Θ. Πετράκος: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ιδιωτικοποίηση της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ»

petrakos24Ο βου­λευ­τής Μεσ­ση­νί­ας του ΣΥΡΙΖΑ Θα­νά­σης Πε­τρά­κος, πα­ρευ­ρέ­θη­κε στη συγ­κέν­τρω­ση που δι­ορ­γα­νώ­θη­κε στη Με­γα­λό­πο­λη α­πό τις συν­δι­κα­λι­στι­κές ορ­γα­νώ­σεις της ΔΕ­Η και κοι­νω­νι­κούς φο­ρείς και κα­τοί­κους, οι ο­ποί­οι ζη­τούν την α­πό­συρ­ση του νο­μο­σχε­δί­ου για τη “μι­κρή ΔΕ­Η”, το στα­μά­τη­μα της ι­δι­ω­τι­κο­ποί­η­σης του ΑΔ­ΜΗ­Ε και την α­πο­τρο­πή της πε­ραι­τέ­ρω ι­δι­ω­τι­κο­ποί­η­σης της ΔΕ­Η.

Ο Θα­νά­σης Πε­τρά­κος στο χαι­ρε­τι­σμό τους στους συγ­κεν­τρω­μέ­νους με­τα­ξύ άλ­λων τό­νι­σε:

Χαι­ρε­τί­ζω τη ση­με­ρι­νή με­γα­λει­ώ­δη συγ­κέν­τρω­ση για να α­να­τρα­πεί η πο­λι­τι­κή για την πλή­ρη ι­δι­ω­τι­κο­ποί­η­ση της ΔΕ­Η. Εί­ναι έ­να με­γά­λο ξε­κί­νη­μα για να δη­μι­ουρ­γη­θεί έ­να παλ­λα­ϊ­κό μέ­τω­πο α­πο­τρο­πής της πε­ραι­τέ­ρω ι­δι­ω­τι­κο­ποί­η­σης, δι­ά­λυ­σης και δι­ά­σπα­σης της ΔΕ­Η και για την υ­πε­ρά­σπι­ση της δη­μό­σιας πε­ρι­ου­σί­ας και των δη­μό­σι­ων και κοι­νω­νι­κών α­γα­θών.

Η υ­φαρ­πα­γή και το ξε­πού­λη­μα της πε­ρι­ου­σί­ας της ΔΕ­Η και του Ελ­λη­νι­κού Δη­μο­σί­ου, ε­κτός του ό­τι δη­μι­ουρ­γεί α­βε­βαι­ό­τη­τα στους ερ­γα­ζό­με­νους της ε­πι­χεί­ρη­σης, α­πο­τε­λεί μέ­γα έγ­κλη­μα που στρέ­φε­ται ε­νάν­τια σε ό­λη την κοι­νω­νί­α.

Η ι­δι­ω­τι­κο­ποί­η­ση στον χώ­ρο της ε­νέρ­γειας έ­χει α­φε­τη­ρί­α τις ο­δη­γί­ες της Ε.Ε. (1996/92/ΕΚ και 2001/77) και τον Ν. 2414/96 της κυ­βέρ­νη­σης Ση­μί­τη, ό­που α­πο­φα­σί­στη­κε η με­το­χο­ποί­η­ση των ση­μαν­τι­κό­τε­ρων ε­νερ­γεια­κών ΔΕ­ΚΟ. Η ΔΕ­Η το 2001-2003 ι­δι­ω­τι­κο­ποι­ή­θη­κε κα­τά 49% και έ­πα­ψε να εί­ναι 100% δη­μό­σια.

Η α­πό­φα­ση της κυ­βέρ­νη­σης για ι­δι­ω­τι­κο­ποί­η­ση του ΑΔ­ΜΗ­Ε, εκ­χώ­ρη­ση στο ΤΑΙ­ΠΕΔ του 17% των με­το­χών της ΔΕ­Η και τώ­ρα η δη­μι­ουρ­γί­α και πώ­λη­ση της λε­γό­με­νης «μι­κρής ΔΕ­Η», ση­μαί­νει ου­σι­α­στι­κά πλή­ρη ι­δι­ω­τι­κο­ποί­η­ση της ΔΕ­Η και πλή­ρη έ­λεγ­χο του η­λε­κτρι­σμού α­πό ι­δι­ω­τι­κά μο­νο­πώ­λια. Αυ­τό ση­μά­νει, νέ­ες με­γά­λες αυ­ξή­σεις σε ό­λα τα τι­μο­λό­για και δρα­μα­τι­κή αύ­ξη­ση της ε­νερ­γεια­κής πε­νί­ας του λα­ού.

Το υ­ψη­λό­τε­ρο ε­νερ­γεια­κό κό­στος για τους α­γρό­τες, τις ε­πι­χει­ρή­σεις και τη βι­ο­μη­χα­νί­α, θα μει­ώ­σει την αν­τα­γω­νι­στι­κό­τη­τά τους. Ά­ρα θα έ­χου­με αύ­ξη­ση της α­νερ­γί­ας ή πε­ραι­τέ­ρω μεί­ω­ση μι­σθών.

Ή­δη σή­με­ρα, 300.000 νοι­κο­κυ­ριά έ­χουν μεί­νει χω­ρίς ρεύ­μα ε­νώ οι ε­νερ­γο­βό­ρες βι­ο­μη­χα­νί­ες κλεί­νουν ή με­τα­κο­μί­ζουν στο ε­ξω­τε­ρι­κό.

Το ε­πι­χεί­ρη­μα που προ­βάλ­λει η πλευ­ρά της ση­με­ρι­νής κυ­βέρ­νη­σης, ό­τι με το ά­νοιγ­μα της α­γο­ράς της ε­νέρ­γειας θα μει­ω­θεί η τι­μή του η­λε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος εί­ναι εν­τε­λώς ψευ­δές και α­βά­σι­μο. Η α­γο­ρά της ε­νέρ­γειας εί­ναι α­νοι­κτή ε­δώ και χρό­νια, α­φού έ­χει δο­θεί η δυ­να­τό­τη­τα α­πό το 2000 σε ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κούς ο­μί­λους να ε­πεν­δύ­σουν στον το­μέ­α αυ­τό, κα­τα­σκευ­ά­ζον­τας ερ­γο­στά­σια πα­ρα­γω­γής ε­νέρ­γειας.

Οι κερ­δο­σκό­ποι ε­πεν­δυ­τές ω­στό­σο, ε­πέ­λε­ξαν να ε­πεν­δύ­σουν σε ερ­γο­στά­σια φυ­σι­κού α­έ­ριου, κα­θώς έ­χουν πο­λύ μι­κρό κό­στος κα­τα­σκευ­ής και ά­ρα πιο γρή­γο­ρη α­πό­σβε­ση και δη­μι­ουρ­γούν ε­λά­χι­στες θέ­σεις ερ­γα­σί­ας.

Για να ε­ξα­σφα­λι­στούν μά­λι­στα τα κέρ­δη των κερ­δο­σκό­πων ε­πεν­δυ­τών, η α­γο­ρά «έ­κλει­σε» για την ΔΕ­Η α­πό το 2000. Α­πο­φα­σί­στη­κε η α­να­στο­λή του ε­πεν­δυ­τι­κού της προ­γράμ­μα­τος, για νέ­ες ε­πεν­δύ­σεις σε Α­ΠΕ, για έρ­γα α­νά­πτυ­ξης υ­δρο­η­λε­κτρι­κών σταθ­μών και για κα­τα­σκευ­ή νέ­ων λι­γνι­τι­κών μο­νά­δων, μέ­χρι να εν­τα­χθούν 1600MW α­πό ι­δι­ω­τι­κές μο­νά­δες Φυ­σι­κού Α­ε­ρί­ου. Ό­λα αυ­τά για να δη­μι­ουρ­γη­θεί χώ­ρος για ι­δι­ω­τι­κές μο­νά­δες ΒΑ­ΠΕ και χα­μη­λού κό­στους κα­τα­σκευ­ής μο­νά­δες (ΦΑ), με καύ­σι­μο το α­κρι­βό ει­σα­γό­με­νο φυ­σι­κό α­έ­ριο και προ­κλη­τι­κές ε­πι­δο­τή­σεις. Ε­ξαι­τί­ας της α­πα­γό­ρευ­σης, η ΔΕ­Η, η ο­ποί­α ή­ταν η πρώ­τη ε­ται­ρεί­α που εί­χε εγ­κα­τα­στή­σει και φω­το­βολ­τα­ϊ­κά και αι­ο­λι­κό, σή­με­ρα δεν κα­τέ­χει ού­τε το 1% της συ­νο­λι­κής ι­σχύ­ος α­πό Α­να­νε­ώ­σι­μες Πη­γές Ενέργειας!

Σή­με­ρα η ΔΕ­Η κα­τέ­χει μό­νο το 53,5% με 8.667 MW της εγ­κα­τε­στη­μέ­νης ι­σχύ­ος στο δι­α­συν­δε­δε­μέ­νο σύ­στη­μα ε­νώ οι ι­δι­ώ­τες κα­τέ­χουν 7.531 MW, δη­λα­δή το 46,5%.

Α­κού­τε αυ­τές τις μέ­ρες τα πα­πα­γα­λά­κια της κα­τευ­θυ­νό­με­νης δη­μο­σι­ο­γρα­φί­ας να λέ­νε το γνω­στό τρο­πά­ριο ό­τι και κα­λά με τη ΜΙ­ΚΡΗ ΔΕ­Η θα υ­πάρ­ξει αν­τα­γω­νι­σμός και έ­τσι θα ε­πω­φε­λη­θεί ο κα­τα­να­λω­τής.

Εί­ναι γνω­στό ό­τι το κό­στος της η­λε­κτρι­κής ε­νέρ­γειας ε­ξαρ­τά­ται α­πό το κό­στος πα­ρα­γω­γής. Αυ­τό με τη σει­ρά του ε­ξαρ­τά­ται α­πό το κό­στος καυ­σί­μου και το κό­στος του κε­φα­λαί­ου. Το κό­στος ερ­γα­σί­ας συμ­με­τέ­χει ε­λά­χι­στα: Στις Μο­νά­δες α­ε­ρί­ου και στις λι­γνι­τι­κές εί­ναι κά­τω τού 8%. Στίς υ­δρο­η­λε­κτρι­κές εί­ναι α­κό­μα πιο μι­κρό.

Με δε­δο­μέ­νο ό­τι: α) το κό­στος του λι­γνί­τη και του α­ε­ρί­ου εί­ναι το ί­διο για ό­λους, το δε κό­στος του νε­ρού εί­ναι μη­δε­νι­κό για ό­λους, και β) το κό­στος κε­φα­λαί­ου εί­ναι με­γα­λύ­τε­ρο στους ι­δι­ώ­τες για­τί θέ­λουν να α­πο­σβέ­σουν τα χρή­μα­τά τους σε πο­λύ μι­κρό­τε­ρο χρό­νο (10-12 χρό­νια) σε σχέ­ση με τη ΔΕ­Η (25 χρό­νια), δεν θα προ­κύ­ψει μεί­ω­ση της τι­μής του ρεύ­μα­τος, αλ­λά αύ­ξη­ση.

Τα α­πο­τε­λέ­σμα­τα της με­ρι­κής ι­δι­ω­τι­κο­ποί­η­σης της ΔΕ­Η και του α­νοίγ­μα­τος της α­γο­ράς ε­νέρ­γειας για τους κα­τα­να­λω­τές, μι­λά­νε α­πό μό­να τους: Με­τά α­πό 12 χρό­νια ι­δι­ω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων, (πε­ρί­ο­δος 2001-2013), το η­λε­κτρι­κό ρεύ­μα αυ­ξή­θη­κε κα­τά 102% για τα νοικοκυριά και κατά 76,3% για τη βιομηχανία, λό­γω της αύ­ξη­σης του ε­νερ­γεια­κού κό­στους. Τα τε­λευ­ταί­α τρί­α χρό­νια ε­πι­δο­τή­θη­καν οι ι­δι­ώ­τες η­λε­κτρο­πα­ρα­γω­γοί α­πό Φ.Α. με 1,2 δις!­!! μέ­σω του ΜΑΜΚ και των Α­ΔΙ, για να βρί­σκον­ται σε α­να­μο­νή λει­τουρ­γί­ας!­!!

Αυ­τά εί­ναι τα ο­φέ­λη που εί­δαν οι κα­τα­να­λω­τές α­πό την ι­δι­ω­τι­κο­ποί­η­ση και τη λε­γό­με­νη α­πε­λευ­θέ­ρω­ση της α­γο­ράς ε­νέρ­γειας.

Για ό­σους χρη­σι­μο­ποι­ούν το πα­ρά­δειγ­μα του Ο­ΤΕ και λέ­νε ό­τι η α­πε­λευ­θέ­ρω­ση της α­γο­ράς και η πώ­λη­ση του Ο­ΤΕ στην D­e­u­t­s­c­he T­e­l­e­k­om έ­ρι­ξε τις τι­μές στην τη­λε­φω­νί­α, τους α­παν­τά­με ό­τι πα­ρα­λεί­πουν να πουν ό­τι υ­πήρ­ξε η παγ­κό­σμια τε­χνο­λο­γι­κή ω­ρί­μαν­ση και ε­ξέ­λι­ξη τα τε­λευ­ταί­α χρό­νια με το πέ­ρα­σμα α­πό την α­να­λο­γι­κή στην ψη­φια­κή ε­πο­χή, η ο­ποί­α συν­τε­λέ­στη­κε ε­πί ΔΗ­ΜΟ­ΣΙΟΥ Ο­ΤΕ. Α­να­λο­γι­κά, εί­ναι σαν να πε­ρά­σα­με α­πό το βό­δι και το ά­ρο­τρο στο τρα­κτέρ. Αυ­τή εί­ναι η αι­τί­α για τις πτώ­σεις των τι­μών στις ε­πι­κοι­νω­νί­ες.

Ο­πό­τε δεν μπο­ρεί να υ­πάρ­χει σύγ­κρι­ση με­τα­ξύ α­νό­μοι­ων πραγ­μά­των. Και βέ­βαι­α, οι κυ­βερ­νη­τι­κοί πα­ρά­γον­τες δεν λέ­νε κου­βέν­τα για τις ε­νοι­κιά­σεις ερ­γα­ζο­μέ­νων α­πό θυ­γα­τρι­κές του Ο­ΤΕ και τις α­μοι­βές τους, που δεν ξε­περ­νούν τα 400 ευ­ρώ το μή­να.

Η δι­ά­σπα­ση, δι­ά­λυ­ση και ι­δι­ω­τι­κο­ποί­η­ση της ΔΕ­Η, με­τα­τρέ­πει πλή­ρως το ρεύ­μα α­πό κοι­νω­νι­κό α­γα­θό σε εμ­πό­ρευ­μα.

Αυ­τό ση­μαί­νει ό­τι θα α­κρι­βύ­νει α­κό­μα πε­ρισ­σό­τε­ρο, με συ­νέ­πεια να γί­νει α­πρό­σι­το για τον μι­κρο­με­σαί­ο, για το μι­σθω­τό, τον ά­νερ­γο και τον συν­τα­ξι­ού­χο.

Η δη­μό­σια ΔΕ­Η, που εί­ναι η ναυ­αρ­χί­δα της βα­ριάς μας βι­ο­μη­χα­νί­ας, δεν θα μπο­ρεί να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί σαν βα­σι­κός μο­χλός για την πα­ρα­γω­γι­κή α­να­συγ­κρό­τη­ση της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας.

Τέ­λος, θα τε­θεί υ­πό αμ­φι­σβή­τη­ση η ε­νερ­γεια­κή α­σφά­λεια της χώ­ρας.

Για ό­λους αυ­τούς τους λό­γους θα πρέ­πει να υ­πάρ­ξει παλ­λα­ϊ­κός ξε­ση­κω­μός για να α­πο­τρα­πεί η δι­ά­λυ­ση, η δι­ά­σπα­ση και το ξε­πού­λη­μα της ΔΕ­Η.

Οι εν­το­λο­δό­χοι της Τρό­ι­κα, Σα­μα­ράς και Βε­νι­ζέ­λος, δεν έ­χουν κα­νέ­να δι­καί­ω­μα να δι­α­λύ­σουν και να ξε­που­λή­σουν τη στρα­τη­γι­κό­τε­ρη Δη­μό­σια Ε­πι­χεί­ρη­ση της χώ­ρας. Η ΔΕ­Η δη­μι­ουρ­γή­θη­κε με τον ι­δρώ­τα και το αί­μα του Ελ­λη­νι­κού λα­ού και δεν θα ε­πι­τρέ­ψου­με να την ξε­που­λή­σουν.

Κα­λού­με ό­λους να δη­μι­ουρ­γη­θούν λα­ϊ­κές ε­πι­τρο­πές α­γώ­να, κα­τά της δι­ά­λυ­σης, δι­ά­σπα­σης και ξε­που­λή­μα­τος της ΔΕ­Η.

Ο α­γώ­νας αυ­τός δεν εί­ναι υ­πό­θε­ση μό­νο του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Εί­ναι υ­πό­θε­ση ο­λό­κλη­ρου του Ελ­λη­νι­κού λα­ού, για­τί εί­ναι ά­με­σο ζή­τη­μα ε­πι­βί­ω­σής του.

Τέ­λος, το­νί­ζω ό­τι ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ δεν πρό­κει­ται να α­να­γνω­ρί­σει ού­τε την ι­δι­ω­τι­κο­ποί­η­ση του ΑΔ­ΜΗ­Ε, ού­τε την με­τα­βί­βα­ση και πώ­λη­ση του 17% στο ΤΑΙ­ΠΕΔ, ού­τε την δη­μι­ουρ­γί­α και ι­δι­ω­τι­κο­ποί­η­ση της λε­γό­με­νης «μι­κρής ΔΕ­Η» η ο­ποί­α εί­ναι η κα­λή ΔΕ­Η. Δε­σμευ­ό­μα­στε ό­τι έ­να α­πό τα πρώ­τα μέ­τρα της κυ­βέρ­νη­σης του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ θα εί­ναι η ε­πα­να­φο­ρά της ΔΕ­Η υ­πό δη­μό­σια ι­δι­ο­κτη­σί­α ως ε­νια­ίας ε­πι­χεί­ρη­σης του ελ­λη­νι­κού λα­ού.

l­e­ft.gr