Η Τρόικα αγριεύει: Μηδενική ανοχή στο νέο Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων

upourgeio_oikonomikonΜη­δε­νι­κή θα εί­ναι η α­νο­χή και η πί­στω­ση χρό­νου που θα έ­χει ο νέ­ος Γε­νι­κός Γραμ­μα­τέ­ας Δη­μο­σί­ων Ε­σό­δων α­πό τους εκ­προ­σώ­πους των δα­νει­στών, «πλη­ρώ­νον­τας» ε­πί της ου­σί­ας τον μάλ­λον ά­κομ­ψο τρό­πο «πα­ραί­τη­σης» του Χά­ρη Θε­ο­χά­ρη. Οι νε­ώ­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες κι α­πό τις δύ­ο πλευ­ρές του Α­τλαν­τι­κού α­να­φέ­ρουν ό­τι οι τε­χνο­κρά­τες του ΔΝΤ και της Κο­μι­σιόν κα­τά το κοι­νώς λε­γό­με­νο εί­ναι ε­κνευ­ρι­σμέ­νοι με τη στο­χο­ποί­η­ση του πρώ­ην, πλέ­ον, Γε­νι­κού Γραμ­μα­τέ­α και υ­πεν­θυ­μί­ζουν με δη­κτι­κό τρό­πο ό­τι ε­άν η Τρό­ι­κα δεν εί­χε ε­πι­μεί­νει για τη δη­μι­ουρ­γί­α αυ­τό­νο­μης Γε­νι­κής Γραμ­μα­τεί­ας, α­κό­μα θα «σερ­νό­ταν» η ε­φαρ­μο­γή της φο­ρο­λο­γι­κής νο­μο­θε­σί­ας ή­τοι η εί­σπρα­ξη φό­ρων και ο­φει­λών.

Οι ί­δι­ες πλη­ρο­φο­ρί­ες α­να­φέ­ρουν, ε­πί­σης, ό­τι ει­δι­κά στις Βρυ­ξέλ­λες δεν.­.. ε­κτί­μη­σαν ι­δι­αι­τέ­ρως τις προ­σπά­θει­ες κά­ποι­ων α­ξι­ω­μα­τού­χων στην Α­θή­να να υ­πο­βαθ­μί­σουν το πρω­ί της Πέμ­πτης τις α­νε­πί­ση­μες δη­λώ­σεις δυ­σα­ρέ­σκειας α­πό την Κο­μι­σιόν εν ό­ψει της ε­πι­κεί­με­νης πα­ραί­τη­σης Θε­ο­χά­ρη. Οι γνω­ρί­ζον­τες πρό­σω­πα και πράγ­μα­τα ση­μει­ώ­νουν, δε, ό­τι δεν εί­ναι τυ­χαί­α η έκ­δο­ση ε­πί­ση­μης α­να­κοί­νω­σης α­πό την Κο­μι­σιόν το α­πό­γευ­μα της Πέμ­πτης, με την ο­ποί­α α­φε­νός ε­ξέ­φρα­σε την α­νη­συ­χί­α της για την αλ­λα­γή του Γ.Γ. Δη­μο­σί­ων, α­φε­τέ­ρου προ­ει­δο­ποί­η­σε την Α­θή­να για τον τρό­πο που θα κι­νη­θεί ό­σον α­φο­ρά στον αν­τι­κα­τα­στά­τη του Χά­ρης Θε­ο­χά­ρη.

Προ­ει­δο­ποι­ή­σεις για κομ­μα­τι­κούς δε­σμούς

Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα οι Ευ­ρω­παί­οι α­δυ­να­τούν να αν­τι­λη­φθούν πώς εί­ναι δυ­να­τόν να πα­ραι­τεί­ται ή μάλ­λον να ω­θεί­ται σε πα­ραί­τη­ση έ­νας υ­πη­ρε­σια­κός πα­ρά­γον­τας, που α­πο­λαμ­βά­νει αυ­το­νο­μί­ας και έ­χει συγ­κε­κρι­μέ­νη θη­τεί­α και γι’ αυ­τόν α­κρι­βώς τον λό­γο ο ε­πό­με­νος Γ.Γ. θα πε­ρά­σει α­πό «μι­κρο­σκό­πιο», προ­κει­μέ­νου να δι­α­πι­στω­θεί ε­άν έ­χει ή εί­χε τον ο­ποι­ον­δή­πο­τε «δε­σμό» με τους κομ­μα­τι­κούς μη­χα­νι­σμούς, κά­τι που α­πο­τε­λεί «κόκ­κι­νο» πα­νί για την Τρό­ι­κα.

Ποι­οι θα εί­ναι οι στό­χοι του νέ­ου ΓΓ Ε­σό­δων

Ό­σον α­φο­ρά στους πο­σο­τι­κούς και πο­σο­τι­κούς στό­χους που θα κλη­θεί να πε­τύ­χει ο νέ­ος Γ.Γ., ο πή­χης εί­ναι ή­δη πο­λύ ψη­λά. Στε­λέ­χη με­γά­λων ε­φο­ρι­ών και έμ­πει­ροι ε­λεγ­κτές ση­μει­ώ­νουν ό­τι ο μη­χα­νι­σμός μό­λις που άρ­χι­σε να «ζε­σταί­νε­ται»- εξ ου και η αύ­ξη­ση των ε­λέγ­χων το τε­λευ­ταί­ο δί­μη­νο- κά­τι που ση­μαί­νει ό­τι δεν υ­πάρ­χει το πα­ρα­μι­κρό πε­ρι­θώ­ριο χα­λά­ρω­σης ή πει­ρα­μα­τι­σμών, ει­δι­κά α­πό τη στιγ­μή που οι υ­πη­ρε­σί­ες υ­πο­φέ­ρουν α­πό την έλ­λει­ψη προ­σω­πι­κού. Κρί­σι­μος το­μέ­ας χα­ρα­κτη­ρί­ζε­ται, ε­πί­σης, αυ­τός της εί­σπρα­ξης λη­ξι­πρό­θε­σμων ο­φει­λών, κα­θώς ό­πως προ­κύ­πτει α­πό τα Ε­πι­και­ρο­ποι­η­μέ­να κεί­με­να του Μνη­μο­νί­ου, η κυ­βέρ­νη­ση έ­χει δε­σμευ­θεί στην Τρό­ι­κα ό­τι θα αυ­ξή­σει την ει­σπρα­ξι­μό­τη­τα, βά­ζον­τας στο στό­χα­στρο ει­δι­κά ε­κεί­νους που εκ­πί­πτουν των ρυθ­μί­σε­ων ο­φει­λών με δι­κή τους υ­παι­τι­ό­τη­τα και χω­ρίς να υ­πάρ­χει εμ­φα­νής α­δυ­να­μί­α πλη­ρω­μής. Εί­ναι εν­δει­κτι­κό ό­τι έ­ως το τέ­λος του έ­τους θα πρέ­πει να έ­χουν ει­σπρα­χθεί 2 δισ ευ­ρώ α­πό τις πα­λι­ές ο­φει­λές (πε­ρί­που 700 ε­κατ. ευ­ρώ εί­χαν ει­σπρα­χθεί στο 4μηνο) και το 25% των νέ­ων ο­φει­λών που αυ­ξά­νον­ται με ρυθ­μούς 1 δισ ευ­ρώ τον μή­να, α­φο­ρών­τας κυ­ρί­ως πρό­στι­μα μι­κρο­με­σαί­ων ε­πι­χει­ρή­σε­ων που εί­τε έ­χουν βά­λει “λου­κέ­το” εί­τε φυ­το­ζω­ούν.­..

iefimerida.gr