ­σεις των «πέν­τε» προ­ϊ­δε­ά­ζουν ή­δη για, αν μη τί άλ­λο, θερ­μές πο­λι­τι­κές στιγ­μές.

Κοι­νό στοι­χεί­ο των πέν­τε νέ­ων υ­πουρ­γών, εί­ναι η «αν­τι­μνη­μο­νια­κή» τη­λε­ο­πτι­κή ρη­το­ρεί­α τους,

Αρ­γύ­ρης Ντι­νό­που­λος: Οι τη­λε­καυ­γά­δες με τον Α­δω­νι και η σκλη­ρή ε­πί­θε­ση στον Μέρ­γο

Ο πρώ­ην δη­μο­σι­ο­γρά­φος και νέ­ος υ­πουρ­γός Ε­σω­τε­ρι­κών Αρ­γύ­ρης Ντι­νό­που­λος, εί­ναι γνή­σιος εκ­φρα­στής της λα­ϊ­κής Δε­ξιάς, ε­νώ θε­ω­ρεί­ται έ­νας «κα­ρα­μαν­λη­νο­γε­νής» βου­λευ­τής, κα­θώς έ­χει κα­λές σχέ­σεις με τον πρώ­ην πρω­θυ­πουρ­γό. Ο κ. Ντι­νό­που­λος εί­χε ξε­χω­ρί­σει για τους καυ­γά­δες του με τον Α­δω­νι Γε­ω­ρι­γιά­δη, ό­ταν ο πρώ­ην υ­πουρ­γός Υ­γεί­ας βρι­σκό­ταν στο ΛΑ­ΟΣ. Τό­τε ο κ. Ντι­νό­που­λος κα­τη­γο­ρού­σε τον Α­δω­νι Γε­ωρ­γιά­δη πως ο ΛΑ­ΟΣ ή­ταν «δε­κα­νί­κι» του ΠΑ­ΣΟΚ.

Αλ­λη μια σκλη­ρή δή­λω­ση του κ. Ντι­νό­που­λου, ή­ταν κα­τά του -τό­τε- γε­νι­κού γραμ­μα­τέ­α του υ­πουρ­γεί­ου Οι­κο­νο­μι­κών Γι­ώρ­γου Μέρ­γου, ο ο­ποί­ος εί­χε πει ό­τι «ο κα­τώ­τα­τος μι­σθός βρί­σκε­ται σε υ­ψη­λά ε­πί­πε­δα». Ο κ. Ντι­νό­που­λος τό­τε εί­χε πει πως «πρώ­τος ε­γώ ή­θε­λα να δεί­ρω τον Μέρ­γο».

Βα­σί­λης Κι­κί­λιας: Η κρι­τι­κή για το μαύ­ρο στην ΕΡΤ

Ο Βα­σί­λης Κι­κί­λιας, κλί­νει και ε­κεί­νος προς τη «φι­λο­λα­ΐ­κή» πλευ­ρά, ω­στό­σο έ­χει μια πιο «χα­λα­ρή» στά­ση σε σχέ­ση με τους υ­πό­λοι­πους υ­πουρ­γούς. Στις τη­λε­ο­πτι­κές εμ­φα­νί­σεις πα­ρου­σιά­ζει μια «αν­τι­μνη­μο­νια­κή με­τρι­ο­πά­θεια», κα­θώς α­σκεί συ­χνά ή­πια κρι­τι­κή στην κυ­βέρ­νη­ση. Α­πο­κο­ρύ­φω­μα της κρι­τι­κής του κα­τά της ΝΔ, ή­ταν ό­ταν κα­τά τη διά­ρκεια της πρό­τα­σης μομ­φής του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ κα­τά της κυ­βέρ­νη­σης, εί­χε δη­λώ­σει: ««Το σί­γου­ρο, κύ­ριοι συ­νά­δελ­φοι της πλει­ο­ψη­φί­ας, εί­ναι ό­τι στο θέ­μα της ΕΡΤ χά­σα­με. Αν εί­ναι σω­στές οι πλη­ρο­φο­ρί­ες μου, φτά­σα­με α­πό τα τρί­α κα­νά­λια, που εί­χα­με, σε έ­να, με κό­στος 240 εκ ευ­ρώ. Κά­τι δεν πά­ει κα­λά».

Ο κ. Κι­κί­λιας ή­ταν α­νά­με­σα στους τρεις βου­λευ­τές που το υ­πουρ­γεί­ο Οι­κο­νο­μι­κών εί­χε α­να­κοι­νώ­σει πως εί­χε βγά­λει έ­ξω έ­να χρη­μα­τι­κό πο­σό που δεν δι­και­ο­λο­γεί­ται α­πό το πό­θεν έ­σχες του, ω­στό­σο αρ­γό­τε­ρα δι­και­ώ­θη­κε κα­θώς τα χρή­μα­τα του ή­ταν νό­μι­μα και φο­ρο­λο­γη­μέ­να.

Γε­ρά­σι­μος Γι­α­κου­μά­τος: Οι δραχ­μές στη Βου­λή, η γκρί­νια κα­τά της λι­τό­τη­τας και η υ­πό­θε­ση φο­ρο­δι­α­φυ­γής

Εί­ναι έ­νας α­πό τους πιο θο­ρυ­βώ­δεις βου­λευ­τές της κυ­βέρ­νη­σης. Ο Γε­ρά­σι­μος Γι­α­κου­μά­τος έ­χει δι­α­τυ­πώ­σει σε αρ­κε­τές πε­ρι­πτώ­σεις κρι­τι­κή κα­τά της σφι­χτής δη­μο­σι­ο­νο­μι­κής πο­λι­τι­κής, ω­στό­σο ταυ­τό­χρο­να την έ­χει υ­πε­ρα­σπι­στεί, χρη­σι­μο­ποι­ών­τας συ­νή­θως ε­πι­κοι­νω­νια­κή πο­λι­τι­κή τη­λε­πα­ρα­θύ­ρων. Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό πα­ρά­δειγ­μα ή­ταν ό­ταν κα­τέ­θε­σε 100 δραχ­μές στη Βου­λή, τις ο­ποί­ες, ό­πως εί­πε, το φύ­λα­γε για τις δύ­σκο­λες ώ­ρες, προ­κει­μέ­νου να ξορ­κί­σει το κα­κό α­πό την ε­πι­στρο­φή στη δραχ­μή.

Πα­ράλ­λη­λα, ο Γε­ρά­σι­μος Γι­α­κου­μά­τος ή­ταν α­πό τους βου­λευ­τές της ΝΔ που δεν εί­χαν και την κα­λύ­τε­ρη ά­πο­ψη για τους δα­νει­στές, α­πο­κα­λών­τας μά­λι­στα τον Βόλ­φγκανγκ Σό­ιμ­πλε «πρά­κτο­ρα του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ».

Ο­σον α­φο­ρά τώ­ρα την υ­πό­θε­ση φο­ρο­δι­α­φυ­γής, τον Μάρ­τιο ο Γε­ρά­σι­μος Γι­α­κου­μά­τος, με α­φορ­μή την πε­ρι­πέ­τεια της οι­κο­γέ­νειας του με τον έ­λεγ­χο της οι­κο­νο­μι­κής α­στυ­νο­μί­ας στον οί­κο ευ­γη­ρί­ας «Α­γιος Χα­ρά­λαμ­πος» και το αί­τη­μα για άρ­ση της βου­λευ­τι­κής του α­συ­λί­ας, στό­λι­ζε τον ση­με­ρι­νό πο­λι­τι­κό του προ­ϊ­στά­με­νο Νί­κο Δέν­δια ως «υ­παί­τιο της πο­λι­τι­κής του δί­ω­ξης» α­φή­νον­τας αιχ­μές ό­τι ε­πο­φθαλ­μιά τη βου­λευ­τι­κή του έ­δρα.

t­h­e­t­oc.gr