Θ. Πετράκος: «Να ανακληθεί η απόφαση να καταθέτουν εγγυητική επιστολή για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων»

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣΕρώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την απόφαση του υπουργού  να υποχρεώνει τους εξαγωγείς εμπόρους που διατηρούν ιδιόκτητες ή μισθωμένες μονάδες τυποποίησης και συσκευαστήρια να εκδίδουν και να καταθέτουν εγγυητική επιστολή προκειμένου να έχουν το δικαίωμα να εξάγουν αγροτικά προϊόντα.

Η παραπάνω απόφαση φέρνει σε μειονεκτική θέση τα ελληνικά προϊόντα τονίζει στην ερώτησή του ο κ. Πετράκος «αφού οι εισαγωγείς αγροτικών προϊόντων δεν υποχρεούνται σε έκδοση και κατάθεση εγγυητικής επιστολής. Η συγκεκριμένη απόφαση είναι άδικη και ως προς το ύψος του ποσού της απαιτούμενης εγγυητικής αφού εξισώνει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με τις πολύ μεγάλες βάζοντας ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι τεράστιο για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά πάρα πολύ μικρό για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες τελικά ευνοούνται.

Η απόφαση αυτή δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες έμπορους εισαγωγείς να μπορούν να εισάγουν αγροτικά προϊόντα από άλλες ανταγωνίστριες-ελαιοκομικές χώρες, χωρίς την υποχρέωση τραπεζικών εγγυήσεων, αποτελεί γεγονός που φέρνει σε μειονεκτική θέση τα αγροτικά μας προϊόντα και τους Έλληνες αγρότες.»

Ακολοθεί η πλήρης ερώτηση του κ. Πετράκου

«Σύμφωνα με επιστολή του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με την απόφαση 225/32352/ΦΕΚ 618/Β υποχρεώνει τους εξαγωγείς εμπόρους που διατηρούν ιδιόκτητες ή μισθωμένες μονάδες τυποποίησης και συσκευαστήρια να εκδίδουν και να καταθέτουν εγγυητική επιστολή προκειμένου να έχουν το δικαίωμα να εξάγουν αγροτικά προϊόντα.

Η παραπάνω απόφαση φέρνει σε μειονεκτική θέση τα ελληνικά προϊόντα αφού οι εισαγωγείς αγροτικών προϊόντων δεν υποχρεούνται σε έκδοση και κατάθεση εγγυητικής επιστολής. Η συγκεκριμένη απόφαση είναι άδικη και ως προς το ύψος του ποσού της απαιτούμενης εγγυητικής αφού εξισώνει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με τις πολύ μεγάλες βάζοντας ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι τεράστιο για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά πάρα πολύ μικρό για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες τελικά ευνοούνται.

Η παραπάνω απόφαση που δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες έμπορους εισαγωγείς να μπορούν να εισάγουν αγροτικά προϊόντα από άλλες ανταγωνίστριες-ελαιοκομικές χώρες, χωρίς την υποχρέωση τραπεζικών εγγυήσεων, αποτελεί γεγονός που φέρνει σε μειονεκτική θέση τα αγροτικά μας προϊόντα και τους Έλληνες αγρότες.

Η εφαρμογή της εν λόγω απόφασης σύμφωνα με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας:

Επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα των προς διακίνηση και εξαγωγή αγροτικών προϊόντων και σύμφωνα με τους κανόνες του υγιούς και ελεύθερου ανταγωνισμού παρακωλύει την ομαλή εμπορία των προς εξαγωγή αγροτικών προϊόντων επιβαρύνοντας τις τελικές τιμές προϊόντος με ένα κόστος της τάξεως 10-15% όπου οι ανταγωνιστές δεν το έχουν (καθιστά τα εξαγόμενα προϊόντα μας μη ανταγωνιστικά έναντι των διεθνών ανταγωνιστών).

Δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στις μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις της χώρας μας εν μέσω οικονομικής κρίσης όπου πολύ πιθανόν αυτά είναι και τα μοναδικά κεφάλαια που διαθέτει η επιχείρηση λόγω και της αδυναμίας των τραπεζών για χρηματοδότηση.

Αφανίζει από τον εμπορικό χάρτη με βίαιο τρόπο ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των υφιστάμενων επιχειρήσεων, μικρών και μεσαίων, όπου λόγω της σημερινής οικονομικής δυστοκίας θα σταθεί αδύνατον να διαθέσουν τα κεφάλαια για την έκδοση της εγγυητικής επιστολής.

Είναι προφανές ότι με την παραπάνω απόφαση θεσμοθετούνται πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και μη ισονομίας μεταξύ των εμπλεκομένων επιχειρήσεων στην αγορά και εμπορία αγροτικών προϊόντων. Η έλλειψη ρευστότητας θα οδηγήσει σε αφανισμό τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με το εμπόριο αγροτικών προϊόντων.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Θα ανακαλέσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων την απόφαση 225/32352/ΦΕΚ618/Β η οποία δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, εμποδίζει την ομαλή λειτουργία των αγροτικών εξαγωγών και
επιβαρύνει τις τελικές τιμές των προϊόντων, καθιστώντας αυτά μη ανταγωνιστικά;»