Ανατροπή στους Ανεξάρτητους Έλληνες, όπου μάλλον δεν εκλέγεται ο Νότης Μαριάς, αλλά ο Γιώργος Ρωμανιάς...
Ο Μανώλης Γλέζος, η Σοφία Σακοράφα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, η Κωνσταντίνα Κούνεβα, οι πανεπιστημιακοί Γιώργος Κατρούγκαλος και Κώστας Χρυσόγονος, εκλέγονται στην Ευρωβουλή με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και με καταμετρημένο το 31,85% των σταυρών.
Σύμφωνα με τα έως στιγμής αποτελέσματα, αναπληρωματικοί τους ορίζονται οι Νίκος Χουντής, Στέλιος Κούλογλου, Γιάννης Μηλιός, Κρίτων Αρσένης, Σάββας Ρομπόλης και Σία Αναγνωστοπούλου.
Δύο γυναίκες αναδεικνύονται πρώτες σε σταυρούς έως στιγμής στη ΝΔ. Η Ελίζα Βόζενμπεργκ και η Μαρία Σπυράκη έχουν αφήσει πίσω τους τον Μανώλη Κεφαλογιάννη, που αρχικά αναδεικνυόταν πρώτος στην καταμέτρηση. Ακολουθούν ο δημοσιογράφος Γιώργος Κύρτσος και ο πρώην ποδοσφαιριστής Θοδωρής Ζαγοράκης. Ως αναπληρωματικοί τους ακολουθούν η Νίκη Τζαβέλα, ο Γιώργος Αμυράς, η Ρόδη Κράτσα, η Νατάσα Ράγιου και ο Σταύρος Ξαρχάκος.
Από τη Χρυσή Αυγή εκλέγονται ο Λευτέρης Συναδινός, ο Λάμπρος Φουντούλης και ο Γιώργος Επιτήδειος. Αναπληρωματικοί εκλέγονται ο Κώστας Αλεξανδράκης, ο Γιώργος Γαλέος και ο Βασίλης Χαλβατζούλης.
Η Εύα Καϊλή διατηρεί το προβάδισμα στο ψηφοδέλτιο της Ελιάς και ακολουθεί ο Παντελής Καψής. Ως αναπληρωματικοί ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης και η Συλβάνα Ράπτη.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Γραμματικάκης εκλέγεται πρώτος σε ψήφους από το Ποτάμι και ακολουθεί ο Μίλτος Κύρκος. Ως αναπληρωματικοί ορίζονται ο Βασίλης Δοσούλας και ο Νίκος Ορφανός.
Από το ΚΚΕ εκλέγονται ο Κώστας Παπαδάκης και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, με αναπληρωματικούς τον Μιχαήλ Μιχαήλ και τη Λουϊζα Ράζου.
Ο οικονομολόγος και ειδικός στα θέματα κοινωνικής ασφάλισης Γιώργος Ρωμανιάς αναμετράται σε σταυρούς με τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νότη Μαριά, τον οποίον ο Γ. Ρωμανιάς με καταμετρημένο το 31,40% των σταυρών, ξεπερνά με 41 σταυρούς.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των φετινών ευρωεκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σε 7 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.
Ξεπέρασε τη ΝΔ σε: Ιόνια Νησιά (33,81%), Κρήτη (31,78%), Ήπειρο (30,66%), Δυτική Ελλάδα (30,38%), Αττική (28,70%), Στερεά Ελλάδα (28,58%) και Θεσσαλία (26,39%).
Η ΝΔ έλαβε τα υψηλότερα ποσοστά στην Πελοπόννησο (28,35) και ακολουθούν το Νότιο Αιγαίο (26,05%), η Δυτική Μακεδονία (25,52%), το Βόρειο Αιγαίο (24,97%), η Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης (24,26%) και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (23,35%).
Η Χρυσή Αυγή, που αναδεικνύεται σε τρίτη δύναμη, συγκέντρωσε τα υψηλότερα ποσοστά της σε Κεντρική Μακεδονία (11,34%), Πελοπόννησο (11.26%), Στερεά Ελλάδα (10,25%), Αττική (9,75%) και Ιόνια Νησιά (8,52%). Στις υπόλοιπες Περιφέρειες η δυναμική της κυμαίνεται σε 1%-2%. Ειδικά στην Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης 3ο κόμμα αναδεικνύεται το κόμμα της τουρκογενούς, μουσουλμανικής μειονότητας Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας.
Η Ελιά έλαβε τα υψηλότερα ποσοστά της στην Κρήτη (11,39%) και ακολουθούν το Βόρειο (10,09%) και το Νότιο (9,96%) Αιγαίο και η Δυτική Ελλάδα (9,83%). Τα χαμηλότερα ποσοστά πήρε στην Αττική (6,38%) όπου αναδείχθηκε 6ο κόμμα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.
Το Ποτάμι έλαβε τις περισσότερες ψήφους στην Κρήτη (10,12%), την Στερεά Ελλάδα (8,01%) και την Αττική (7,34%) και τις λιγότερες στην Ανατ. Μακεδονία – Θράκη (5,19%).
Το ΚΚΕ έλαβε τα υψηλότερα ποσοστά στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (11,46%) και Ιονίων Νήσων (8,89%) και το χαμηλότερο στην Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης (3,23%).
Οι ΑΝΕΛ έλαβαν τα υψηλότερα ποσοστά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (5,49%), στη Δυτική Μακεδονία (4,68%), το Νότιο Αιγαίο (4,61%) και το χαμηλότερο στο Βόρειο Αιγαίο (2,53%).
epikaira.gr