Να ανακηρυχτεί επίτιμος δημότης της Καλαμάτας ο Μανώλης Γλέζος, ζητά με επιστολή του προς το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή για το Δήμο της Καλαμάτας» Θόδωρος Μπρεδήμας, με την ευκαιρία της καθόδου του στην Καλαμάτα.
Ακολουθεί η επιστολή του κ. Μπερδήμα:
κ. Δήμαρχε,
Όπως είναι γνωστόν την ερχόμενη Τετάρτη 31 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με πρωτοβουλία του έγκριτου Καθηγητού κ. Αθανασίου Χρήστου, τιμητική εκδήλωση δια τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, δημοσιογράφο, συγγραφέα και πολιτικό Μανώλη Γλέζο, ο οποίος, όπως είναι γνωστόν, την νύκτα της 31 Μαΐου 1941 κατέβασε μαζί με τον αγωνιστή Απόστολο Σάντα την σημαία της ναζιστικής Γερμανίας από την Ακρόπολη, ο δε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Σάρλ ντε Γκολ τον χαρακτήρισε ως τον «πρώτο παρτιζάνο» της Ευρώπης.
Η μεγάλη εθνική προσφορά του Μανώλη Γλέζου συνεχίστηκε με τους αγώνες του κατά των Γερμανών κατακτητών καθώς επίσης και τον πολύχρονο αγώνα του τόσον εις την Ελληνική Βουλή, όσον και εις το Ευρωκοινοβούλιο με ιδιαίτερη αναφορά στους αγώνες του για την δικαίωση της εθνικής Αντίστασης αλλά και την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, είναι ένα θέμα που βρίσκεται σε διαρκή επικαιρότητα και αφορά εκτός των άλλων και καλαματιανούς και μεσσηνίους γενικότερα.
Πλέον των ανωτέρω σημαντική είναι η αυτοδιοικητική προσφορά του ως προέδρου της γενέτειράς του Απειράνθου από το 1985 μέχρι και το 1987 εις την οποίαν εκτός των άλλων ίδρυσε 4 από τα 5 Μουσεία, καθώς και την βιβλιοθήκη Ν. Ν. ΓΛΕΖΟΥ που αριθμεί 20 χιλιάδες τόμους, καθώς και τον συνεταιρισμό παραδοσιακής τέχνης γυναικών Απειράνθου, ενώ την δεκαετία 1990 έδωσε λύση στο πρόβλημα της ανομβρίας με την δημιουργία υδρογεωλογικής σχολής στην Απείρανθο και την κατασκευή φραγμάτων ανάσχεσης των υδάτων.
Επίσης αναφέρω ότι ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης των Δήμων Κέρκυρας, Λευκάδας και Ιθάκης και πρόσφατα (5-4-2017) από το δήμο Κεφαλονιάς.
Εν όψει της μεγίστης προσφοράς του, τόσον κατά των κατακτητών, όσων και των εθνικών αγώνων του και υπέρ των καλαματιανών και μεσσηνίων γενικότερα στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εις την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και από πολλούς συλλογικούς φορείς:
ΖΗΤΑΜΕ
Την έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας δια την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη, με την ευκαιρία της καθόδου του την ερχόμενη Τετάρτη στην Καλαμάτα, σύμφωνα με όσα ανωτέρω συνοπτικά ανεφέρθησαν.
Άλλως εις περίπτωσιν που δεν συντρέχουν οι κατά νόμον προθεσμίες για την ανακήρυξή του ως επιτίμου δημότη να του απονεμηθεί κατά τη διάρκεια της ως άνω τιμητικής εκδήλωσης εις το Πανεπιστήμιο τιμητική πλακέτα από τον Δήμο Καλαμάτας δια την ως άνω εθνική και αυτοδιοικητική και ιστορική προσφορά του.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Τέλος, παραθέτουμε τα παρακάτω συνοπτικά ιστορικά στοιχεία που συγκροτούν και συνθέτουν την προσωπικότητα του Μανώλη Γλέζου, δια την νομιμότητα της απόφασης, σύμφωνα και με την κειμένη νομοθεσία και κυρίως από την ανωτέρω πλούσια εθνική, αυτοδιοικητική και ανθρωπιστική προσφορά του, που έχει αποτυπωθεί σε επίσημα κείμενα.
«Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1922 στο χωριό Απείρανθος Νάξου. Είναι γιος της Μάχης Ναυπλιώτου (1894-1967) και του Νίκου Γλέζου (1892-1924). Το 1935 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα μαζί με την οικογένειά του, όπου και τελείωσε το Γυμνάσιο όπως και ο αδερφός του Νίκος Γλέζος (εκτελέστηκε από τους Ναζί στις 10-5-1944).
Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο Γυμνάσιο, ο Μανώλης Γλέζος εργάστηκε ως υπάλληλος φαρμακείου. Το 1939 δημιούργησε μια αντί-φασιστική ομάδα νεολαίας ενάντια στην Ιταλική κατοχή της Δωδεκανήσου και τη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά. Το 1940 μπήκε στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών.
Τη νύκτα της 30ης Μαΐου του 1941, αυτός και ο Απόστολος Σάντας αφαίρεσαν τη Γερμανική πολεμική σημαία του Γ΄ Ράιχ, που κυμάτιζε σε ιστό της Ακρόπολης των Αθηνών, κυριολεκτικά κάτω από τα μάτια της εκεί φρουράς.
Το τολμηρό εκείνο εγχείρημα προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό όπου μεταδόθηκε η είδηση. Η πράξη τους ενέπνευσε τους Έλληνες που αντιστέκονταν ενάντια στον κατακτητή, και καθιέρωσε και τους δύο νέους ως σύμβολα αντίστασης κατά της χιτλερικής κατοχής.
Μετά τον πόλεμο εργάστηκε ως δημοσιογράφος, αναλαμβάνοντας αρχισυντάκτης της εφημερίδας Ριζοσπάστης, ενώ αργότερα υπήρξε διευθυντής και της εφημερίδας Αυγής. Ωστόσο, γρήγορα συνελήφθη για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, φτάνοντας μάλιστα να καταδικαστεί σε θάνατο τρεις φορές. Οι συνεχείς δικαστικές του περιπέτειες μέχρι την οριστική του απαλλαγή με τη γενική αμνηστία του 1971 προκάλεσαν συχνά την αντίδραση της Ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης.
Ο Γλέζος ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική. Υπήρξε βουλευτής και πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) και αργότερα Bουλευτής και ευρωβουλευτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ), Bουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ) και του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ). Από το 2014 έως το 2015 διετέλεσε Eυρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ερχόμενος, μάλιστα, πρώτος σε ψήφους στη χώρα στις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014. Ήταν επίσης επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΛΑ.Ε στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015
Ο Μανώλης Γλέζος διετέλεσε πρόεδρος κοινότητας στη γενέτειρα του Απείρανθο Νάξου από το 1985 έως και το 1987. Με πρωτοβουλία του δημιουργήθηκαν τα τέσσερα από τα πέντε μουσεία που υπάρχουν σήμερα στην Απείρανθο, καθώς και η βιβλιοθήκη Ν.Ν. Γλέζου που αριθμεί 20.000 τόμους και ο Συνεταιρισμός Παραδοσιακής Τέχνης Γυναικών Απειράνθου.
Τη δεκαετία του ’90 έδωσε λύση στο πρόβλημα της ανομβρίας με τη δημιουργία Υδρολογικής Σχολής στην Απείρανθο και την κατασκευή φραγμάτων ανάσχεσης των υδάτων.
Ο επικεφαλής της παράταξης
(Θ. Π. ΜΠΡΕΔΗΜΑΣ)